Xarthisius Napisano Poniedziałek o 13:02 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 13:02 11 hours ago, micham said: Hej wszystkim, Czy orientuje sie ktos czy majac na polskim koncie ponad 10k $ oprocz zglaszania tego podczas rozliczenia trzeba cos jeszce zrobic oraz jak wyglada dziedziczenie w PL bedac podatnikiem US a wlasciwie podatek od niego. Dzieki za odp. Jezeli kwota jest mniejsza niz $50k/$75k, poza zgloszeniem FBARa nic nie trzeba robic. Dziedziczenie nie wiem. Cytuj
Xarthisius Napisano Poniedziałek o 15:02 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 15:02 7 hours ago, mr.stylo said: Podpinam się . Jak najlepiej transferować spory kapitał za ocean ? ( Mam na myśli środki ponad 1m USD pochodzące ze sprzedaży biznesu w PL ) Przelew z konta walutowego. Nie ma sie co specjalnie zastanawiac, biorac pod uwage to ze prowizje bankowe maja cap na jakiejs kwocie typu 200-300PLN. Jak przelewasz $1M USD to Ci chyba $80 roznicy nie robi... Cytuj
mcpear Napisano Poniedziałek o 15:26 Zgłoś Napisano Poniedziałek o 15:26 Jeśli chodzi o podatek od spadku. Obecnie obowiązuje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a USA w kształcie: https://przepisy.gofin.pl/przepisy,4,15,84,174,,19760918,umowa-miedzy-rzadem-polskiej-rzeczypospolitej-ludowej-a.html Nie ma w niej żadnych nawiązań do polskich rozwiązań od podatku od spadku. Z tego wnioskowałbym, że jak mieszkasz w USA to musisz spadek z Polski opodatkować zgodnie z przepisami amerykańskimi i nie ma miejsca na żadne kredyty na ewentualne podatki zapłacone w Polsce. Nie ma także w tej umowie rozwiązania typu skoro spadek został objęty podatkiem od spadku w Polsce to w USA nie ma obowiązku podatkowego. Aczkolwiek nie jestem doradcą podatkowym i warto zapytać osoby wykwalifikowane a wiedza pozyskana z forum powinna być tylko "pierwszym przybliżeniem" a nie "ostateczną wykładnią" Cytuj
mcpear Napisano wczoraj o 02:07 Zgłoś Napisano wczoraj o 02:07 7 hours ago, mr.stylo said: Podpinam się . Jak najlepiej transferować spory kapitał za ocean ? ( Mam na myśli środki ponad 1m USD pochodzące ze sprzedaży biznesu w PL ) Pieniądze chciałbym zainwestować na uruchomienie biznesu w USA ale też w emeryturę i papiery wartościowe . Jak to jest z podatkami gdy sprzedaję coś w PL( maszyny/ nieruchomości itp ) a pieniądze chcę wydać w USA na zakup domu , lokum pod firmę ..... Jak wyżej. "Najlepiej" powinno oznaczać "najbezpieczniej" czyli sugereuję standardowy transfer bankowy. (najlepiej jak z jakieś banku w Polsce, który jest podpięty do SWIFTu bezpośrednio do banku, który jest w USA podpięty do SWIFTU bezpośrednio - unikasz banków pośredniczących, każdy taki bank to dodatkowe opłaty i wydłużenie procesu. Ja po przeprowadzce przelewałem SWIFTem pieniądze z Millenium w Polsce do Wells Fargo w USA. Wybrałem opcję "najszybszego przelewu" - nie pamiętam nazwy tej usługi, ale chyba to był "przelew ekspresowy", była to opcja wtedy kosztująca w Polsce chyba 200 złotych. Wells Fargo skasował mnie 25 dolarów za ten wire transfer przychodzący. Ale nie miałem dodatkowych opłat od banków pośredniczących. Pieniądze pojawiły się w USA 30 minut po zleceniu przelewu w Polsce) Rozumiem, że planujesz przeprowadzić się do USA w ramach wylosowanej zielonej karty w ramach DV-2026. Sugeruję: dokonaj tych sprzedaży "maszyn i nieruchomości" przed wylądowaniem w USA. Wówczas jeszcze nie będziesz rezydentem podatkowym USA (zostajesz im w dniu wylądowania w USA z wizą imigracyjną w kieszeni). USA nie opodatkowuje pieniędzy "wwożonych" przez nowych imigrantów, jeśli pozyskali je legalnie w starym kraju i tam opodatkowali. Przelej te pieniądze do USA po przylocie a jeśli w banku się zapytają to odpowiedz zgodnie z prawdą powiedz, że to Twoje oszczędności, które przelałeś ze starego kraju 1 Cytuj
Xarthisius Napisano wczoraj o 03:16 Zgłoś Napisano wczoraj o 03:16 1 hour ago, mcpear said: Sugeruję: dokonaj tych sprzedaży "maszyn i nieruchomości" przed wylądowaniem w USA. Dodalbym do tego bardzo wazna * *",ale nie wczesniej niz po odbiorze paszportu z wazna wiza." 1 Cytuj
mr.stylo Napisano 15 godzin temu Zgłoś Napisano 15 godzin temu 15 godzin temu, mcpear napisał: Sugeruję: dokonaj tych sprzedaży "maszyn i nieruchomości" przed wylądowaniem w USA. Raczej mało wykonalne dokonać sprzedaży po wylocie 14 godzin temu, Xarthisius napisał: ,ale nie wczesniej niz po odbiorze paszportu z wazna wiza." No to na pewno , nawet po zakupie biletu . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi