Skocz do zawartości

Żarcie w Stanach


LEG1ON

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukaj wiadomosci na temat trans-fats. Zwykly "fat" nie jest szkodliwy, ale trans-fat jest i dla tego jedzenie ktore ma go malo lub w ogole nie ma jest reklamowane.

No i wlasnie o tym mowa :)

Jak dziala zwykly tluszcz (nie transgeniczny) mozna zobaczyc na wlasne oczy - odsetek otylych i chorobliwie otylych Amerykanow w porownaniu z Polska jest olbrzymi. Jak dla mnie - za duzo reklam i mieszania w glowie ...

Potem sa efekty - zwykly tluszcz "nie jest szkodliwy" ...

Widzisz, nie zrozumielismy sie :) . Oczywiscie ze tluszcz w nadmiarze jest szkodliwy. Ale trans-fats sa jeszcze gorsze, dlatego pozywienie nie zawierajace trans-fats jest drozsze. Przeciez tego ucza nawet na chemii ;) Przeczytaj tutaj i zrozumiesz o co mi chodzi

http://www.fda.gov/FDAC/features/2003/503_fats.html

Tak w skrocie trans-fat powieksz ilosc "zlego" cholesrerolu w organizmie.

  • Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
a co z tym chrupkim pieczywe typu WASA? czy można coś takiego przewieść z Polski w niewielkiej ilości czy lepiej nie...

Nie potrzeba wozic, do nabycia w kazdym supermarkecie.

Napisano

Po trzecie, to zadnych imitacji sera nie widzialem, chyba ze Ci chodzi o non dairy.  Jezeli chodzi Ci o to to sa one robione dla ludzi ktorzy nie moga jesc produktow mlecznych.  Trzeba czyatc etykiety.

heheh, mialem taka sama sytuacje, taki prawie pomaranczowy, paczkowany? smakuje jak wymioty

Jasne, ze trzeba czytac. Z mojej strony byla to wielka pomylka :wink:

A wyglada tak:

pseudoser9ro.jpg

Poszukaj wiadomosci na temat trans-fats. Zwykly "fat" nie jest szkodliwy, ale trans-fat jest i dla tego jedzenie ktore ma go malo lub w ogole nie ma jest reklamowane.

No i wlasnie o tym mowa :)

Jak dziala zwykly tluszcz (nie transgeniczny) mozna zobaczyc na wlasne oczy - odsetek otylych i chorobliwie otylych Amerykanow w porownaniu z Polska jest olbrzymi. Jak dla mnie - za duzo reklam i mieszania w glowie ...

Potem sa efekty - zwykly tluszcz "nie jest szkodliwy" ...

A, teraz rozumiem ;), kupiles najtanszy ser jaki Walmart mial :). Nigdy go nie jadlem, bo zreszta za zoltymi serami nie przepadam.

Napisano
A czy ktoś kiedykolwiek spotkał się w USA z czymś takim jak WASA??? chodzi mi o pieczywko razowe w pudeleczku

Tak - sprzedaja w normalnym supermarkecie gdzie ja robie zakupy - z tym ze, w wydziale z krakersami.

Napisano

U mnie wystepowaly fale jedzeniowe, bo jak jedna fala sie przejadla trzeba bylo przestawiac sie na drugą :) I tak były okresy ciągłego jedzienia:

-pizzy

-platki z mlekiem czekoladowym (zwykle, biale mleko jest ochydne!)

-tostów

-stołowanie sie w Mc donald's

-Subway

- i na sam koniec pobytu non stop chinszczyzna

Dało rade

Napisano
Widzisz, nie zrozumielismy sie  :D .  Oczywiscie ze tluszcz w nadmiarze jest szkodliwy.  Ale trans-fats sa jeszcze gorsze, dlatego pozywienie nie zawierajace trans-fats jest drozsze.  Przeciez tego ucza nawet na chemii  :D Przeczytaj tutaj i zrozumiesz o co mi chodzi

http://www.fda.gov/FDAC/features/2003/503_fats.html

Tak w skrocie trans-fat powieksz ilosc "zlego" cholesrerolu w organizmie.

Rozumiem, ze transgeniczny fat jest bardziej szkodliwy - ale napisales jak napisales, wiec taka dalem odpowiedz :)

Tak czy siak nie ma sie o co spierac - kwestia zlego doboru slow :) .

A, teraz rozumiem  :lol:, kupiles najtanszy ser jaki Walmart mial  :D.  Nigdy go nie jadlem, bo zreszta za zoltymi serami nie przepadam.

Najpierw trzeba wyraznie powiedziec - to nie jest ser :D

Ale niestety ;) . Wrzucilem do koszyka nie patrzac co to jest, na pelnym zdjeciu widac cene - 1,17$ :]

Niestety standardowy ser nie smakuje duzo lepiej :)

Ser taki jak w Polsce mozna trafic - ale jest prawie 10 razy drozszy :)

Chleba takiego samego nie widzialem nigdzie (ale w Polsce tez sa roznice miedzy chlebem w jednym miescie, a drugim - wiec zalezy co kto pamieta 'ze swojego podworka').

Pozdr.

Napisano
Niestety standardowy ser nie smakuje duzo lepiej :)

Ser taki jak w Polsce mozna trafic - ale jest prawie 10 razy drozszy :)

Oj, i tu sie Wojtku niestety mylisz... ;) Ja uwielbiam sery (oprócz sera białego) a w Stanach jadłem takie, które nie różniły się smakiem od polskich. Nie były też dziesięć raz droższe (ani nawet dwa razy). Może wynikało to z tego, że zazwyczaj kupowane były w polskich delikatesach (ale nie były to sery sprowadzane z polski ani robione przez polskie delikatesy!)...

Ja generalnie płakałem w Anglii - bo tam faktycznie za np. dobrą "Goudę" trzeba było zapłacić ok. 5-6 funtów za 250dg (chocby w Sainsbury's) :/ Nie mówiąc już o chlebie z którym nie jest tak łatwo w UK, jeśli chce się kupic coś podobnego do tego u nas ("organic" choć zblizony smakiem nadal nie przypomina polskiego chleba; trzeba specjalnie znaleźć sobie np. niemiecką piekarnię).

Napisano
Ja uwielbiam sery (oprócz sera białego) a w Stanach jadłem takie, które nie różniły się smakiem od polskich. Nie były też dziesięć raz droższe (ani nawet dwa razy).

No to dobra nowina :)

Jesli chodzi o 'prawie 10 razy drozsze' - punktem odniesienia byla wspominana imitacja za 1,17 :) - ale skoro mowisz, ze da sie tanio kupic normalny ser, nic tylko sie cieszyc ;)

Mi teraz mina rzednie jak pomysle, ze juz za tydzien koniec z polskimi przysmakami :)

Pozdr.

Napisano
Może wynikało to z tego, że zazwyczaj kupowane były w polskich delikatesach (ale nie były to sery sprowadzane z polski ani robione przez polskie delikatesy!)...

nie kazdy ma przyjemnosc kozystania z polskich delikatesow. Do najblizszego mialem dobre 30 mil a sera tam to wogole nie mieli.

Bylem 3 razy w USA i dobrze sie rozgladalem.

Wcale pieczywo w ShopRite nie jest takie wspaniale. Najardziej podobne do polskiego pieczywa bylo Italian Rolls.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...