micham Napisano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2022 hej, Czy przy ubezpieczaniu pierwszego samochodu na amerykańskim prawie jazdy policzono wam lata prawa jazdy z polski? Jaki koszt mniej więcej stanowi ubezpieczanie auta ? Bo słyszałem , że może wyjść to bardzo drogo (400 USD ) miesięcznie jeśli potraktują mnie jako nowego kierowce. Z góry dzięki za odpowiedzi.
mcpear Napisano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2022 9 minutes ago, micham said: hej, Czy przy ubezpieczaniu pierwszego samochodu na amerykańskim prawie jazdy policzono wam lata prawa jazdy z polski? Jaki koszt mniej więcej stanowi ubezpieczanie auta ? Bo słyszałem , że może wyjść to bardzo drogo (400 USD ) miesięcznie jeśli potraktują mnie jako nowego kierowce. Z góry dzięki za odpowiedzi. Trzeba szukać ubezpieczalni, które to uwzględnią. Większość chyba standardowo nie uwzględnia i traktuje Ciebie jako "nowego kierowcę". Te które uwzględnią to chyba też uwzględniają to "tak połowicznie" (tak to wynikało z moich obserwacji. Generalnie musisz się nastawić, że przez 3 lata będziesz płacił wyższe ubezpieczenie. Po 3 latach problem ginie praktycznie. Czy 400 USD to możliwa stawka. Wiele zależy, gdzie będziesz mieszkał (zip code), ile mil zadeklarujesz będziesz jeździł, czy auto będzie garażowane, jakie limity i jakie deductible przewidujesz, czy auto będzie finansowane, kto jeszcze będzie prowadził samochód (w USA ubezpieczenie jest kalkulowane na parę: auto/kierowca - jak masz małżonke, która będzie jeździła Twoim autem to musisz ją dopisać) - to są główne pytania, które chyba się pojawiają i zapewne wpływają na wysokość stawki. Poza tym wyrób jak najszybciej lokalne prawo jazdy - jego numer jest identyfikatorem, który nadaje tobie prawa do zniżek. Ja mogę Tobie zdradzić, że jak przyjechałem (8 lat temu) i miałem zerową historię i ubezpieczałem dwa auta na siebie i moją żonę to standardowo chcieli ode mnie 400 - 450 dolcy za taką kombinację na miesiąc. Jak poszperałem na rynku to znalazłem ofertę dla emigrantów, która uwzględniła jakoś moją historię jazdy i zapłaciłem bodajże 280 USD na miesiąc (aczkolwiek miałem zawsze wątpliwości jak to uwzględnili, bo nigdy nie chcieli ode mnie skanów polskich praw jazd - uwierzyli generalnie na słowo, więc zapewne upust też był bardziej uznaniowy niż jakoś "wyliczony" i zweryfikowany) - auta miałem finansowane więc stawka z tego co wiem też jest wyższa (ale może się mylę). Po trzech latach kupiłem trzecie auto i zmieniłem ubezpieczyciela (znwou tych samych dwóch kierowców) i stawka spadła do chyba 240 - ale już z 3 autami i 2 kierowcami. Ale może teraz ceny są inne.
katlia Napisano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2022 @mcpear Troche off topic, ale ubezpieczenie samochodu to jest jednym z kilku (tylko kilku) rzeczy ktore sa tansze w Californi niz, naprzyklad, w Colorado. Chyba kwiestia wiekszego rynku. Ale wiem ze to szokuje ludzi ktorzy tu sie przeprowadzaja - ceny o dobre 30% wyzsze.
Zibi79 Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 Przechodzilem ten process nie tak dawno 2tyg temu. Nowe auto (leasing) dwoch kierowcow, prawojazdy brytyjskie w obu przypadkach, Stan Michigan, kierowcy 42 I 38 lat, do tego ubezpieczenie rentals calosc $181.
andyopole Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 W dniu 21.08.2022 o 10:01, katlia napisał: @mcpear Troche off topic, ale ubezpieczenie samochodu to jest jednym z kilku (tylko kilku) rzeczy ktore sa tansze w Californi niz, naprzyklad, w Colorado. Chyba kwiestia wiekszego rynku. Ale wiem ze to szokuje ludzi ktorzy tu sie przeprowadzaja - ceny o dobre 30% wyzsze. Niby tak ale w stosunku do zarobków? Mam na miejscu gościa z Polski, który dobrze się w tym orientuje. Na pełne, roczne, ubezpieczenie mojego auta poświęcam tygodniówke netto.
Zibi79 Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 No w moim przypadku $140 za sam samochod, a Michigan w przypadku ubezpieczen samochodow do najtanszych nie nalezy. 0 deductible oczywiscie.
katlia Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 8 hours ago, andyopole said: Niby tak ale w stosunku do zarobków? Zarobki nizsze w CO. Ubezpieczenie drozsze. Zarobki wyzsze w CA, ale ubezpieczenie tansze.
andyopole Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 10 minut temu, katlia napisał: Zarobki nizsze w CO. Ubezpieczenie drozsze. Zarobki wyzsze w CA, ale ubezpieczenie tansze. Welcome to America! Anyway. Amerykanin i tak pracuje krocej na ubezpieczenie swojego auta niż Polak.
katlia Napisano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2022 1 minute ago, andyopole said: Welcome to America! Anyway. Amerykanin i tak pracuje krocej na ubezpieczenie swojego auta niż Polak. No tak. Ale ja znam Polakow ktorzy nie maja samochodow bo maja dostep do komunikacji. Tu jest tylko kilka miejsc - w tym calym ogromnym kraju - gdzie mozna zyc bez. NYC, Boston, DC, Chicago i San Francisco. Samochod to nie wybor. To jest essential.
micham Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2022 57 minut temu, katlia napisał: Tu jest tylko kilka miejsc Ale USA nie jest tu wyjątkiem. Praktycznie każdy duży kraj ma taki problem (Kanada, Rosja, Australia), że bez auta poza kilkoma wyjątkami nie da się normalnie żyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.