Jacek87 Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października 9 minut temu, mcpear napisał: Specjalnie dałem ci link. Zajrzałeś w niego? Nie zajrzałem. Sorki. Dzięki za cierpliwość i odpowiedzi. Cytuj
mcpear Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października 4 minutes ago, Xarthisius said: Chyba nie do konca. Zarowno first year, jak i last year mozna sie rozliczaj jako dual-status. Trzeba tylko IRSowi zglosic, ze sie porzucilo rezydenture. Co jest zreszta napisane w zalinkowanym tekscie, jak sie dalej poklika (https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/taxation-of-dual-status-individuals) OK. Czyli za 2022 i 2024 jeśli się zdecydujesz na dual-status to zgłaszasz tylko to co osiągnąłeś od sierpnia 2022 do grudnia 2022 i od stycznia 2024 do października 2024. Aczkolwiek dual-status ma swoje obostrzenia (brak standard deductions, no joint return, no head of household etc.) 1 Cytuj
Jacek87 Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października Jeśli chodzi o wysyłkę, to jeśli wysyłam to z Polski to rozumiem, że mam użyć drugiego adresu (nawet w przypadku wysyłki pocztą polską)? Ten pierwszy tylko dla listów wysyłanych za pośrednictwem poczty amerykańskiej? Mail Form I-407 to the Eastern Form Center. U.S. Postal Service (USPS): USCIS Eastern Forms Center Attn: I-407 Unit P.O. Box 567 Williston, VT 05495 FedEx, UPS, DHL, or other express/registered deliveries: USCIS Eastern Forms Center Attn: I-407 Unit 124 Leroy Road Williston, VT 05495 Cytuj
andyopole Napisano 7 Października Zgłoś Napisano 7 Października (edytowane) Jesli wyslesz Polska POczta to jako kolejna bedzie poczta amerykanska. Na drugi address za posrednictwem firm kurierskich bedzie drogo. edit: dwa addressy sa dlatego ze firmy kurierskie nie dostarczaja na PO Box, Skrytki pocztowe sa tylko dla poczty. Edytowane 7 Października przez andyopole 1 Cytuj
Ewa_ Napisano 15 Października Zgłoś Napisano 15 Października Szanowni Państwo, uprzejmie proszę o udzielenie informacji czy w jakiejś polskiej fundacji, jest możliwość umówienia się na bezpłatną pro bono, poradę prawną dla osób które posiadają polskie obywatelstwo i mieszkają w Polsce z prawa amerykańskiego obowiązującego w USA? Cytuj
Roelka v.2 Napisano 15 Października Zgłoś Napisano 15 Października 3 minutes ago, Ewa_ said: Szanowni Państwo, uprzejmie proszę o udzielenie informacji czy w jakiejś polskiej fundacji, jest możliwość umówienia się na bezpłatną pro bono, poradę prawną dla osób które posiadają polskie obywatelstwo i mieszkają w Polsce z prawa amerykańskiego obowiązującego w USA? Nie wiem czy jestes jakims botem - bo twoje posty wyglada troche podejrzanie - ale jesli jestes "prawdziwa" osoba, to moze po prostu napisz na forum o co ci chodzi i jaki masz problem w zwiazku z imigracja/wyjazdem do USA. Cytuj
Jacek87 Napisano 19 Października Zgłoś Napisano 19 Października Od którego momentu następuje porzucenie rezydentury? Jest to data wypełnienia i-407? A może data kiedy otrzymali oni list z formularzem? A może jeszcze inna data? Wie ktoś? Cytuj
lement Napisano 28 Listopada Autor Zgłoś Napisano 28 Listopada (edytowane) W dniu 7.10.2024 o 21:14, Jacek87 napisał: Jeśli chodzi o wysyłkę, to jeśli wysyłam to z Polski to rozumiem, że mam użyć drugiego adresu (nawet w przypadku wysyłki pocztą polską)? Ten pierwszy tylko dla listów wysyłanych za pośrednictwem poczty amerykańskiej? Ja wysłałem DHL (lipiec 2024) - 263zł. Dokładnie nie pamiętam ale chyba szło 4 dni Jak nie za późno odpowiadam to zastanów się czy rzeczywiście chcesz to wysłać PP dokument, który jest dla Ciebie ważny... Edytowane 28 Listopada przez lement Cytuj
Staszek81 Napisano 29 Listopada Zgłoś Napisano 29 Listopada (edytowane) Mam pytanie w tym wątku. Moja Zielona Karta byla wydana jakieś 20lat temu. Byłem w USA niecałe pół roku, z powodów osobistych wróciłem do Polski. Od tego czasu nie było mnie w USA i nie interesowałem się tym tematem uznając, że porzuciłem status rezydenta. Wczytałem się w ten wątek i widze, że formalnie tak nie jest. Zamierzam się wybrać do USA turystycznie. Pytanie do Was czy po złożeniu I-407 mogą pojawić się jakieś problemy związane z podatkami, exit tax itd. jeśli uznają, że spełniłem ten warunek "8 lat w ciągu ostatnich 15 lat". Czy ktoś przerabiał taki przypadek w praktyce i mógłby się podzielić informacjami jak to wyglądało, ewentualnie czy jest czym się przejmować? Czy fakt, że w formularzu I-407 będzie data wyjazdu ok. 20 lat temu ma znaczenie? Bardziej chodzi mi o stronę praktyczną takiej sytuacji. Edytowane 29 Listopada przez Staszek81 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi