Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 godzin temu, Kora83 napisał:

To w takim wypadku jakby wyniki loterii byly przesuniete,to za chwile mona by bylo skladac jeszcze raz w pazdzierniku.

Znając zamiłowanie obecnej administracji do darcia kasy i zmian wszelakich bardziej spodziewałbym się kolejnych zmian i procedury ich zatwierdzania . - Np: obecnie można złożyć jeden wniosek do udziału w loterii za 1 USD a cóż szkodzi dodać opcję złożenia drugiego wniosku za 10 USD , trzeciego za 100 , czwartego i każdego kolejnego za 1000 USD  A nie muszę chyba nikogo przekonywać że w otoczeniu DT są ludzie co mają dużo bardziej oryginalne pomysły jak mój .  

Napisano
W dniu 12.02.2026 o 20:35, Xarthisius napisał:

To juz weszlo w zycie. 09/16/2025 opublikowano final rule.

Normalne podwojne zgloszenia sa wychwytywane przez walidacje formularza. Sprobuj sobie wypelnic dwa razy i zobaczysz jak to wyglada. Gdzies, kiedys wrzucalem screena.

duplicate.thumb.png.974d81fb90fc9390fd6b208c93698770.png

To jakaś dobra wiadomość bo strony którą podałeś nie mogę otworzyć, a wpisując w google wyskakują różne wyniki. To jakiś plus, że zapłaci się dolara + skan paszportu. Chociaż patrząc na to ile hindusów i innych turbanów wygrywa i ile tam idzie wiz to mam myśli czy nie pisali specjalnych programów do tej loterii bo są do tego zdolni. Niby duplikatu nie możesz, a jakoś musieli to obchodzić.

• Downvote 1
Napisano

Zanim zaczniesz rozgrzebywać kolejne spiskowe teorie nacechowane rasistowsko to miej na uwadze, że Indie były wykluczone z programu DV od 2009 i żaden obywatel Indii pogardliwie nazwany przez Ciebie "turbanem" nie wygrał od 15 lat ani jednej wizy z programu DV

• Upvote 3
Napisano

Moze mu chodzilo o h1b. Bo tam faktycznie opanowali to... czy  rasistowskie ?

Obserwując i interesujac się imigracja, myślę że państwo dokłada zazwyczaj do przybyszów, szczególnie do tych proszących o azyl ( Minnesota) czy też do chain migration. Wiec troche nie dziwi ze imigracja legalna z krajow 3 swiata zostala zatrzymana.

Pomyslicie ze hipokryzja ale Wydaje mi się że DV akurat jako jeden z nielicznych programów ( ludzie co z niego korzystają) dają więcej niż dostają ( wynika to z tego, że większość nie ma tu żadnych,,korzeńi,, i musi sobie radzić samemu i byc dość  rozgardnieta. 

Napisano
13 minutes ago, micham said:

Moze mu chodzilo o h1b. Bo tam faktycznie opanowali to... czy  rasistowskie ?

Obserwując i interesujac się imigracja, myślę że państwo dokłada zazwyczaj do przybyszów, szczególnie do tych proszących o azyl ( Minnesota) czy też do chain migration. Wiec troche nie dziwi ze imigracja legalna z krajow 3 swiata zostala zatrzymana.

Pomyslicie ze hipokryzja ale Wydaje mi się że DV akurat jako jeden z nielicznych programów ( ludzie co z niego korzystają) dają więcej niż dostają ( wynika to z tego, że większość nie ma tu żadnych,,korzeńi,, i musi sobie radzić samemu i byc dość  rozgardnieta. 

To chyba slabo sie ta imigracja interesujesz.

Hindusi sa znacznie bardziej zaradni niz polacy czy inne europejskie nacje, w tej chwili zmonopolizowali praktycznie ownership fast foodow i hoteli franshises.

W Minnesocie akurat mam rodzine wiec po pierwsze wiekszosc zostala tam przesiedlona po ucieczne z kraju do obozow w krajach osciennych, po drugie bardzo dobrze sie zasymilowali i lokalni absolutnie nic do nich nie maja (pamietaj ze dostajesz w swoich feedach takie newsy jakie engine je serwujacy uwaza ze beda wlasciwe dla Ciebie - wiec w tym przypadku rasistowskie). Ta cala napierdalanka o somalijczykow to czysto rasistowska gra polityczna. Podobnie z Haitanczykami na TPSie - w Springfield, OH (tam gdzie niby jedza psy i koty) - tak sie sklada ze w Springfield mieszkala przez lata moja zona, konczyla tam liceum (Shawnee High School) w ktorym to moj tesc byl dyrem. Po wyprowadzce stamtad fabryki Navistara ~20 czy cos lat temu, Springfield (jak wiekszosc miast) zrobilo sie kompletna dziura z wysoka przestepczoscia, narkotykami i epidemia opioidow w ostatnich latach. Po przyjezdzie haitanczykow miasto odzylo i to byla (jest - ale za chwile nie bedzie) szansa zeby bylo w miare normalne.

D w DV to diversity, wiec sciaganie europejczykow to raczej w kwestii diversity niewiele robi. Zatrzymanie imigracji z 3 swiata to nawet nie jest do konca rasizm - to jest prymitwny sposob zmotywowania wyborcow ktorzy sa na tyle malo inteligentni ze wierza w bzdury opowiadane przez administracje. Tak samo jak usuniecie start-stopow z samochodow czy promowanie energetyki weglowej. Nic z tych rzeczy nie ma wspolnego z merytoryka za to 100% z najbardziej prymitiwna polityka.

Napisano (edytowane)
1 hour ago, kzielu said:

Hindusi sa znacznie bardziej zaradni niz polacy czy inne europejskie nacje, w tej chwili zmonopolizowali praktycznie ownership fast foodow i hoteli franshises.

Nie mowiac o wysokich stanowiskach w IT, na uniwersytetach, na najwyzszych szczeblach wydawnictwa, sztuki i nauki. Dzieci imigrantow z Indii fantastycznie sie ucza, odnosza duzo sukcesow na Olimpiadach szkolnych i dostaja sie w duzych ilosciach na najbardziej elitarne uczelnie. Sa tu szanowani i przewaznie witani w spoleczenstwie. 

*Indian immigrants in the US are highly successful, boasting the highest median household income—$166,200 in 2023, far exceeding the $78,700 average for all immigrant-led households. As the second-largest immigrant group, they are characterized by high education levels (70–75% hold a bachelor's degree or higher), heavy representation in STEM and management fields, and significant entrepreneurship, including leading numerous Fortune 500 companies

Edytowane przez katlia
Napisano

Tak się fanie rozwinęła dyskusja, że ja tu lecę z popcornem a tu nagle bah i cisza . 

Co niektórym to chyba warto przypomnieć ,że obecną pauzę w DV to zawdzięczamy komuś kto przyjechał z Portugalii  a ta jak wiadomo leży w Antarktydzie i jest krajem 4 świata .  

Każda nacja ma ludzi wybitnych jak i wręcz przeciwnie niestety co daje się zauważyć całe to majstrowanie przy systemie imigracyjnym mające na celu przyjmowanie ,,tych potrzebnych i wartych " jest bardzo nieudolne i najczęściej przynosi więcej szkody jak pożytku . 

W dobie sterowanych przekazów informacyjnych tak na prawdę nikt nic nie wie bo wie tylko to co ktoś uważa, że do wiadomości przyjąć powinien .

Napisano
1 hour ago, mr.stylo said:

Co niektórym to chyba warto przypomnieć ,że obecną pauzę w DV to zawdzięczamy komuś kto przyjechał z Portugalii  a ta jak wiadomo leży w Antarktydzie i jest krajem 4 świata .  

Dokladnie o to chodzi - o pretekst. Nie chodzi o imigracje z 3 swiata, tylko o imigracje skadkolwiek.

Napisano

@kzielu @katliaChyba slabo jednak z ta asymilacja skoro nazywacie ich nadal Hindusami itd. Troche to przeczy Waszej teorii. Mowcie co chcecie ale Wasze dzieci, jesli je macie sa bardziej kulturowo Amerykanami niz Polakami. W przypadku wyzej wspominanych nacji zajmuje to cale pokolenia. 

Sprawa przedszkoli w MN to just ostra jazda. Fraud dopracowany na potage wsrod tej mniejszosci. Oczywiscie powolali sie na rasizm instytucji , gdy zaczeli ich sprawdzac i sie sprawa interesowac. 

Socjal nie powinien byc dostepny dla nikogo a zwlaszcza dla przybyszow. Ja nigdy nie wzialem ani grosza i grosza nie wezme, znam wielu takich jak ja, lecz takze wielu takich (btw bardzo mili ludzie) np. z Bangaldeszu, (oczywsicie znam wielu takich Polakow/ Amerykanow takze) duza rodzina wszystko im sie nalezy za darmo, studia dla dzieci, doplaty do czynszu etc..  Jaki ma panstwo/stan w tym interes? 

Przeciez te stany z tymi problemami wygladaja jak panstwa 3 swiata. 

Jeszcze jest jedna ciekawa obserwacja, Polacy w Polsce nie chca imigrantow ale nie przeszkadza im tym samym, miec pretensji do Ameryki o obecna polityke i np deportacje rodakow do kraju. 

Napisano
20 minutes ago, micham said:

@kzielu @katliaChyba slabo jednak z ta asymilacja skoro nazywacie ich nadal Hindusami itd. 

Gdzie JA nazwalam ich Hindusami? Nigdzie. Napisalam "dzieci imigrantow z Indii." A pozatym NIC nie wiesz o tym jak imigranci zyja w US, czy ci z Meksyku czy ci z Indii. Radze sie nie wypowiadac bo z sensem nie piszesz.