Mateusz_us Napisano Środa o 13:46 Zgłoś Napisano Środa o 13:46 Witam, wczoraj napisałem posta, dot. wynajmu auta i zobaczyłem fajną aktywność (: Odpowiedzi wasze zrodziły u mnie kolejne pytania, które mogą pomóc również innym osobom. Mam plan taki, aby pojechać do ameryki na miesiąc i spać w jakimś Vanie. I tutaj mam dużo pytań, jakby się za to zagryźć. Mam rozumieć, że 100% pewność dotycząca wynajmu auta będę miał dopiero na miejscu? Mam 20 lat i nie wiadomo, czy w ogóle z tym wiekiem coś mi dadzą, a co dopiero na miesiąc. Ktoś napisał, że również policja mnie może zgranąć za spanie w aucie. Jest to prawda, czy tylko w takich większych miastach to jest lub widać coś przez szybę? W vanie będzie zamknięty tył, więc to chyba by weliminowało problem. Jak z pieniędzmi? Najlepiej będzie stworzyć konto bankowe w revolucie i tam stworzyć kartę kredytową i przelać dolce plus jakaś gotówka, czy jak? Jest jakaś różnica pomiędzy wizą a estą w moim przypadku? Nie wiem, które mam robić, a tutaj widzę, że dużo osób się zna (: Przez ten miesiąc chcę pozwiedzać, a najbardziej mi zależy na eventach i targach, w dziedzinie robotyki / informatyki, aby porobić sobie kontakty i zobaczyć, jak wygląda tam technologia. Ma ktoś jakieś strony na to lub patenty, aby mieć codziennie jakąś atrakcje? W sprawie karnetu na siłownię, to tam na miejscu można kupić pewnie dostęp na miesiąc, więc z tym problemu nie będzie raczej. Pralnie są normalnie dostępne na ulicach, aby wyprać sobie ciuchy za pieniądze? W sprawie jedzenia, to byscie polecali bary mleczne, czy jakies gotowce, czy w ogóle jakas mała kuchenka? Jak nie uda mi się wynająć Vana i auta, to lokum gdzie najlepiej zrobić? Wynająć jakiś motel, czy w ogóle zrobić sobie jakiś plan B długo przed przyjazdem, u jakiejś rodziny, która udostępnia pokoje? Jeśli zatrzymać się u jakiejś rodziny, to jakie strony będą najlepsze do tego? Ile wziąć kasy w gotówce, a ile na karcie, aby przez ten miesiąc przeżyć w miarę biednym stylu życia? Macie jakieś uwagi/ wątpliwości, których tutaj nie zauważyłem, aby nie dostać niespodzianki w trakcie mojego wyjazdu? Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź (: Cytuj
kzielu Napisano Środa o 14:45 Zgłoś Napisano Środa o 14:45 Bez auta / vana to najlepiej przelozyc podroz jak bedziesz w stanie je wynajac. Bo w wielu miejscach to na lotnisku ugrzezniesz chyba ze Uberami bedziesz jezdzil (ale Uber ode mnie z domu na lotnisko (CVG) ostatnio mnie (a konkretnie pracodawce :D) $130 kosztowal. Cytuj
mcpear Napisano Środa o 16:01 Zgłoś Napisano Środa o 16:01 1 hour ago, Mateusz_us said: Witam, wczoraj napisałem posta, dot. wynajmu auta i zobaczyłem fajną aktywność (: Odpowiedzi wasze zrodziły u mnie kolejne pytania, które mogą pomóc również innym osobom. Mam plan taki, aby pojechać do ameryki na miesiąc i spać w jakimś Vanie. I tutaj mam dużo pytań, jakby się za to zagryźć. 1. Mam rozumieć, że 100% pewność dotycząca wynajmu auta będę miał dopiero na miejscu? Mam 20 lat i nie wiadomo, czy w ogóle z tym wiekiem coś mi dadzą, a co dopiero na miesiąc. 2. Ktoś napisał, że również policja mnie może zgranąć za spanie w aucie. Jest to prawda, czy tylko w takich większych miastach to jest lub widać coś przez szybę? W vanie będzie zamknięty tył, więc to chyba by weliminowało problem. 3. Jak z pieniędzmi? Najlepiej będzie stworzyć konto bankowe w revolucie i tam stworzyć kartę kredytową i przelać dolce plus jakaś gotówka, czy jak? 4. Jest jakaś różnica pomiędzy wizą a estą w moim przypadku? Nie wiem, które mam robić, a tutaj widzę, że dużo osób się zna (: 5. Przez ten miesiąc chcę pozwiedzać, a najbardziej mi zależy na eventach i targach, w dziedzinie robotyki / informatyki, aby porobić sobie kontakty i zobaczyć, jak wygląda tam technologia. Ma ktoś jakieś strony na to lub patenty, aby mieć codziennie jakąś atrakcje? 6. W sprawie karnetu na siłownię, to tam na miejscu można kupić pewnie dostęp na miesiąc, więc z tym problemu nie będzie raczej. 7. Pralnie są normalnie dostępne na ulicach, aby wyprać sobie ciuchy za pieniądze? 8. W sprawie jedzenia, to byscie polecali bary mleczne, czy jakies gotowce, czy w ogóle jakas mała kuchenka? 9. Jak nie uda mi się wynająć Vana i auta, to lokum gdzie najlepiej zrobić? Wynająć jakiś motel, czy w ogóle zrobić sobie jakiś plan B długo przed przyjazdem, u jakiejś rodziny, która udostępnia pokoje? 10. Jeśli zatrzymać się u jakiejś rodziny, to jakie strony będą najlepsze do tego? 11. Ile wziąć kasy w gotówce, a ile na karcie, aby przez ten miesiąc przeżyć w miarę biednym stylu życia? Macie jakieś uwagi/ wątpliwości, których tutaj nie zauważyłem, aby nie dostać niespodzianki w trakcie mojego wyjazdu? Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź (: Ponumerowałem powyżej twoje pytania. I odpowiadam poniżej 1. jw. Auto ogranij przed wylotem. Jak nie masz auta to nie leć. Chyba, że lecisz do NYC i chcesz tylko poruszać się po NYC. Tak a propos nie napisałeś gdzie planujesz lecieć i co zwiedzać. Ameryka jest duża i różnorodna. Inne porady dostaniesz jak chcesz lecieć do NYC. Inne jak na zachodnie wybrzeże. A jeszcze inne jak planujesz objazdówkę 2. Zamknięty tył vana nie rozwiąze problemu w miejscu gdzie jest zakaz nocowania. Możesz bez problemu nocować w aucie we wwszystkich miejscach gdzie jest dozwolony camping na dziko. W miastach czasami na parkingach Walmartu pozwolą ci to zrobić. Aczkolwiek w miastach typu NYC nie pozwolą raczej. 3. Konto walutowe w Polsce z kartą podpiętą i rozliczaną bez przewalutowań to dobre rozwiązanie. W USA można żyć bez gotówki całe lata. 4. Dla ciebie jest ESTA 5. Gdzie? Poszukaj grup na FB branżowych. Google pomoże ci bardziej niż to forum 6. był na temat osobny wątek 7. Zależy gdzie. W miastach jest ich dużo. Na prowinicji mniej ale są. Przy objazdówce możesz mieć większe problemy je znaleźć ale odpowiedź ogólna SĄ 8. Budżetowo: Najbardziej budżettowo to chleb tostowy + dżem + banany. Barów mlecznych nie uświadczysz. Fastfood to pewnie będzie miejsce, któ®e będziesz często odwiedzał 9. Szukaj na airbnb 10. Jw 11. W uSA można przeżyć bezgotówkowo z kartą tylko. Budżet zależy od planu. Nie ma na to dobrych odpowiedzi. Ile mil objedziesz? Ile paliwa zużyjesz? Ile kasy na jedzenie wydasz. Ile na atrakcje. Czy nocujesz w vanie? Czy nocujesz w motelu? Zmiennych jest tyle, że trudno oszacować. Dziennie możesz wydać 10-15 dolarów, jak nie podróżujesz, żyjesz na chlebie tostowym, śpisz w aucie, nie myjesz się i nie pierzesz. Ale możesz wydać 400 dolarów jak śpisz w motelu za 150, jedziesz 700 km, jesz w restauracji i odwiedzasz jakąś płatną atrakcję. Uśredniając to pewnie daje ci rozrzut od 1500 USD do 4000 USD (bez kosztów wynajmu auta i bliietu lotniczego) 1 Cytuj
mola Napisano Środa o 16:18 Zgłoś Napisano Środa o 16:18 (edytowane) Ja jeszcze dodam, że najbardziej popularne i prestiżowe, branżowe eventy to nie są imprezy za darmo. I tak, żeby pojechać na Super Computing, to trzeba wydać co najmniej kilkaset dolarów na samo registration fee. Małe workshopy czy jakieś przy-korporporacyjne seminaria mogą zawołać kilkanaście- kilkadziesiąt dolarów za wejście, a rejestracja na darmowe spotkania czasem szybko się wypełnia. Edytowane Środa o 16:24 przez mola 1 Cytuj
mcpear Napisano Środa o 17:11 Zgłoś Napisano Środa o 17:11 Racja. Doroczna konferencja branżowa w moim korpo to $1900. A warsztaty przed i po to $800 za dzień. Cytuj
Roelka v.2 Napisano Środa o 17:31 Zgłoś Napisano Środa o 17:31 "Przez ten miesiąc chcę pozwiedzać, a najbardziej mi zależy na eventach i targach, w dziedzinie robotyki / informatyki, aby porobić sobie kontakty i zobaczyć, jak wygląda tam technologia. Ma ktoś jakieś strony na to lub patenty, aby mieć codziennie jakąś atrakcje? " To chyba sam sobie powinieneś znalezc co cie interesuje i w jakich okolicach. Jeśli chcesz przeżyć w US sam przez miesiąc to musisz trochę inicjatywy wykazac a póki co nawet nie przygotowałes sie w kwestii wizy/ESTA. :p Tak jak napisali inni forumowicze, za workshopy generalnie sie placi tez. Ostatnio rejestrowałam sie na webinary żeby sie dokształcić i nawet za eventy online trzeba często placic w setkach $. Jesli znajdziesz cos za darmo to pewnie bedziesz musial sie za wczasu rejestrowac. Troche mnie uraczylo ze chcialbys chodzic do "barow mlecznych" w US. jesli chcesz jesc w miare tanio to najlepiej isc do jakiegos Walmaru po male zakupy... Cytuj
mcpear Napisano Środa o 18:05 Zgłoś Napisano Środa o 18:05 33 minutes ago, Roelka v.2 said: Troche mnie uraczylo ze chcialbys chodzic do "barow mlecznych" w US. jesli chcesz jesc w miare tanio to najlepiej isc do jakiegos Walmaru po male zakupy... Mówisz że to lepiej niż codziennie chodzić na naleśniki z białym serem albo na zwykłe pierogi leniwe? Cytuj
kzielu Napisano Środa o 18:06 Zgłoś Napisano Środa o 18:06 OP - poza tym to nie bardzo rozumiem jak te eventy maja wygladac - zjawisz sie w jakims losowym wybranym miescie i myslisz ze tam bedzie -nascie interesujacych Cie eventow do wyboru ? Podroz raczej musisz planowac pod konkretne eventy ktore chcesz odwiedzic (pomijajac juz to co inni napisali powyzej - ze sa platne) niz na odwrot. Poza tym bycie bezdomnym (realistycznie) i zjawienie sie na profesjonalnym evencie / targach zeby "wyrobic sobie kontakty" to jakas kompletna fantazja. Wybieg mody to nie jest ale jakos do ludzi trzeba wygladac, inaczej nikt nie wezmie Cie na serio. Cytuj
agatenka Napisano 18 godzin temu Zgłoś Napisano 18 godzin temu Jeszcze tylko dodam że po przeczytaniu "stworzyć konto bankowe w revolucie i tam stworzyć kartę kredytową i przelać dolce" racze poczytac o różnicy pomiędzy karta debetowa a kredytowa. Na ta druga nie "przelewasz dolcy" a limit jest dostosowany do twojej zdolności kredytowej i zaczyna się od 1000zl - Na debetowa nikt samochodu ci nie wynajmie (zwłaszcza poniżej 21), musisz mieć kredytowa z "normalnym" limitem. My za malolata wynajmowaliśmy samochody bez większego problemu ale liczyliśmy się z dodatkowa dzienna oplata ( i kosztami pełnego ubezpieczenia ) , mieliśmy również karty kredytowe podłączone pod rodzicow konta ( jako authorized user) tak było najprościej, najszybciej i z większym limitem. Moim zdaniem to co probujesz zrobic jest trochę nierealne. Jezeli masz status studenta, pojedz na work& travel. Bedziesz z ludzmi w swoim wieku, bedziesz mial wystarczajaco czasu zeby zwiedzić co chcesz, cały czas będąc legalnie. Wyjazd jest w wakacje i pozwala na 4 miesiace pracy i 30 dni podróżowania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi