Jump to content

DS-260 Czy w trakcie mogę wziąć ślub ? - nietypowa sytuacja

Recommended Posts

Dzień dobry ! 
Na początku dodam, że bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi kogoś kto ma pojęcie. 

W 2016r mój krewny wniósł wniosek dzięki, któremu dzisiaj po zaakceptowanych "financial and civil documents" czekam na termin wizyty w Ambasadzie. 
Los chciał, że właśnie teraz tj. w najbliższą sobotę chciałem się pobrać z moją narzeczoną. Po przeczytaniu wielu wątków na forum nie mam jednak pewności czy w tych okolicznościach to nie skreśli mnie z potencjalnej listy szczęśliwców. Mój wniosek nie jest skutkiem wylosowania szansy na "zieloną kartę", a jedynie efektem chęci ściągnięcia syna do USA jako na zasadzie sponsorstwa. Nosi jednak starus DS-260 co w innych okolicznościach daje możliwość na zmianę statusu z singla. 

Będę bardzo wdzięczny za merytoryczną opinię naszej sytuacji 
Dziękuje <3 

11 minutes ago, LDZ2022 said:

Dzień dobry ! 
Na początku dodam, że bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi kogoś kto ma pojęcie. 

W 2016r mój krewny wniósł wniosek dzięki, któremu dzisiaj po zaakceptowanych "financial and civil documents" czekam na termin wizyty w Ambasadzie. 
Los chciał, że właśnie teraz tj. w najbliższą sobotę chciałem się pobrać z moją narzeczoną. Po przeczytaniu wielu wątków na forum nie mam jednak pewności czy w tych okolicznościach to nie skreśli mnie z potencjalnej listy szczęśliwców. Mój wniosek nie jest skutkiem wylosowania szansy na "zieloną kartę", a jedynie efektem chęci ściągnięcia syna do USA jako na zasadzie sponsorstwa. Nosi jednak starus DS-260 co w innych okolicznościach daje możliwość na zmianę statusu z singla. 

Będę bardzo wdzięczny za merytoryczną opinię naszej sytuacji 
Dziękuje <3 

Wiec wszystko zalezy w jakiej kategorii jestes sponsorowany i ile masz lat. Wziecie slubu moze skutkowac zmiana kategorii - sponsorujacy jest obywatelem a Ty jestes jego / jej synem ?  Jezeli tak to po slubie przeskoczysz z F1 do F3 na ktora to okres czekania jest dluzszy. 

Generalnie - zbyt malo informacji zeby udzielic Ci merytorycznej opinii na temat Waszej sytuacji.

• Like 1

Tak. Zdaje się, że w momencie składania wniosku mój ojciec nie był pełnoprawnym obywatelem. Wniosek nosi kategorię F2A- SPOUSES AND UNMARRIED CHILDREN OF PERMANENTRES. W momencie gdy został on złożony, ja byłem niepełnoletni. W panelu ceac.state.gov ja widzę jedynie DS-260... 

Rozumiem, że tato szanowny złożył na ciebie petycję I-130, która została zaaprobowana. Czyli obecnie masz po prostu uzyskać wizę imigracyjną na podstawie zaaprobowanej petycji. Sponsorowany zostałeś w kategorii "niezamężne/nieżonate dziecko poniżej 21 lat". Jeśli nie spełnisz warunku niezamężności/nieżonatości tej kategorii to wizy w wyniku zatwierdzonego I-130 w tej kategorii nie dostaniesz. Nie potrafię obecnie znaleźć odpowiedź na pytanie czy zaaprobowaną I-130 można zmienić do innej kategorii. Dopóki była ona niezaprobowana to było to możliwe. Obecnie wydaje mi się, że nie - ale może ktoś mnie tutaj poprawi.

Jeśli petycji nie uda się zmienić to po ślubie automatycznie wiza zostanie Tobie odmówiona i proces o ilę się nie mylę to wraca do początku. Tato musi sponsorować Ciebie jako żonate dziecko w wieku ponad 21 lat (tato rozumiem już jest obywatelem). Obecnie czas oczekiwania w tej kategorii to 13-14 lat.

• Thanks 1

38 minutes ago, LDZ2022 said:

Dziękuje za odpowiedz. 
zdaje się ze dokładnie opisuje moją sytuacje. Z bólem będę zmuszony do odwołania ślubu nie przekreślając jednocześnie możliwości na zielona kartę. 

Bez zmiany kategorii w momencie wziecia slubu Twoja petycja staje sie niewazna (bo nie ma kategorii dla zonatych/zameznych dzieci rezydentow) - jezeli ojciec zmienil by petycje w NVC z na F1 to spadla by to F3 i okres wyczekiwania bylby znaczaco dluzszy (kolejne ~6 lat bo PD jest ~2008 zdaje sie). Najkrotsza droga to otrzymanie zielonej karty, slub i sponsorowanie malzonki w F2B.

1 hour ago, kzielu said:

Najkrotsza droga to otrzymanie zielonej karty, slub i sponsorowanie malzonki w F2B.

Tak. Ale ... po ślubie musisz przenieść i zamieszkać w USA. Musisz być rezydującym na stałe w USA posiadaczem zielonej karty aby sponsorować małżonkę.

Dla tych, którzy są w podobnej sytuacji. Ślub odwołany. Potwierdziłem te informacje. Moja petycja zostałaby anulowana. Postanowiliśmy pobrać się już w USA i założyć sprawę o zieloną kartę mojej małżonce. Do końca roku powinno się to udać. 
Dzięki za pomoc ! 

• Upvote 1

9 minutes ago, LDZ2022 said:

Dla tych, którzy są w podobnej sytuacji. Ślub odwołany. Potwierdziłem te informacje. Moja petycja zostałaby anulowana. Postanowiliśmy pobrać się już w USA i założyć sprawę o zieloną kartę mojej małżonce. Do końca roku powinno się to udać. 
Dzięki za pomoc ! 

Pamiętaj ze malzonka bedzie musiala opuscic Stany po slubie. Nie jestes obywatelem wiec jej nielegalny pobyt nie zostanie wybaczony. A raczej ciezko jest utrzymac legalny pobyt przez okres ok. 2 lat. Powodzenia.