iniska Napisano 15 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Września Cześć! Pracodawca przenosi mnie do oddziału firmy w USA, więc dostanę wizę L1. Mój mąż jedzie ze mną na L2, która - wg informacji, które znalazłam online - przyznana zostanie automatycznie i pozwoli na legalną pracę w USA (co wcześniej nie było możliwe - były potrzebne dodatkowe dokumenty). Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek doświadczenie w poszukiwaniu pracy na L2? Branża: IT, Stan: Colorado (okolice Denver) Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 15 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Września (edytowane) 1 hour ago, iniska said: Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek doświadczenie w poszukiwaniu pracy na L2? Poszukiwanie pracy na L2 nie rozni sie specjalnie od poszukiwania pracy na innych wizach niv. Przy zatrudnieniu pracodawca musi wypelnic I9, a w instrukcji do formularza jest napisane jaki dokument poswiadcza, ze delikwent moze pracowac. Dla L2S (S od spouse) tym dokumentem jest i94, ktore dostaje przy przekroczeniu granicy. https://www.uscis.gov/i-9-central/form-i-9-resources/handbook-for-employers-m-274/70-evidence-of-employment-authorization-for-certain-categories/79-other-temporary-workers/792-l-nonimmigrant-status Edytowane 15 Września przez Xarthisius 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 15 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Września 2 hours ago, Xarthisius said: Poszukiwanie pracy na L2 nie rozni sie specjalnie od poszukiwania pracy na innych wizach Xarthisius, jestem pod wrazeniem. Ty wszystko wiesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 15 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Września 4 hours ago, iniska said: Branża: IT, Stan: Colorado (okolice Denver) Mieszkam przy centrum Denver. Ostatnio slyszy sie pozytywne rzeczy o tutejszym rynku pracy, ale i tak zycze "good luck" https://kdvr.com/news/local/denver-ranked-as-the-hottest-labor-market-in-the-us/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andyopole Napisano 15 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Września 16 minut temu, katlia napisał: Xarthisius, jestem pod wrazeniem. Ty wszystko wiesz Potrafi posługiwać się dostępnymi dla wszystkich narzędziami ale nie to jest najważniejsze. Jemu SIĘ CHCE! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 15 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Września 2 hours ago, andyopole said: Jemu SIĘ CHCE! Dokladnie. Robie tylko za interface bialkowy do let me Google it for you ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiL999 Napisano 17 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Września W okolicach 2019 roku byłem w USA na wizie J2 (żona J1) i z pracą nie jest tak różowo, firmy niechętnie do tego podchodzą. Kilka rozmów o pracę skończyło się na pytaniu czy mam Green Card albo obywatelstwo, bo inaczej nie opłaca im się inwestować w takiego pracownika. Mówię o firmach w branży IT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katlia Napisano 17 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Września 5 hours ago, MiL999 said: W okolicach 2019 roku byłem w USA na wizie J2 (żona J1) i z pracą nie jest tak różowo Ciekawe. A mozesz powiedziec gdzie to bylo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiL999 Napisano 19 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Września Floryda, między West Palm Beach a Fort Lauderdale. Generalnie krzywo patrzyli na mój status pomimo tego że miałem pozwolenie na pracę i nie trzeba było mnie sponsorować. Tyle że to było pozwolenie czasowe na 2 lata i bali się co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iniska Napisano 21 Września Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Września W dniu 15.09.2024 o 14:31, Xarthisius napisał: Poszukiwanie pracy na L2 nie rozni sie specjalnie od poszukiwania pracy na innych wizach niv. Przy zatrudnieniu pracodawca musi wypelnic I9, a w instrukcji do formularza jest napisane jaki dokument poswiadcza, ze delikwent moze pracowac. Dla L2S (S od spouse) tym dokumentem jest i94, ktore dostaje przy przekroczeniu granicy. https://www.uscis.gov/i-9-central/form-i-9-resources/handbook-for-employers-m-274/70-evidence-of-employment-authorization-for-certain-categories/79-other-temporary-workers/792-l-nonimmigrant-status @XarthisiusDzięki wielkie! Dla mnie to wszystko jeszcze jest zupełnie nowym gruntem (bo nadal jeszcze jestem w Polsce), a sporo artykułów dotyczących L2 jest sprzed kilku lat, kiedy ta wiza nie gwarantowała pozwolenia na pracę. W dniu 15.09.2024 o 17:30, katlia napisał: Mieszkam przy centrum Denver. Ostatnio slyszy sie pozytywne rzeczy o tutejszym rynku pracy, ale i tak zycze "good luck" https://kdvr.com/news/local/denver-ranked-as-the-hottest-labor-market-in-the-us/ @katlia - o proszę kto wie, może kiedyś nam się przetną drogi W dniu 19.09.2024 o 08:02, MiL999 napisał: Floryda, między West Palm Beach a Fort Lauderdale. Generalnie krzywo patrzyli na mój status pomimo tego że miałem pozwolenie na pracę i nie trzeba było mnie sponsorować. Tyle że to było pozwolenie czasowe na 2 lata i bali się co dalej. @MiL999 Ciekawe, może chodziło właśnie o stosunkowo krótki czas pozwolenia? Wskazywali Ci, że to może to jest problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi