Pikolo320 Napisano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2022 Cześć, sprawa wygląda tak, że aktualnie mam 16 lat. W przyszłości (jak będę miał ok 22-23 lata) chciałbym już na stałe wyjechać do USA. Chciałem się dowiedzieć kilka rzeczy, między innymi, czy mam jakiekolwiek szanse na uzyskanie wizy pracowniczej H-2 bez wybranego zawodu. Aktualnie chodzę do szkoły branżowej na kierunku elektryk, ale nie wiem, czy w Stanach jest na takich pracowników zapotrzebowanie, oraz nie jestem pewien, czy chciałbym w tym zawodzie pracować. Myślałem nad inną opcją, która wygląda tak, że w wieku 21 lat zrobiłbym polskie prawo jazdy C+E (tiry) i tak bym pracował. Jeżeli wszystko byłoby spoko, to czy w takim wypadku jest szansa na to, że jakiś pracodawca na tym zawodzie będzie chciał składać petycje i dokumenty w sprawie mojej wizy. Myślicie, że to jest najbardziej realne? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2022 Jesli chcesz jezdzic na truckach w USA i w tej sposob starac sie o sponsorowanie to musisz miec jakies doswiadczenie zawodowe w tym kierunku. Czyli np. Musialbys pojezdzic na tirach w PL/UE przez jakis czas. Watpie zeby pracodawca w USA chcial wydawac kase na sponsorowanie kogos bez doswiadczenia... Generalnie bez wyksztalcenia czy cennego doswiadczenia zawodowego nie ma szans na sponsorowanie. Jak bedziesz pelnoletni i spelnial pozostale wymagania mozesz brac udzial w loterii wizowej. Cytuj
katlia Napisano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2022 26 minutes ago, Pikolo320 said: , czy mam jakiekolwiek szanse na uzyskanie wizy pracowniczej H-2 bez wybranego zawodu. Nie. Musi byc zawod w ktorym masz wyksztalcenie i doswiadczenie, i skladajac papiery na wize H-2 pracodawca musi udowodnic ze brakuje Amerykanow zeby ta prace wykonywac Wizy dla kierowcow istnieja sa w tej chwili -- nikt nie wie co bedzie w przyszlosci -- ale tez musisz miec kilka lat doswiadczenia i inne wymagania. Szczegoly znajdziesz w necie. Cytuj
Martt Napisano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2022 (edytowane) Jako że rozważamy taką opcję, to tak na ten moment jest kilka takich firm. Na początek zrob prawko potem od 1 roku do 3 lat doswiadczenia. Pracodawcy podejmuja sie tego, ale kierowca musi poniesc wszystkie koszty niezbedne do uzyskania wizy, około 11-15 tys $ w zaleznosci czy za jedna osobę czy cała rodzine, koszt samego procesu, do tego koszty biletów, zycie do pierwszej wyplaty- na ten moment zrobienie prawka tam na miejscu to ok 2 miesiace. Z reguly pracodawcy mają miejsca noclegowe dla nowych kierowcow, ale tylko gdy przyjezdza sam, bez rodziny. Na ten moment czesc pracodawcow w sponsoruje koszt kursu na prawko w Stanach - nasze jest tam nic nie warte,zdaje sie po angielsku oczywiście. Lojalki na ten moment w zaleznosci od firm od roku do 3lat. Co bedzie za kilka lat nikt Ci nie powie, ale warto mieć cele i je realizować. Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez Martt Cytuj
Pikolo320 Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, Roelka v.2 napisał: Jesli chcesz jezdzic na truckach w USA i w tej sposob starac sie o sponsorowanie to musisz miec jakies doswiadczenie zawodowe w tym kierunku. Czyli np. Musialbys pojezdzic na tirach w PL/UE przez jakis czas. Watpie zeby pracodawca w USA chcial wydawac kase na sponsorowanie kogos bez doswiadczenia... Generalnie bez wyksztalcenia czy cennego doswiadczenia zawodowego nie ma szans na sponsorowanie. Jak bedziesz pelnoletni i spelnial pozostale wymagania mozesz brac udzial w loterii wizowej. Wiem, że potrzebuję doświadczenia. Dlatego planuję pojeździć po PL/EU 1-2 lata. Cytuj
Pikolo320 Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, Roelka v.2 napisał: Jak bedziesz pelnoletni i spelnial pozostale wymagania mozesz brac udzial w loterii wizowej. Znając moje szczęście, to nigdy nie wygram wizy. Dla mnie jest to niemożliwe. Cytuj
Pikolo320 Napisano 28 Marca 2023 Autor Zgłoś Napisano 28 Marca 2023 Cześć, powracam do tego wątku, gdyż mam pytanie. Czy jest możliwe, aby znaleźć pracę w USA jako elektryk? Wiem, że są tam inne uprawnienia itd. Ale na początku jako jakiś pomocnik elektryka a potem dalej. Dzięki za pomoc Cytuj
andyopole Napisano 28 Marca 2023 Zgłoś Napisano 28 Marca 2023 3 minuty temu, Pikolo320 napisał: Cześć, powracam do tego wątku, gdyż mam pytanie. Czy jest możliwe, aby znaleźć pracę w USA jako elektryk? Wiem, że są tam inne uprawnienia itd. Ale na początku jako jakiś pomocnik elektryka a potem dalej. Dzięki za pomoc Oczywiscie ze jest praca, nie tylko w tym zawodzie. Tutejsza "elektryka" jest jeszcze bardziej porypana niz w UK. Mam jako takie pojecie o instalacjach, w domu robie sobie wszystko sam ale ich normy i techniki w tej branzy - tragedia. Cytuj
kzielu Napisano 28 Marca 2023 Zgłoś Napisano 28 Marca 2023 39 minutes ago, Pikolo320 said: Cześć, powracam do tego wątku, gdyż mam pytanie. Czy jest możliwe, aby znaleźć pracę w USA jako elektryk? Wiem, że są tam inne uprawnienia itd. Ale na początku jako jakiś pomocnik elektryka a potem dalej. Dzięki za pomoc Odpowiadajac na pytanie zadane w zamknietym watku - nie, jako elektryk z powodu bycia elektrykiem nikt Ci realistycznie zielonej karty nie da / zasponsoruje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi