Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, mcpear napisał:

Chyba tak. Będą podróżować na paszport.

Tak, ale przecież paszport można sobie przedłużyć w ambasadzie z tego co się orientuje więc to nie jest problem

Bardziej chodzi o to że jak już urzędnik weźmie paszport to sprawdza czy dany osobnik ma ważną wizę i jak nie ma to czeka go proces o deportacje

Czy jest może jakiś prawnik który może zweryfikować moją tezę?

Napisano

TSA nie ma takiej władzy a oni będą Tobie paszport sprawdzać. Jakieś 8 lat temu słyszałem o dwóch czy trzech przypadkach, że podróżując na paszport (nie amerykański) zdarzało się, że podczas wysiadania na lotnisku docelowym na gate czekało ICE, które łowiło tych, którzy okazali paszport przy check-in i sprawdzali i94, ale to chyba ustało - nie słyszałem o tym nigdy w ostatnich 5-6 latach. Nielegalni imigranci latają po liniach krajowych i nic się nie dzieje. Wizy nie musisz mieć w paszporcie, Mogłeś przylecieć na ESTA. Nikt nie kartkuje stron w paszporcie w poszukiwaniu stempla

• Like 1
Napisano

piszesz o sytuacji wyglądającej na dzień dzisiejszy - jest ona oczywista że osoby bez papierów mogą sobie latać lotami krajowymi bez problemów

Moje pytanie dotyczy sytuacji kiedy wchodzi real id tj. 7 maja 2025, czy w związku z tym zmieniają się regulacje w tym zakresie?

Napisano
5 minut temu, Sam Rothstein napisał:

piszesz o sytuacji wyglądającej na dzień dzisiejszy - jest ona oczywista że osoby bez papierów mogą sobie latać lotami krajowymi bez problemów

Moje pytanie dotyczy sytuacji kiedy wchodzi real id tj. 7 maja 2025, czy w związku z tym zmieniają się regulacje w tym zakresie?

Od tego czasu nie wpuszcza do samolotu z dotychczasowym DL. Musi byc to nowe DL lub wazny paszport.

• Dziękuję! 1
Napisano
36 minut temu, Sam Rothstein napisał:

aha czyli nielegalni mogą podróżować tylko zamiast DL pokazują ważny paszport

Czemu tak cie to interesuje? Masz zamiar zostac nielegalem?

Napisano

Gwarancji to ci na forum nikt nie da, że nie spotkasz na lotnisku krajowym ICE, ale jest to taka sama szansa jak wszędzie indziej. 7 maja 2025 to dzień, kiedy w 1600 Pensylwania Avenue w Waszyngtonie będzie zasiadał prezydent wybrany tej jesieni. Jest szansa, że będzie to DT. On może potrzebować spektakularnych sukcesów w walce z nielegalną imigracją. Może zaimplementowanie prostego sprawdzania statusu imigracyjnego na lotniskach, które są w odległości 100 mil od przejścia graniczngo (którym może być terminal międzynarodowy tego samego lotniska) jest w zasięgu jednego Executive order. Ale to bardziej spekulowanie / wróżenie z fusów - na dzisiaj nic na to nie wskazuje.

Napisano
37 minutes ago, Tirowiec1312 said:

Project 2025 jest dość specyficzny w tym względzie:

Ale tRump tez byl dosc specyficzny jezeli chodzilo o mur na granicy za ktory Meksyk mial placic