monika_k80 Napisano 4 Maja 2006 Zgłoś Napisano 4 Maja 2006 KArina dobra duszo...slyszalam o Tobie na ewiza.pl.... Ale mnie mocno wystraszylas z tym I-94. wyslalam juz list do Nebraksi z prosba o ten papierek.... Skoro nie odsylaja ( czego oczywiscie nie doczytalam pol roku temu skladajac papiery o B-2) to jestem ugotowana. Co mam zrobic? pisac o kopie? pisac w papierach ze nie mam I-94 . Kurczak a myslalam ze jutro usiade z mezulkiem, popracujemy i w piatek zaczynam wysylac papiery. a tak co? bez I-94? Klamac ze nie mam?
Jackie Napisano 4 Maja 2006 Zgłoś Napisano 4 Maja 2006 Jesli ktos stara sie o adjustment w USA to nie przynosi ze soba I-864 jesli juz wczesniej dolaczyl go do dokumentow. Ponowne przynoszenie obowiazuje tylko wtedy kiedy starasz sie poza USA. My przynosiliśmy. Kazali tak w liście informującym o terminie interview. Wyglądało to tak - dostaliśmy list z USCIS w którym kazano przynieść standardowe dokumenty oraz Affidavit. Naturalnie pomyślałam sobie że pewnie się pomylili bo już przecież złożyliśmy Affidavit wcześniej. Podczas interview wyszło kilka innych spraw (niepełny akt urodzenia synka, moje dowody na to odwiedzałam męża) i w końcu urzędniczka zapytała o ten nieszczęsny I-864. Powiedzieliśmy że już złożyliśmy. Na pożegnanie wręczono nam pismo z pozycjami które trzeba było dosłać i wśród nich było... Affidavit of Support. Teraz jak przeczytałam co napisałaś to zaczęłam się zastanawiać... oni chyba zgubili to Affidavit
karina Napisano 4 Maja 2006 Zgłoś Napisano 4 Maja 2006 Teraz w liscie tez pisza aby przyniesc I-864, ale dodaja: unless already submitted. Zreszta teraz jest juz takie prawo, ze nie wolno przyjac w ogole dokumentow do rozpatrzenia jesli nie ma w nch I-864 (tzn. mozna ewentualnie pozniej doslac, choc nieczesto sie na to godza). Zwiazane jest to z memo wydanym przez USCIS w ktorym informuja, ze affidavit musi byc od razu dolaczony. The Affidavit of Support must be filed with each application requiring the Form I-864. Previously, local offices were somewhat flexible and had different policies on this matter. It was acceptable in some jurisdictions to simply present the Affidavit of Support at the local interview in family-based cases. Those whose cases were filed without the Affidavit, before issuance of the Memo, will be allowed to present the completed I-864 with the required evidence at the interview.
karina Napisano 4 Maja 2006 Zgłoś Napisano 4 Maja 2006 KArina dobra duszo...slyszalam o Tobie na ewiza.pl.... Ale mnie mocno wystraszylas z tym I-94. wyslalam juz list do Nebraksi z prosba o ten papierek.... Skoro nie odsylaja ( czego oczywiscie nie doczytalam pol roku temu skladajac papiery o B-2) to jestem ugotowana. Co mam zrobic? pisac o kopie? pisac w papierach ze nie mam I-94 . Kurczak a myslalam ze jutro usiade z mezulkiem, popracujemy i w piatek zaczynam wysylac papiery. a tak co? bez I-94? Klamac ze nie mam? No nie bardzo mozesz klamac, bo wtedy znaczyloby, ze nie wjechalas legalnie badz zgubilas itd. A wtedy nalezaloby postarac sie o [beeep]likat I-94. Musisz miec numer I-94 - to jest wszedzie wymagane. Musisz wyslac kopie I-94 wraz z dokumentami, bo inaczej albo Ci dokumenty odesla, albo poloza na hold i beda czekac az doslesz a wtedy bedzie sie to ciaglo. Spojrz, ze w kazdym prawie dokumencie masz wymog podania I-94. W piatek chcialas wyslac? A list od pracodawcy meza juz masz? Twoj akt urodzenia przetlumaczony? Zdjecia Twoje i meza? Jesli tak to bierz sie za wypelnianie.
monika_k80 Napisano 4 Maja 2006 Zgłoś Napisano 4 Maja 2006 KArina wiec wysylam list do Nebraski z prosba o kopie i-94 Akt urodzenia i szczepionki juz mam ... tlumaczenie tez przyszlo z polski Fotki jutro strzelimy.... eh wiec nie ma co sie spieszyc....musze czekac na I-94...bosko ciekawe ile mi Nebraska bedzie to slala Listu od pracodawcy D. nie musi miec bo on jest samozatrudniony....
karina Napisano 4 Maja 2006 Zgłoś Napisano 4 Maja 2006 KArina wiec wysylam list do Nebraski z prosba o kopie i-94Akt urodzenia i szczepionki juz mam ... tlumaczenie tez przyszlo z polski Fotki jutro strzelimy.... eh wiec nie ma co sie spieszyc....musze czekac na I-94...bosko ciekawe ile mi Nebraska bedzie to slala Listu od pracodawcy D. nie musi miec bo on jest samozatrudniony.... Jesli jest self-employed to powinien napisac o tym w osobnym pismie - tu akurat sa tez wymogi stawiane przez urzednika. Czy masz kopie I-94? A moze masz kopie aplikacja ktora wyslalas do Nebraski?
monika_k80 Napisano 4 Maja 2006 Zgłoś Napisano 4 Maja 2006 Nie mam ani kopii i-94 ani papierow do INS. nikt sie nie spodziewal iz tak szybko bede potrzebowala green card. Chyba nie ma wyjscia.... napisalam ze potrzebuje kopie...moze sie zlituja i przysla...na razie chyba ugzezlam... musze czekac szkoda czasu no ale co innego mi zostalo...
Jackie Napisano 4 Maja 2006 Zgłoś Napisano 4 Maja 2006 Nie mam ani kopii i-94 ani papierow do INS. nikt sie nie spodziewal iz tak szybko bede potrzebowala green card. Dobra rada (sprawdzone na własnej skórze) - rób kopie WSZYSTKICH papierków związanych z procese imigracyjnym i chowaj w bezpiecznym miejscu. Również dowody na to że przebywałaś w USA (bilety pokładowe, karty zdrowia, świadectwa uczęszczania na bądź co itp. - to się może potem przyadć jak będziesz się starała o obywatelstwo). Jak USCIS coś zgubi to jesteś kryta. Poza tym jeżeli masz gdzieś pokazywać jakiś dokument to pokazuj, ale oddawaj KOPIĘ. Tyczy to np. interview - przynieś kopie ksero WSZYSTKIEGO co masz, bo mogą zabrać orginały. Mojemu bratu urzędnik zrobił kopie podczas interview więc byliśmy przekonani że w naszym wypadku będzie tak samo. W ten oto sposób straciliśmy tłumaczenia dokumentacji medycznej synka za ciężkie pieniądze i musieliśmy płacić dodatkowo za powtórne wydrukowanie u tłumacza :evil:
monika_k80 Napisano 4 Maja 2006 Zgłoś Napisano 4 Maja 2006 Jackie... masz cholernie swieta racje. Madry polak po szkodzie.... ja juz mam nauczke Pytanie.... (pewnie wkrotce mnie z tego forum wykopiecie za nadmiar pytan) Bylam dzis w driving licence office czy jak to tam sie zwie... moje prawko wygaslo wraz z J-1 dnia 11 listopada 2005. mila pani oznajmila mi ze marriage licence to ja se moge.... aby dostac prawko to ja potrzebuje green card albo NOWE I-94. Jak to nowe ? jak to zdobyc? czy powinnam sie o to ubiegac? miedzynarodowe prawko konczy mi sie w pazdzierniku- zreszta juz i tak jezdze na nim bezprawnie ale razie mnie zatrzymaja zagram blonde ... czy jest na to jakas opcja?
monika_k80 Napisano 5 Maja 2006 Zgłoś Napisano 5 Maja 2006 i zaczela sie jazda :s Czy znacie jakies stronki z wytlumaczeniem i wyjasnieniem jak wypelniac te dziwnie skomplikowane papiery do Green Card.... I am LOST :s Seba co oznacza A# ??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.