Jacek87 Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października 9 minut temu, mcpear napisał: Specjalnie dałem ci link. Zajrzałeś w niego? Nie zajrzałem. Sorki. Dzięki za cierpliwość i odpowiedzi. Cytuj
mcpear Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października 4 minutes ago, Xarthisius said: Chyba nie do konca. Zarowno first year, jak i last year mozna sie rozliczaj jako dual-status. Trzeba tylko IRSowi zglosic, ze sie porzucilo rezydenture. Co jest zreszta napisane w zalinkowanym tekscie, jak sie dalej poklika (https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/taxation-of-dual-status-individuals) OK. Czyli za 2022 i 2024 jeśli się zdecydujesz na dual-status to zgłaszasz tylko to co osiągnąłeś od sierpnia 2022 do grudnia 2022 i od stycznia 2024 do października 2024. Aczkolwiek dual-status ma swoje obostrzenia (brak standard deductions, no joint return, no head of household etc.) 1 Cytuj
Jacek87 Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października Jeśli chodzi o wysyłkę, to jeśli wysyłam to z Polski to rozumiem, że mam użyć drugiego adresu (nawet w przypadku wysyłki pocztą polską)? Ten pierwszy tylko dla listów wysyłanych za pośrednictwem poczty amerykańskiej? Mail Form I-407 to the Eastern Form Center. U.S. Postal Service (USPS): USCIS Eastern Forms Center Attn: I-407 Unit P.O. Box 567 Williston, VT 05495 FedEx, UPS, DHL, or other express/registered deliveries: USCIS Eastern Forms Center Attn: I-407 Unit 124 Leroy Road Williston, VT 05495 Cytuj
andyopole Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października (edytowane) Jesli wyslesz Polska POczta to jako kolejna bedzie poczta amerykanska. Na drugi address za posrednictwem firm kurierskich bedzie drogo. edit: dwa addressy sa dlatego ze firmy kurierskie nie dostarczaja na PO Box, Skrytki pocztowe sa tylko dla poczty. Edytowane 7 Października przez andyopole 1 Cytuj
Ewa_ Napisano 15 Października Zgłoś Napisano 15 Października Szanowni Państwo, uprzejmie proszę o udzielenie informacji czy w jakiejś polskiej fundacji, jest możliwość umówienia się na bezpłatną pro bono, poradę prawną dla osób które posiadają polskie obywatelstwo i mieszkają w Polsce z prawa amerykańskiego obowiązującego w USA? Cytuj
Roelka v.2 Napisano 15 Października Zgłoś Napisano 15 Października 3 minutes ago, Ewa_ said: Szanowni Państwo, uprzejmie proszę o udzielenie informacji czy w jakiejś polskiej fundacji, jest możliwość umówienia się na bezpłatną pro bono, poradę prawną dla osób które posiadają polskie obywatelstwo i mieszkają w Polsce z prawa amerykańskiego obowiązującego w USA? Nie wiem czy jestes jakims botem - bo twoje posty wyglada troche podejrzanie - ale jesli jestes "prawdziwa" osoba, to moze po prostu napisz na forum o co ci chodzi i jaki masz problem w zwiazku z imigracja/wyjazdem do USA. Cytuj
Jacek87 Napisano 19 Października Zgłoś Napisano 19 Października Od którego momentu następuje porzucenie rezydentury? Jest to data wypełnienia i-407? A może data kiedy otrzymali oni list z formularzem? A może jeszcze inna data? Wie ktoś? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi