kzielu Napisano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2022 8 hours ago, mcpear said: Ja spałem poza resortami Disneya, a to dlatego że zawsze miałem dość punktów Hiltona aby wziąć sobie hotel poza WDW. W Paryżu w Disneylandzie spałem w hotelach resortowych. Spanie w hotelach resortowych ma zaletę, że nie używasz auta aby dojechać na parking i poruszasz się busami. Jak masz przyczepę (a chyba pisałeś że posiadasz) to rozważyłbym oficjalne pole campingowe należące do WDW - tam na polu są organizowane już jakieś atrakcje Disney-centryczne i do parków można prosto z campingu jakimś statkiem przez jezioro dopłynąć (takie promowe shuttle kursuje całą dobę), a cenowo na 100% wychodzi korzystnie, aczkolwiek trzeba się z przyczepą tłuc przez kilka stanów. Thnx - 13h do Orlando ode mnie przy jakims 9-10 mpg z predkosciami z ktorymi ja ciagam to nie jestem pewien czy korzystnie wyjdzie. Hiltona punktow troche mam (~120k) ale watpie zeby wystarczylo na cokolwiek sensownego. Dzieki, cos zaplanuje... Cytuj
agatenka Napisano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2022 On 12/5/2022 at 10:14 PM, mcpear said: Spanie w hotelach resortowych ma zaletę, że nie używasz auta aby dojechać na parking i poruszasz się busami. Nie bylam dawno, czekam aż moja 3 latka się trochę ogarnie, bo narazie to ciężko z nią gdziekolwiek między ludzi Wiec my zaczynamy delikatnie ( Bush Gardens i Legoland) , Disney MOZE za rok. W każdym razie, dobrych kilka lat temu większość hoteli w okolicy ( nawet tych tanich) miały free shuttle które świetnie funkcjonowały i nie trzeba było się martwić parkingiem. Mysle ze warto sprawdzić czy dalej tak jest bo poza resortem będzie zdecydowanie taniej. Cytuj
agatenka Napisano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2022 On 12/4/2022 at 9:59 PM, mola said: Możesz polecić jakiś dobry czas? Syn nam suszy głowę o wycieczkę do Disney World na Florydzie, jest w tym tak cierpliwy, że już uznaliśmy, że to nasz pomysł. Wstępny plan był na koniec kwietnia/pierwszą połowę maja, ale nic jeszcze nie zaklepane. Hej, Maj jest ok, chociaż zaczyna sie juz robic goraco ( oczekuj raczej 30 kilku niż 20 stopni), nawet jak będzie padało, to szybki przelotny deszcz. Zdecydowanie odradzałbym czerwiec - pazdziernik. 1 Cytuj
andyopole Napisano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2022 W dniu 6.12.2022 o 03:54, kzielu napisał: przy jakims 9-10 mpg SCANIA, ktora jezdzilem w UK miala consumption 11-18 mpg przy wadze calkowitej 44 tony, metryczne. Cytuj
kzielu Napisano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2022 35 minutes ago, andyopole said: SCANIA, ktora jezdzilem w UK miala consumption 11-18 mpg przy wadze calkowitej 44 tony, metryczne. UK mpg != US mpg (bo US gallon jest "mniejszy" niz UK gallon - o ile dobrze kojarze) - poza tym Scania to pewnie byl (turbo) diesel, niemniej jednak swietny wynik. Ciagniecie przyczepy half ton truckiem to zwykle okolice 10mpg lub mniej i wiecej to zalezy od "frontal area" przyczepy (wiec aerodynamiki a raczej jej braku) niz masy. Ciagnac Mustanga na stalowej przyczepie do przewozenia samochodow tym samym F150 (3.5 Ecoboost - twin turbo V6) mialem od 12.5 do 14 mpg zaleznie od wiatru / predkosci / uksztaltowania terenu. Z ciekawostek to zdjecie spoilera z bagaznika (bez jakis super naukowych testow bo nie chcialo mi sie w tym bawic - za duzo zmiennych) - skutkowalem lepszym spalaniem trucka (od 0.5 do 1 mpg na oko). Cytuj
andyopole Napisano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2022 13 minut temu, kzielu napisał: UK mpg != US mpg (bo US gallon jest "mniejszy" niz UK gallon - o ile dobrze kojarze) Dobrze kojarzysz. Przemilczalem ale zachowales rewolucyjna czujnosc! Co nie zmienia faktu ze w USA nie przywiazuje sie zbytniej uwagi do zuzycia paliwa przy konstuowaniu samochodow. Dopiero przy tankowaniu wystepuje bol uzytkownika. Nota bene, na "mojej" gas station w ubieglym tygodniu wlalem ze $3.86 a dzis rano spojrzalem na wyswietlacz: $3.65. Cytuj
kzielu Napisano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2022 2 hours ago, andyopole said: Dobrze kojarzysz. Przemilczalem ale zachowales rewolucyjna czujnosc! Co nie zmienia faktu ze w USA nie przywiazuje sie zbytniej uwagi do zuzycia paliwa przy konstuowaniu samochodow. Dopiero przy tankowaniu wystepuje bol uzytkownika. Nota bene, na "mojej" gas station w ubieglym tygodniu wlalem ze $3.86 a dzis rano spojrzalem na wyswietlacz: $3.65. U nas zbliza sie w okolice $3 (~$3.06) wiec w Iowa jest pewnie w okolicy $2. A co nie przywiazywania wagi - i tak i nie - przywiazuja i to dosc spora bo sa federalne wymagania jej dotyczace (CAFE - Corporate Average Fuel Economy) ktore kazdy z producentow musi spelnic - natomiast wolny rynek - produkuja to co uwazaja ze sie sprzeda. W tej chwili praktycznie zaden z producentow nie rozwija niczego innego poza samochodami elektrycznymi, ICE jest praktycznie martwe - co ciekawe - pewna grupa ludzi ktora jest goracym zwolennikiem kapitalizmu uwaza sie ze zamach na ich wolnosc a zupelni nie widzi ze to wlasnie wolny rynek w najczystszej postaci. Anyway, I digress Cytuj
andyopole Napisano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2022 Tylko zakres jest troche inny niz w Europie. Corolla na Europe ma silniki od 1,1 litra a w USA, poniewaz jest uwazana za samochod malolitrazowy ma silniki 2,0 litra. Nie zdziwilbym sie gdyby ten 1,1 mial wieksza moc niz tutejsze 2,0. Tutaj gdy sie chce zwiekszyc moc to sie rozwierca cylinder i fertig. Chociaz "ecoboostem" Ford dolozyl do pieca. Moj wolnossacy 3,5 ma chyba 290 KM a ecoboost z tej samej pojemnosci niemal 400 KM. Czyms te konie trzeba napasc. Cytuj
kenadams Napisano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2022 To ja Wam opowiem naszą przygodę z WDW. Był jednym z planowanych atrakcji podczas naszej podróży na Florydę, w zeszłym tygodniu. Dodałem do koszyka, pokazało prawie $500 za 3 osoby (młodsza córka wchodzi jeszcze za darmo). Przeliczyłem na złotówki (taki nawyk jak się jeszcze zarabia w PLN) - ponad dwa tysiące złotych ( za jeden dzień ofc, nie licząc parkingu i innych dupereli). No i na tym się skończyła nasza przygoda z WDW… wyprzedzając wytyk (@andy_opole ) przypomnę, że moje dzieci jeszcze za małe żeby skorzystać w pełni za to Peppa Pig Theme Park był super w sam raz dla trzy latki, mimo że już raczej samą bajką się przestała interesować Cytuj
andyopole Napisano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2022 8 minut temu, kenadams napisał: No i na tym się skończyła nasza przygoda z WDW… wyprzedzając wytyk (@andy_opole ) Ze niby co? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi