Kamil11 Napisano 24 Czerwca Zgłoś Napisano 24 Czerwca (edytowane) Przez ostatni czas myślałem z rodzicami nad spędzeniem całych przyszłych wakacji w Stanach Zjednoczonych jako sam 16 latek. Czytałem z wielu źródeł na temat pierwszego lotu i wiz, ale za dużo tych informacji i mało rozumiem. Więc odbijam z tym pytaniem do was abyście mi wytłumaczyli kilka porad gdzie mógłbym znaleźć najlepiej cenowo zamieszkanie i lot, a także fajnie jakąś pracę na 2 miesiące. Jak by się to odnalazło cenowo i czy jest ciężko jako 16 latek poradzić sobie. Nigdy wcześniej sam nie latałem poza Polskę. Nie wiem od czego zacząć, lecz chciałbym spełnić w sumie to takie marzenie i poduczyć się trochę angielskiego. Myślałem nad różnymi stanami, przypadły mi 2 do gustu: New Jersey, ponieważ mam tam wujka i ciotkę, którzy mi mogliby pomóc, ale także o Chicago, ponieważ mam tam paru znajomych. Proszę was o jakieś porady na sam początek. Edytowane 24 Czerwca przez Kamil11 Cytuj
Roelka v.2 Napisano 24 Czerwca Zgłoś Napisano 24 Czerwca (edytowane) Praca?? Samemu w US jako 16 latek?? Wynajęcie mieszkania?? Uh-oh. Nikt nie wynajmnie mieszkania 16 letniej osobie. Co więcej, samemu nawet nie wynajmiesz pokoju w hotelu. Do pracy wymagana jest wiza pracownicza. Do takiej wizy się nie kwalifikujesz. W tym wieku możesz jedynie myśleć o wyjechaniu na wakacje albo jakiejś wymianie studenckiej. Masz do wyboru wiele krajów w Unii Europejskiej gdzie możesz pracować bez wiz. Mówisz że coś tam czytales na temat wiz. Więc powinieneś już wiedzieć że do żadnej się nie kwalifikujesz. Edytowane 24 Czerwca przez Roelka v.2 2 Cytuj
Kamil11 Napisano 24 Czerwca Autor Zgłoś Napisano 24 Czerwca A gdyby moi rodzice wynajeli mi pokój w hotelu przez internet i bym się w nim zameldował. Wydaje mi się że tak można tylko to zależy od hotelu. Nie chodzi tu generalnie o pracę tylko pobocznie czy w tym wieku mógłbym coś znaleźć. A propo wiz to czytałem ale mało z nich rozumiem, dlatego się pytam jaką bym mógł dostać. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 24 Czerwca Zgłoś Napisano 24 Czerwca Jeśli nie rozumiem co czytasz o wizach to raczej nie poradzisz sobie... Na miejscu w hotelu zapytają cię o dowod osobisty i kartę kredytową. I co wtedy? Co do pracy - to żadna. Poboczna czy nie. Nie jest dozwolona bez wizy pracowniczej. 2 Cytuj
kzielu Napisano 24 Czerwca Zgłoś Napisano 24 Czerwca 1 hour ago, Kamil11 said: A gdyby moi rodzice wynajeli mi pokój w hotelu przez internet i bym się w nim zameldował. Wydaje mi się że tak można tylko to zależy od hotelu. Nie chodzi tu generalnie o pracę tylko pobocznie czy w tym wieku mógłbym coś znaleźć. A propo wiz to czytałem ale mało z nich rozumiem, dlatego się pytam jaką bym mógł dostać. Nie mozna - zaden hotel nie zamelduje Cie bez okazania ID / karty a juz szczegolnie sa wyczuleni na niepelnoletnich. Cytuj
mcpear Napisano 24 Czerwca Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2 hours ago, Roelka v.2 said: Jeśli nie rozumiem co czytasz o wizach to raczej nie poradzisz sobie... 100% racji ... Cytuj
katlia Napisano 24 Czerwca Zgłoś Napisano 24 Czerwca Piszesz ze masz rodzine w New Jersey. Najbardziej sensowny plan to mieszkanie z rodzina, i zapisanie sie na lekcje angielskiego w jakims community college lub organizacji ktora takie prowadzi. Jest sporo. Cytuj
Tirowiec1312 Napisano 24 Czerwca Zgłoś Napisano 24 Czerwca (edytowane) 15 minutes ago, katlia said: zapisanie sie na lekcje angielskiego w jakims community college OIMW, to na turystycznej/ESTa nie można podejmować żadnej edukacji. Aaaaleeee, jeśli rodzice OP są mocno przy kasie, to może warto spróbować wyjazdu w ramach Education First (https://www.ef.pl/). Edytowane 24 Czerwca przez Tirowiec1312 Cytuj
Kleofas11 Napisano 24 Czerwca Zgłoś Napisano 24 Czerwca 6 godzin temu, Kamil11 napisał: A gdyby moi rodzice wynajeli mi pokój w hotelu przez internet i bym się w nim zameldował. Wydaje mi się że tak można tylko to zależy od hotelu. 5 godzin temu, Roelka v.2 napisał: Na miejscu w hotelu zapytają cię o dowod osobisty i kartę kredytową. I co wtedy? Cytuj
Tirowiec1312 Napisano 24 Czerwca Zgłoś Napisano 24 Czerwca (edytowane) To jest fragment filmu fabularnego. Filmy fabularne mają to do siebie, że często gęsto mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. To co przedstawiają filmy fabularne jest wytworem umysłowym scenarzystów. @Kleofas11, ponawiam propozycję Education First. Jeśli Twoi rodzice mają na zbyciu >100 tys. złociszy to są szanse że to wypali. EDIT: no może mniej niż 100K - dolar ostatnio jest względnie tani. Tu jest orientacyjny cennik: https://www.ef.edu/ilsd/schools/new-york/ Edytowane 24 Czerwca przez Tirowiec1312 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi