Kotexy Napisano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2023 Cześć wszystkim. Za miesiąc czeka mnie rozmowa w ambasadzie w PL na temat mojej zielonej karty, którą może otrzymam po swoim mężu, obywatelu. Po ślubie jesteśmy prawie 4 lata a w samych Stanach nigdy nie byłam bo do tej pory odrzucano moje wnioski o wizy narzeczeńskie - turystyczne - esty. Jak w waszych przypadkach wyglądała taka rozmowa? Czego mogę się spodziewać? Zapewne taki wątek został już poruszony wiele razy, ale nie mogę tego tutaj znaleźć. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj
Roelka v.2 Napisano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2023 Wniosek o wize K1 zostal odrzucony? To dosc rzadko sie zdarza. Jaka byla tego przyczyna? W zaleznosci od powodu, moze to miec wplyw na wynik rozmowy o wize CR1. Cytuj
Xarthisius Napisano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2023 A podali jakis powod (w sensie paragrafu z INA) dla ktorego odrzucili Ci K-1? Odmowami na ESTA / B1-B2 bym sie specjalnie nie przejmowal. Cytuj
Kotexy Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2023 Nigdy nie podali żadnego powodu, niestety Cytuj
Kotexy Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2023 W dniu 27.01.2023 o 01:27, Roelka v.2 napisał: Wniosek o wize K1 zostal odrzucony? To dosc rzadko sie zdarza. Jaka byla tego przyczyna? W zaleznosci od powodu, moze to miec wplyw na wynik rozmowy o wize CR1. Wyglądało to tak, że za 1 razem dostałam odpowiedz po prostu „nie klasyfikuje się Pani na wyjazd”. Mój narzeczony mieszkał wtedy ze mną w Polsce. Później znowu odrzucili bez podania powodu, mimo, ze mąż mieszkał w stanach i pracował. A ja głównie mówiłam, ze chce odwiedzić go na święta (bo było to w okolicy świat w grudniu) Cytuj
Kotexy Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2023 W dniu 27.01.2023 o 02:22, Xarthisius napisał: A podali jakis powod (w sensie paragrafu z INA) dla ktorego odrzucili Ci K-1? Odmowami na ESTA / B1-B2 bym sie specjalnie nie przejmowal. Wyglądało to tak, że za 1 razem dostałam odpowiedz po prostu „nie klasyfikuje się Pani na wyjazd”. Mój narzeczony mieszkał wtedy ze mną w Polsce. Później znowu odrzucili bez podania powodu, mimo, ze mąż mieszkał w stanach i pracował. A ja głównie mówiłam, ze chce odwiedzić go na święta (bo było to w okolicy świat w grudniu) Cytuj
Roelka v.2 Napisano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2023 4 hours ago, Kotexy said: Nigdy nie podali żadnego powodu, niestety Podali ci powodow. Narzeczony mieszkal w PL i zapewne nie mial domicle w USA. Mam nadzieje ze teraz juz ma, inaczej z wiza CR1 tez bedzie problem. Cytuj
Kotexy Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2023 7 minut temu, Roelka v.2 napisał: Podali ci powodow. Narzeczony mieszkal w PL i zapewne nie mial domicle w USA. Mam nadzieje ze teraz juz ma, inaczej z wiza CR1 tez bedzie problem. Teraz już tak. A wracając do pytania, spotkała się Pani z historiami ludzi, którzy dostali gc po małżonku? Jakie pytania mogę usłyszeć? Czy raczej mam być gotowa na dosłownie wszystko ? Cytuj
mcpear Napisano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2023 16 hours ago, Kotexy said: Wyglądało to tak, że za 1 razem dostałam odpowiedz po prostu „nie klasyfikuje się Pani na wyjazd”. Mój narzeczony mieszkał wtedy ze mną w Polsce. Później znowu odrzucili bez podania powodu, mimo, ze mąż mieszkał w stanach i pracował. A ja głównie mówiłam, ze chce odwiedzić go na święta (bo było to w okolicy świat w grudniu) Rozumiem, że za pierwszym razem starałaś się o K1 i nie dostałaś bo narzeczony mieszkał w Polsce. Jest to jasne - nie ma potrzeby jechać do USA jak możecie mieszkać w Polsce. Za drugim razem zapewne starałaś się o wizę B1/B2 (turystyczną), ale ponieważ wyraziłaś już uprzednio ochotę na emigrację do USA tak więc istniało duże prawdopodobieństwo, że twoje plany nie były iście turystyczne i że możesz zmienić zdanie na terenie USA i zostać na stałe. To nazywasz "bez powodu" - powodem były "słabe związki z Polską". Wszystko przewidywalne bym powiedział. Dzisiaj aplikujesz o wizę imigracyjną. Tutaj powody, dla których odrzucili Twoje podanie o wizę turystyczną ustały. Skoro mąż mieszka w USA to ustały powody, dla których odrzucono podanie o wizę K1. Mogą pytać o "prawdziwość związku", w sensie jak długo się znacie, czy byliście na jakiś wakacjach razem, czy macie wspólne zdjęcia itp. Jak nie masz innych powodów z powodów których odrzucają podania (typu przynależność do organizacji przestępczej, plany ataków terorrystycznych na terenie USA, przestępstwa przeciwko moralności, ban związany z kłamstwem przed urzędnikiem amerykańskim albo ban związany z pobytem w USA przedłużonym nielegalnie, albo nie wykonane szczepienia obowiązkowe) a związek wasz jest prawdziwy to powinnaś uzyskać tę wizę. 3 Cytuj
Kotexy Napisano 29 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2023 12 minut temu, mcpear napisał: Rozumiem, że za pierwszym razem starałaś się o K1 i nie dostałaś bo narzeczony mieszkał w Polsce. Jest to jasne - nie ma potrzeby jechać do USA jak możecie mieszkać w Polsce. Za drugim razem zapewne starałaś się o wizę B1/B2 (turystyczną), ale ponieważ wyraziłaś już uprzednio ochotę na emigrację do USA tak więc istniało duże prawdopodobieństwo, że twoje plany nie były iście turystyczne i że możesz zmienić zdanie na terenie USA i zostać na stałe. To nazywasz "bez powodu" - powodem były "słabe związki z Polską". Wszystko przewidywalne bym powiedział. Dzisiaj aplikujesz o wizę imigracyjną. Tutaj powody, dla których odrzucili Twoje podanie o wizę turystyczną ustały. Skoro mąż mieszka w USA to ustały powody, dla których odrzucono podanie o wizę K1. Mogą pytać o "prawdziwość związku", w sensie jak długo się znacie, czy byliście na jakiś wakacjach razem, czy macie wspólne zdjęcia itp. Jak nie masz innych powodów z powodów których odrzucają podania (typu przynależność do organizacji przestępczej, plany ataków terorrystycznych na terenie USA, przestępstwa przeciwko moralności, ban związany z kłamstwem przed urzędnikiem amerykańskim albo ban związany z pobytem w USA przedłużonym nielegalnie, albo nie wykonane szczepienia obowiązkowe) a związek wasz jest prawdziwy to powinnaś uzyskać tę wizę. Dzięki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi