Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, mcpear napisał:

Chyba tak. Będą podróżować na paszport.

Tak, ale przecież paszport można sobie przedłużyć w ambasadzie z tego co się orientuje więc to nie jest problem

Bardziej chodzi o to że jak już urzędnik weźmie paszport to sprawdza czy dany osobnik ma ważną wizę i jak nie ma to czeka go proces o deportacje

Czy jest może jakiś prawnik który może zweryfikować moją tezę?

Napisano

TSA nie ma takiej władzy a oni będą Tobie paszport sprawdzać. Jakieś 8 lat temu słyszałem o dwóch czy trzech przypadkach, że podróżując na paszport (nie amerykański) zdarzało się, że podczas wysiadania na lotnisku docelowym na gate czekało ICE, które łowiło tych, którzy okazali paszport przy check-in i sprawdzali i94, ale to chyba ustało - nie słyszałem o tym nigdy w ostatnich 5-6 latach. Nielegalni imigranci latają po liniach krajowych i nic się nie dzieje. Wizy nie musisz mieć w paszporcie, Mogłeś przylecieć na ESTA. Nikt nie kartkuje stron w paszporcie w poszukiwaniu stempla

• Like 1
Napisano

piszesz o sytuacji wyglądającej na dzień dzisiejszy - jest ona oczywista że osoby bez papierów mogą sobie latać lotami krajowymi bez problemów

Moje pytanie dotyczy sytuacji kiedy wchodzi real id tj. 7 maja 2025, czy w związku z tym zmieniają się regulacje w tym zakresie?

Napisano
5 minut temu, Sam Rothstein napisał:

piszesz o sytuacji wyglądającej na dzień dzisiejszy - jest ona oczywista że osoby bez papierów mogą sobie latać lotami krajowymi bez problemów

Moje pytanie dotyczy sytuacji kiedy wchodzi real id tj. 7 maja 2025, czy w związku z tym zmieniają się regulacje w tym zakresie?

Od tego czasu nie wpuszcza do samolotu z dotychczasowym DL. Musi byc to nowe DL lub wazny paszport.

• Dziękuję! 1
Napisano

Gwarancji to ci na forum nikt nie da, że nie spotkasz na lotnisku krajowym ICE, ale jest to taka sama szansa jak wszędzie indziej. 7 maja 2025 to dzień, kiedy w 1600 Pensylwania Avenue w Waszyngtonie będzie zasiadał prezydent wybrany tej jesieni. Jest szansa, że będzie to DT. On może potrzebować spektakularnych sukcesów w walce z nielegalną imigracją. Może zaimplementowanie prostego sprawdzania statusu imigracyjnego na lotniskach, które są w odległości 100 mil od przejścia graniczngo (którym może być terminal międzynarodowy tego samego lotniska) jest w zasięgu jednego Executive order. Ale to bardziej spekulowanie / wróżenie z fusów - na dzisiaj nic na to nie wskazuje.