Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I am about to buy new car. Yes I am specific about model, just because I can imagine model to model, negotiations can be different. I face situation, that dealer is adding plus 20-25k to listed MSRP price. I just would like tot get your opinion about it. Thank you in advance for support!

Napisano

Moje przedostatnie auto kupowałem u dealera. Gdy nie chciał rozmawiać normalnie po prostu wyszedłem. Gdy mnie dogonili na ulicy zgodziłem się wrócić pod warunkiem że będzie rozmawiać i targować poważnie. No i potem było już dobrze. 

Napisano

Dzieki. Ja bylem u dwoch, cena za auto w okolicach 80-90k, i to jest ta (MSRP) cena. Rozumiem ze zawsze dochodza jakies drobne rzeczy + podatek... te drobne tez mozna negocjowac badz po prostu z nich zrezygnowac. Ale oni mowia ze jeszcze 20k na gorke i ze to jest ich marza i ze to jest standard. Poczytalem i widze ze najzwyczjniej w swiecie biora mnie za (nowego w miescie) turyste i chca mnie naciagnac. U dwoch dealerow podobna historia.

Napisano

Podczas COVID to był to standard źe dealerzy doliczali uplift. Myślałem źe to sie skończyło. Podczas COVID bardziej luksusowe wersje Mercedesa w mojej okolicy miały 100% extra opłaty. 
to jest wolny kraj. Take it or leave it. 

Napisano
7 hours ago, Robert777 said:

Dzieki. Ja bylem u dwoch, cena za auto w okolicach 80-90k, i to jest ta (MSRP) cena. Rozumiem ze zawsze dochodza jakies drobne rzeczy + podatek... te drobne tez mozna negocjowac badz po prostu z nich zrezygnowac. Ale oni mowia ze jeszcze 20k na gorke i ze to jest ich marza i ze to jest standard. Poczytalem i widze ze najzwyczjniej w swiecie biora mnie za (nowego w miescie) turyste i chca mnie naciagnac. U dwoch dealerow podobna historia.

Jezeli nie to jakis rzadki model to ewidentnie biora Cie za frajera. W tej chwili (co szybko moze sie zmienic przy czestotliwosci oglaszania i odwolywania cel) wiekszosc samochodow sprzedaje sie mniej wiecej $5k+ ponizej MSRP i w miare preferencyjne warunki finansowania (2.99% / 60 mo powiedzmy).

Co to za samochod i w jakiej okolicy go probujesz kupic ? Gotowka / kredyt ? W zaleznosci od tego gdzie jestes i jakiego samochodu szukasz, moge byc w stanie pokierowac troche, szczegolnie jezeli jestes sklonny sie przejechac po niego.

Podatek stanowy od ceny, document fee, license / registration to normalka powyzej MSRP ale jezeli to $20k to "market adjustment" to mysla ze trafili frajera.

Napisano

Eh, model jest w tytule, chyba musze sie przejsc do okulisty (musze bo starosc nie radosc), o ile to nie Raptor albo Raptor R to cena powinna byc w okolicy $5k-$10k ponizej MSRP.

Granger Ford w Des Moines, IA chetnie Ci sprzeda z takim discountem i zaleznie od tego gdzie mieszkasz moze byc warto przejechac albo przeleciec po odbior. 

Dla porownania kupowalem F-150 Powerboost w pazdzierniku 2023 (wiec ceny nie byly jeszcze tak niskie) , Lariat (501A), 7,2kW generator i rozne inne pierdoly - MSRP bylo zdaje sie $83k, zaplacilem $7k ponizej MSRP z 2.99%/72 mo.

Napisano
1 hour ago, Xarthisius said:

LOL @kzielu do tego okulisty to raczej wczesniej, niz pozniej ;-) przeczytaj jeszcze raz

No ewidentnie jestem slepy.... (swoja droga to w wieku 49 lat bez okularow do czytania kompletna dupa). 

Napisano (edytowane)

Dobra - to jeszcze raz - Raptora (nie Raptora R) bez mark upu znalezc trudniej ale jak sie poszuka dealera to sie znajdzie -> niedaleko mnie -

https://www.croninford.com/new/1ftfw1rg3rfb95648.htm?utm_vin=1FTFW1RG3RFB95648&store=445856&utm_campaign=&utm_source=google&medium=cpc&utm_content=&utm_term=&utm_adgroup=&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAqrG9BhAVEiwAaPu5zhLCUsIgqNHbSBg4SJ8bGO39u4JbwoQ9jFydLoLUv5m41jOjpvjMJhoCGowQAvD_BwE

https://www.lebanonford.com/new-inventory/index.htm?gvBodyStyle=Truck&make=Ford&model=F-150&trim=Raptor

W obydwu miejscach kupowalem samochody, w Lebanon mam sprzedawce ktorego moge zagadnac czy nie dorzuca jakiegos markupu.

Edytowane przez kzielu