RexDaniel Posted February 9, 2022 Report Share Posted February 9, 2022 Witam mam takie pytanie . Zostałem złapany przez urząd emigracyjny odbyła się rozprawa i zostałem zwolniony za kaucją . Dostałem wezwanie na kolejną rozprawę ale niestawiłem się tylko wróciłem do Polski cała sytuacja miała miejsce 21 lat temu . Czy teraz mogę wyjechać do USA tylko na wakacje ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted February 9, 2022 Report Share Posted February 9, 2022 Możesz próbować - czy wyjedziesz to Ci nikt tutaj pewnej odpowiedzi nie da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RexDaniel Posted February 9, 2022 Author Report Share Posted February 9, 2022 Ciekawy jestem czy po 20 latach wciąż jestem w jakimś systemie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted February 9, 2022 Report Share Posted February 9, 2022 4 minutes ago, RexDaniel said: Ciekawy jestem czy po 20 latach wciąż jestem w jakimś systemie. Jestes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted February 9, 2022 Report Share Posted February 9, 2022 Gdy wlatywalem w 2008 padło pytanie czy byłem kiedyś w USA. Byłem w 1994. Ponieważ nie pamiętałem dokładnej daty Pan w Newark klikał, klikał i nie wyklikał. Sądząc po jego minie, myślę że nie znalazł tego pobytu w systemie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RexDaniel Posted February 9, 2022 Author Report Share Posted February 9, 2022 Zastanawiam się co teraz wpisać w tym formularzu prawdę ? Chodzi o ESTA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andyopole Posted February 9, 2022 Report Share Posted February 9, 2022 W sprawach systemowych znaczenie ma data 9/11/2001. Od tego dnia wiele sie zmienilo. Wczesniej bylo zupelnie inne podejscie. Czasem zbierali I94 a czesto nie a jak zbierali to bywalo ze ladowaly te karteczki w koszu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted February 9, 2022 Report Share Posted February 9, 2022 4 hours ago, RexDaniel said: Ciekawy jestem czy po 20 latach wciąż jestem w jakimś systemie. Zapewne brali odciski. Na 100% jesteś w systemie i zapewne jak odciśniesz palce urzędnikowi na granicy to wyskoczy twoja historia.. To że nie ma danych o wjazdach i wyjazdach obcokrajowców którym nie pobierano odcisków palców o czym pisze andy to jedno, ale dane z wewnętrznych criminal records nie ulegają "usunięciu". Twoja sprawa była federalna. Wg mnie nie planowałbym jazdy na wakacje w USA. Nie wiem na ile jesteś zdeterminowany odwiedzić w swoim życiu USA. Jeśli tak to zatrudniłbym prawnika, który miałby to wyczyścić (ale to będzie raczej realny koszt w $$$) - w aplikacji na ESTA jak skłamiesz i Cię złapią (pewnie na granicy dopiero po pobraniu odcisków) to masz misrepresentation jak nic i praktycznie nieusuwalny ban na USA na całe życie + przyjemności typu areszt w wątpliwym towarzystwie, być może doprowadzenie do sędziego, odprowdzenie w kajdankach na samolot itp. Czy warto ryzykować? Wg mnie NIE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RexDaniel Posted February 9, 2022 Author Report Share Posted February 9, 2022 Aż tak bardzo zdesperowany nie jestem dziękuję za radę . Wyczytałem gdzieś że poprostu można się umówić na wizytę z konsulem i on zdecyduje czy mógłbym polecieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted February 9, 2022 Report Share Posted February 9, 2022 OK. TO ma sens. Nie wiem czy to umówienie nie jest tożsame z aplikacją o wizę B1/B2. Jak wystąpisz o taką wizę to jedynie czym ryzykujesz to 160 dolarami, które kosztuje aplikacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts