Skocz do zawartości

Wiza narzeczeńska

SYMA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! :)

Potrzebuje wszystkich informacji o wizie K1.Jakie dokumenty powinnam zdobyć ja i mój narzeczony,zaglądałam po różnych linkach,ale wszędzie piszą inaczej.Czy ciężko ją dostać??? Z góry dzieki!!!

• Odpowiedzi 20
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

czesc SYMA

pierwsze i podstawowe zrodlo informacji to:

USCIS.gov - urzad imigracyjny: http://www.uscis.gov/graphics/howdoi/fiance.htm

i

Ambasada USA w warszawie

bardzo praktyczne zrodlo informacji, bo dodaja do listy dokumentow pare rzeczy ktore nie sa wymagane za to bardzo przydatne to wlasnie www.visajourney.com - specjalisi w tej sprawie, skarbnica wiedzy

mozesz zajzec do mnie , www.fiance.republika.pl, ale to powoli moze juz byc nieaktualne, ja staralam sie o K1 2 lata temu.

Pare dni temu Karina wspominala ze zmieniaja sie druki czz cos tam do wizy K1, ale chyba chodzilo dopiero o adjustment, wiec z tym masz jeszcze czas.

Poza tym pomysl czy nie lepiej wziasc slub w polsce, zwlaszcza jesli twoj facet ma rowniez obywatelstwo Polskie. Wtedy caly proces trwa 3-4 miesiace i wyjezdzasz juz z zielona karta. Poszukaj na tym forum a znajdziesz pare ciekawych dyskusji.

powodzenia i jak cos to pisz

Krysia

Napisano

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi!

Czyli tak, aby zaczac proces ubiegania sie o wize K-1 mój narzeczony musi dostarczyć do USCIS następujące wypełnione dokumenty:

- Immigration Form I-129F 'Petition for Alien Fiance(e)

- forme G-325A 'Biographic Information' jego i moją

- dowód na posiadanie obywatelstwa USA narzeczonego

- nasze zdjęcia

- pisemne oswiadczenie mowiace jak para sie spotkala, jak zdecydowali sie na malzenstwo, jakie maja plany dot. malzenstwa, podrozy poslubnej

- dowod iz narzeczona spotkala sie osoba wystawiajaca petycje w ciagu ubieglych 2 lat - moga to byc np: bilety lotnicze, wspolne zdjecia, listy itp

Na razie to jest dla mnie najważniejsze, o reszte bede martwić sie pozniej, kiedy przyjdzie potwierdzenie.

Napisano

Co do ślubu w Polsce.

Myslelismy nad tym, ale Joe jest rodowitym amerykaninem i nie ma obywatelstwa polskiego. A wiem, ze w takim przypadku, długo czeka sie na to całe zaświadczenie pozwalające na zawarcie związku małżeńskiego w Polsce.

Napisano
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi!

Czyli tak, aby zaczac proces ubiegania sie o wize K-1 mój narzeczony musi dostarczyć do USCIS następujące wypełnione dokumenty:

- Immigration Form I-129F 'Petition for Alien Fiance(e)

- forme G-325A 'Biographic Information'  jego i moją

- dowód na posiadanie obywatelstwa USA narzeczonego

- nasze zdjęcia

- pisemne oswiadczenie mowiace jak para sie spotkala, jak zdecydowali sie na malzenstwo, jakie maja plany dot. malzenstwa, podrozy poslubnej

- dowod iz narzeczona spotkala sie osoba wystawiajaca petycje w ciagu ubieglych 2 lat - moga to byc np: bilety lotnicze, wspolne zdjecia, listy itp  

na visajourney polecaja do form dolaczyc:

oficjalne "letter of intent" narzeczonego spoza USA o zamiarze poslubienia obywatela w ciagu 90 dni: tu masz przyklad:

http://www.visajourney.com/forums/index.ph...m&page=examples

oraz cover letter, czyli list zawierajacy spis wsystkich wysylanych dokumentow. Wzor tam gdzie poprzednie.

I pamietaj, zrobcie ksero wszytkiego co wysylacie, a najlepiej 2, jedno noch ci wysle do Polski zebys miala na swojej rozmowie w ambasadzie. Wiecej porad na visajourney: http://www.visajourney.com/forums/index.ph...om&page=k1guide

powodzenia

krysia

Napisano
czesc SYMA

pierwsze i podstawowe zrodlo informacji to:

USCIS.gov - urzad imigracyjny: http://www.uscis.gov/graphics/howdoi/fiance.htm

i

Ambasada USA w warszawie

bardzo praktyczne zrodlo informacji, bo dodaja do listy dokumentow pare rzeczy ktore nie sa wymagane za to bardzo przydatne to wlasnie www.visajourney.com - specjalisi w tej sprawie, skarbnica wiedzy

mozesz zajzec do mnie , www.fiance.republika.pl, ale to powoli moze juz byc nieaktualne, ja staralam sie o K1 2 lata temu.

Pare dni temu Karina wspominala ze zmieniaja sie druki czz cos tam do wizy K1, ale chyba chodzilo dopiero o adjustment, wiec z tym masz jeszcze czas.

NIE TYLKO DO ADJUSTMENT. OD 1 PAZDZIERNIKA WIELE FORM MAJACYCH ROZE DATY PRZESTAE BYC AKTUALNE.  

I TAK G-325A MUSI BYC Z DATA 07/14/2006. WCZESNIEJSZE WERSJE NIE SA JUZ AKCEPTOWANE.  

I-129 MA MIEC DATE 05/23/2006.  

DO ADJUSTMENT TO W OGOLE INNA SPRAWA, BO TAM SIE ZMIENIA CALY WYGLAD NP. I-864.  

Poza tym pomysl czy nie lepiej wziasc slub w polsce, zwlaszcza jesli twoj facet ma rowniez obywatelstwo Polskie. Wtedy caly proces trwa 3-4 miesiace i wyjezdzasz juz z zielona karta. Poszukaj na tym forum a znajdziesz pare ciekawych dyskusji.

powodzenia i jak cos to pisz

Krysia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...