mammamia Napisano 22 Listopada 2024 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2024 1 minutę temu, andyopole napisał: $4k miesięcznie za naprawde ciężką prace w CA to żadna mecyja. Nie daj się w to wrobić ... dodatkowo, w ogloszeniu bylo konieczny wymóg ze musi byc para, babka pytala sie ile jestesmy razem ze sobą, mowila ze nie bedziemy rozdzielani ani nic z tych rzeczy, trochę to podejrzane, po przeczytaniu tego forum zdecydowałam sie ze wole zostac w europie dzieki bogu, czy macie jakies informacje o tych ludziach? szperając w internecie natknęłam sie na ogłoszenia TYLKO POLAKOW wlasnie w orange county, to jakis szwindel i zorganizowana grupa ktora werbuje nielegalnych imigrantów i wyzyskuje ludzi czy jak? pani wydawala sie na bardzo sympatyczna, dodatkowo zastanawia mnie jej status imigracyjny, ale to tak juz poza tematem ;)… Cytuj
andyopole Napisano 22 Listopada 2024 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2024 7 minut temu, mammamia napisał: zdecydowałam sie ze wole zostac w europie I słusznie! Szukają frajerów. Cytuj
Mariolas clean. - odradzam Napisano wczoraj o 01:51 Zgłoś Napisano wczoraj o 01:51 Ja niestety pojechałam wraz z chłopakiem do Marioli do pracy. Gułag! Pracowaliśmy nawet po 14h dziennie, Mariola przeklinała do nas, wyzywała, zabierała większość, co zarobiliśmy. Mi się udało zdobyć informacje również od innych osób, które tam pracowały i miały podobne doświadczenia. Mariola wśród Polaków w Orange County uchodzi za psychiczną i się nie dziwię. Mariola w niczym nie pomaga, każe podrabiać dokumenty, zatrudnia nielegalnie, zabiera 2000$ depozytu oraz PASZPORTY - wyrywa je i grozi, że odda jak przepracujemy tyle, by jej się zwrócił tygodniowy nocleg.. Generalnie wyszła za mąż za Amerykanina, żeby zdobyć legalny pobyt (Tu można poczytać o jej sprawie rozwodowej: https://unicourt.com/case/ca-ora-mariola-mcglamary-vs-jason-mcglamary-1183812?init_S=csup_ltst) Za auto trzeba płacić 400$, celowo ustawia pracę tak, żebyś robił jak najdłużej, a mało zarabiał - dojazdy 1h, żeby na domku być godzinę i zgarnąć z niego 60$, oczywiście sam opłacasz paliwo i pierzesz szmaty do pracy (wracasz o 20-21 do domu i jeszcze musisz zdążyć wyprać te rzeczy). Ścierek starczało na max dwa dni, więc wizyta w pralni regularna, za którą też nie oddają pieniędzy. Dają jedynie środki do sprzątania, ale jak za dużo zużywasz to mają ogromny problem i ci to wyliczają. Mam bardzo dużo opowieści, spędziliśmy tam aż 7 miesięcy. Mariola została przez nas zgłoszona do departamentu pracy. Cytuj
kzielu Napisano wczoraj o 11:55 Zgłoś Napisano wczoraj o 11:55 10 hours ago, Mariolas clean. - odradzam said: celowo ustawia pracę tak, żebyś robił jak najdłużej, a mało zarabiał Praktycznie esencja dzialania kazdego kapitalistycznego pracodawcy. Cytuj
kinia2071 Napisano wczoraj o 13:08 Zgłoś Napisano wczoraj o 13:08 "Polaki za granico" przypomniała mi się moja historia gdy "znajoma" ściągnęła mnie do UK, mieszkałam w jej domu gdzie ona żyła z benefitu na dziecko, ja spałam na podłodze bez materaca tylko pod kocem. Zabierała mi za wynajem pokoju 50% tego co zarobiłam bo przecież jej "mąż" ogarnął mi prace więc mi wystarczy. Byłam na tyle zdeterminowana, że te drugie 50% odłożyłam na inny pokój i po pół roku się wyprowadziłam na lepsze warunki. Niestety niektórzy Polacy za granicą to najgorsze zło świata i należy ich unikać, nie wiem jak w USA ale w UK to ogień na wszystko i z dala od nich Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi