Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Przez ostatni czas myślałem z rodzicami nad spędzeniem całych przyszłych wakacji w Stanach Zjednoczonych jako sam 16 latek. Czytałem z wielu źródeł na temat pierwszego lotu i wiz, ale za dużo tych informacji i mało rozumiem. Więc odbijam z tym pytaniem do was abyście mi wytłumaczyli kilka porad gdzie mógłbym znaleźć najlepiej cenowo zamieszkanie i lot, a także fajnie jakąś pracę na 2 miesiące. Jak by się to odnalazło cenowo i czy jest ciężko jako 16 latek poradzić sobie. Nigdy wcześniej sam nie latałem poza Polskę. Nie wiem od czego zacząć, lecz chciałbym spełnić w sumie to takie marzenie i poduczyć się trochę angielskiego. Myślałem nad różnymi stanami, przypadły mi 2 do gustu: New Jersey, ponieważ mam tam wujka i ciotkę, którzy mi mogliby pomóc, ale także o Chicago, ponieważ mam tam paru znajomych. Proszę was o jakieś porady na sam początek. 

Edytowane przez Kamil11

Napisano (edytowane)

Praca?? Samemu w US jako 16 latek?? Wynajęcie mieszkania?? Uh-oh.

Nikt nie wynajmnie mieszkania 16 letniej osobie. Co więcej, samemu nawet nie wynajmiesz pokoju w hotelu.

Do pracy wymagana jest wiza pracownicza.  Do takiej wizy się nie kwalifikujesz. 

W tym wieku możesz jedynie myśleć o wyjechaniu na wakacje albo jakiejś wymianie studenckiej.

Masz do wyboru wiele krajów w Unii Europejskiej gdzie możesz pracować bez wiz.

Mówisz że coś tam czytales na temat wiz. Więc powinieneś już wiedzieć że do żadnej się nie kwalifikujesz.

Edytowane przez Roelka v.2
  • Like 2
Napisano

A gdyby moi rodzice wynajeli mi pokój w hotelu przez internet i bym się w nim zameldował. Wydaje mi się że tak można tylko to zależy od hotelu.

Nie chodzi tu generalnie o pracę tylko pobocznie czy w tym wieku mógłbym coś znaleźć.

A propo wiz to czytałem ale mało z nich rozumiem, dlatego się pytam jaką bym mógł dostać.

Napisano

Jeśli nie rozumiem co czytasz o wizach to raczej nie poradzisz sobie...

Na miejscu w hotelu zapytają cię o dowod osobisty i kartę kredytową. I co wtedy?

Co do pracy - to żadna. Poboczna czy nie. Nie jest dozwolona bez wizy pracowniczej.

• Upvote 2
Napisano
1 hour ago, Kamil11 said:

A gdyby moi rodzice wynajeli mi pokój w hotelu przez internet i bym się w nim zameldował. Wydaje mi się że tak można tylko to zależy od hotelu.

Nie chodzi tu generalnie o pracę tylko pobocznie czy w tym wieku mógłbym coś znaleźć.

A propo wiz to czytałem ale mało z nich rozumiem, dlatego się pytam jaką bym mógł dostać.

Nie mozna - zaden hotel nie zamelduje Cie bez okazania ID / karty a juz szczegolnie sa wyczuleni na niepelnoletnich.

Napisano

Piszesz ze masz rodzine w New Jersey. Najbardziej sensowny plan to mieszkanie z rodzina, i zapisanie sie na lekcje angielskiego w jakims community college lub organizacji ktora takie prowadzi. Jest sporo. 

Napisano (edytowane)
15 minutes ago, katlia said:

zapisanie sie na lekcje angielskiego w jakims community college

OIMW, to na turystycznej/ESTa nie można podejmować żadnej edukacji.

Aaaaleeee, jeśli rodzice OP są mocno przy kasie, to może warto spróbować wyjazdu w ramach Education First (https://www.ef.pl/).

Edytowane przez Tirowiec1312
Napisano
6 godzin temu, Kamil11 napisał:

5 godzin temu, Roelka v.2 napisał:

Na miejscu w hotelu zapytają cię o dowod osobisty i kartę kredytową. I co wtedy?

Napisano (edytowane)

To jest fragment filmu fabularnego. Filmy fabularne mają to do siebie, że często gęsto mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. To co przedstawiają filmy fabularne jest wytworem umysłowym scenarzystów.

@Kleofas11, ponawiam propozycję Education First. Jeśli Twoi rodzice mają na zbyciu >100 tys. złociszy to są szanse że to wypali.

EDIT: no może mniej niż 100K - dolar ostatnio jest względnie tani. Tu jest orientacyjny cennik: https://www.ef.edu/ilsd/schools/new-york/

Edytowane przez Tirowiec1312