cavscout Napisano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2006 Poszukaj wiadomosci na temat trans-fats. Zwykly "fat" nie jest szkodliwy, ale trans-fat jest i dla tego jedzenie ktore ma go malo lub w ogole nie ma jest reklamowane. No i wlasnie o tym mowa Jak dziala zwykly tluszcz (nie transgeniczny) mozna zobaczyc na wlasne oczy - odsetek otylych i chorobliwie otylych Amerykanow w porownaniu z Polska jest olbrzymi. Jak dla mnie - za duzo reklam i mieszania w glowie ... Potem sa efekty - zwykly tluszcz "nie jest szkodliwy" ... Widzisz, nie zrozumielismy sie . Oczywiscie ze tluszcz w nadmiarze jest szkodliwy. Ale trans-fats sa jeszcze gorsze, dlatego pozywienie nie zawierajace trans-fats jest drozsze. Przeciez tego ucza nawet na chemii Przeczytaj tutaj i zrozumiesz o co mi chodzi http://www.fda.gov/FDAC/features/2003/503_fats.html Tak w skrocie trans-fat powieksz ilosc "zlego" cholesrerolu w organizmie.
cavscout Napisano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2006 a co z tym chrupkim pieczywe typu WASA? czy można coś takiego przewieść z Polski w niewielkiej ilości czy lepiej nie... Nie potrzeba wozic, do nabycia w kazdym supermarkecie.
cavscout Napisano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2006 Po trzecie, to zadnych imitacji sera nie widzialem, chyba ze Ci chodzi o non dairy. Jezeli chodzi Ci o to to sa one robione dla ludzi ktorzy nie moga jesc produktow mlecznych. Trzeba czyatc etykiety. heheh, mialem taka sama sytuacje, taki prawie pomaranczowy, paczkowany? smakuje jak wymioty Jasne, ze trzeba czytac. Z mojej strony byla to wielka pomylka :wink: A wyglada tak: Poszukaj wiadomosci na temat trans-fats. Zwykly "fat" nie jest szkodliwy, ale trans-fat jest i dla tego jedzenie ktore ma go malo lub w ogole nie ma jest reklamowane. No i wlasnie o tym mowa Jak dziala zwykly tluszcz (nie transgeniczny) mozna zobaczyc na wlasne oczy - odsetek otylych i chorobliwie otylych Amerykanow w porownaniu z Polska jest olbrzymi. Jak dla mnie - za duzo reklam i mieszania w glowie ... Potem sa efekty - zwykly tluszcz "nie jest szkodliwy" ... A, teraz rozumiem , kupiles najtanszy ser jaki Walmart mial . Nigdy go nie jadlem, bo zreszta za zoltymi serami nie przepadam.
katlia Napisano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2006 A czy ktoś kiedykolwiek spotkał się w USA z czymś takim jak WASA??? chodzi mi o pieczywko razowe w pudeleczku Tak - sprzedaja w normalnym supermarkecie gdzie ja robie zakupy - z tym ze, w wydziale z krakersami.
Gość Napisano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2006 U mnie wystepowaly fale jedzeniowe, bo jak jedna fala sie przejadla trzeba bylo przestawiac sie na drugą I tak były okresy ciągłego jedzienia: -pizzy -platki z mlekiem czekoladowym (zwykle, biale mleko jest ochydne!) -tostów -stołowanie sie w Mc donald's -Subway - i na sam koniec pobytu non stop chinszczyzna Dało rade
Wojtek-J Napisano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2006 Widzisz, nie zrozumielismy sie . Oczywiscie ze tluszcz w nadmiarze jest szkodliwy. Ale trans-fats sa jeszcze gorsze, dlatego pozywienie nie zawierajace trans-fats jest drozsze. Przeciez tego ucza nawet na chemii Przeczytaj tutaj i zrozumiesz o co mi chodzihttp://www.fda.gov/FDAC/features/2003/503_fats.html Tak w skrocie trans-fat powieksz ilosc "zlego" cholesrerolu w organizmie. Rozumiem, ze transgeniczny fat jest bardziej szkodliwy - ale napisales jak napisales, wiec taka dalem odpowiedz Tak czy siak nie ma sie o co spierac - kwestia zlego doboru slow . A, teraz rozumiem , kupiles najtanszy ser jaki Walmart mial . Nigdy go nie jadlem, bo zreszta za zoltymi serami nie przepadam. Najpierw trzeba wyraznie powiedziec - to nie jest ser Ale niestety . Wrzucilem do koszyka nie patrzac co to jest, na pelnym zdjeciu widac cene - 1,17$ :] Niestety standardowy ser nie smakuje duzo lepiej Ser taki jak w Polsce mozna trafic - ale jest prawie 10 razy drozszy Chleba takiego samego nie widzialem nigdzie (ale w Polsce tez sa roznice miedzy chlebem w jednym miescie, a drugim - wiec zalezy co kto pamieta 'ze swojego podworka'). Pozdr.
monroe Napisano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2006 Niestety standardowy ser nie smakuje duzo lepiej Ser taki jak w Polsce mozna trafic - ale jest prawie 10 razy drozszy Oj, i tu sie Wojtku niestety mylisz... Ja uwielbiam sery (oprócz sera białego) a w Stanach jadłem takie, które nie różniły się smakiem od polskich. Nie były też dziesięć raz droższe (ani nawet dwa razy). Może wynikało to z tego, że zazwyczaj kupowane były w polskich delikatesach (ale nie były to sery sprowadzane z polski ani robione przez polskie delikatesy!)... Ja generalnie płakałem w Anglii - bo tam faktycznie za np. dobrą "Goudę" trzeba było zapłacić ok. 5-6 funtów za 250dg (chocby w Sainsbury's) :/ Nie mówiąc już o chlebie z którym nie jest tak łatwo w UK, jeśli chce się kupic coś podobnego do tego u nas ("organic" choć zblizony smakiem nadal nie przypomina polskiego chleba; trzeba specjalnie znaleźć sobie np. niemiecką piekarnię).
Wojtek-J Napisano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2006 Ja uwielbiam sery (oprócz sera białego) a w Stanach jadłem takie, które nie różniły się smakiem od polskich. Nie były też dziesięć raz droższe (ani nawet dwa razy). No to dobra nowina Jesli chodzi o 'prawie 10 razy drozsze' - punktem odniesienia byla wspominana imitacja za 1,17 - ale skoro mowisz, ze da sie tanio kupic normalny ser, nic tylko sie cieszyc Mi teraz mina rzednie jak pomysle, ze juz za tydzien koniec z polskimi przysmakami Pozdr.
enriu Napisano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2006 Może wynikało to z tego, że zazwyczaj kupowane były w polskich delikatesach (ale nie były to sery sprowadzane z polski ani robione przez polskie delikatesy!)... nie kazdy ma przyjemnosc kozystania z polskich delikatesow. Do najblizszego mialem dobre 30 mil a sera tam to wogole nie mieli. Bylem 3 razy w USA i dobrze sie rozgladalem. Wcale pieczywo w ShopRite nie jest takie wspaniale. Najardziej podobne do polskiego pieczywa bylo Italian Rolls.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.