Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 27
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Napisano

Do tej pory wysyłała priorytet i jeden mi zwrócono i jak tu przeczytałam, polecony może zabłądzić a zwykły powinien być dostarczony prosto do skrzynki listowej.Bez potrzeby pisemnego potwierdzenia odbioru.Tak to rozumiem?

Napisano
On 8/26/2024 at 1:18 AM, Lubaszewska said:

Witam

Mam pytanie, wysłałam list do Burbank w stanie Illinois i chciałam zapytać czy odbiorca może zastrzec gdzieś że nie chce otrzymywać listów od danej osoby?

Pytam bo dostałam zwrot listu  po 53 dniach z adnotacją że list nie został odebrany.

Osoba mieszka w domku 

Piersze, czy dobrze napisałaś address (format etc) - to może być problem Czy address by PO Box. Czy list by wysłany jako zwykły list bez żadnego tracking czy wymogu podpisu. Z tego co wiem nie ma opcji aby nie odebrać listu. Można go zwrocic i powiedzieć jako Return to Sender (RTS). Jeżeli to był PO Box to może skrzynka nie była opłacone i zawartość została odesłana po opróżnieniu przez pocztę i odesłana z powrotem jeżeli nie maja forwarding address. Albo może być zwykły bałagan na poczcie.

Napisano
5 hours ago, Lubaszewska said:

Do tej pory wysyłała priorytet i jeden mi zwrócono i jak tu przeczytałam, polecony może zabłądzić a zwykły powinien być dostarczony prosto do skrzynki listowej.Bez potrzeby pisemnego potwierdzenia odbioru.Tak to rozumiem?

Siostra wujeczna wysłała mi mój akt urodzenia poleconym z Polski. Zajęło toto około miesiąca. Podejdź do okienka, jak list list zważenia i poproś o first class czy odpowiedni tego w Polsce (zwykły list). Zważą, nalepią znaczek i to wszystko. Tylko jak ktoś napisał, address napisz drukowanymi literami i użyj format używany w USA.

Imie i nazwisko

Apartment (jezeli występuje)

numer ulicy i ulica (albo PO BOX jeżeli występuje)

Miasto, skrót stanu i zip code

USA

Pracjuje w miejscu w którym wysyłamy listy i mogę Ci powiedzieć ze poczta jest uczulona na format lol. Jak masz pytanie co do formatu możesz zapytać na priva. 

Napisano
On 8/27/2024 at 6:32 AM, cavscout said:

Z tego co wiem nie ma opcji aby nie odebrać listu. Można go zwrocic i powiedzieć jako Return to Sender (RTS)...

U mnie jeśli się dostanie awizo i nie pójdzie się odebrać listu/paczki, to wystawiają koleje awizo, jeśli się nikt nadal nie stawi, to wystawiają 3 z adnotacja, że ostatnie "wezwanie do odbioru" i jeśli nikt się nie pojawi to po jakimś czasie odsyłają spowrotem. Może to miało tu miejsce.

Napisano
3 godziny temu, pelasia napisał:

U mnie jeśli się dostanie awizo i nie pójdzie się odebrać listu/paczki, to wystawiają koleje awizo, jeśli się nikt nadal nie stawi, to wystawiają 3 z adnotacja, że ostatnie "wezwanie do odbioru" i jeśli nikt się nie pojawi to po jakimś czasie odsyłają spowrotem. Może to miało tu miejsce.

Na świeżo: sąsiadce zostawili wczoraj awizo z adnotacja że od dzisiaj do 2 wrzesnia jest do odebrania. Jeśli nie odbierze to 2 wrzesnia odsyłają nazad. 

• 3 tygodnie później...
Napisano
On 8/26/2024 at 1:24 PM, Xarthisius said:

.... Normalny list zostalby wrzucony do skrzynki, pod warunkiem ze adresat nadal tam mieszka.

Tak i nie. My mielismy taka sytuacje ze faktycznie listy były zostawiane w skrzynce, ale że przed dluzsza chwile byliśmy poza stanem i ich nikt nie wyjmował.  Gdy skrzynka byla "pelna" w wiekszosci glupimi gazetkami i reklamami, listonosz zabrał wszystko na pocztę i zostawił adnotację ze mamy 10 dni na odebranie ich. 

Na szczęście udało się koledze w porę zajrzeć i odebrać wszystko ze zdjęciami naszych ID 2 dni przed terminem, inaczej wróciłyby do nadawcy.  

Więc bardzo możliwe że tej osoby nie bylo w domu przez 3-4 tygodnie i list wrócił. Ja bym spróbowała jeszcze raz 

Napisano
18 minutes ago, agatenka said:

Tak i nie. My mielismy taka sytuacje ze faktycznie listy były zostawiane w skrzynce, ale że przed dluzsza chwile byliśmy poza stanem i ich nikt nie wyjmował.  Gdy skrzynka byla "pelna" w wiekszosci glupimi gazetkami i reklamami, listonosz zabrał wszystko na pocztę i zostawił adnotację ze mamy 10 dni na odebranie ich. 

Na szczęście udało się koledze w porę zajrzeć i odebrać wszystko ze zdjęciami naszych ID 2 dni przed terminem, inaczej wróciłyby do nadawcy.  

Więc bardzo możliwe że tej osoby nie bylo w domu przez 3-4 tygodnie i list wrócił. Ja bym spróbowała jeszcze raz 

Ja zwykle ustawiam hold mail jak dluzej nikogo nie ma.