Skocz do zawartości

Kilka uwag na temat artykulu dot. deportacji

karina

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

moze troche dla ostudzenia goracych glow:

czemu nikt nie zwrócił uwagi na jeden "drobny" fakt - w USA samotna matka już nie młoda przez 15 lat była w stanie spłacic dom, wykształcić dwoje dzieci, zapewnic start w dorosle zycie, godnie w tym czasie zyc - oczywiscie kosztem 14 godzin pracy dziennie. W Polsce - niewykonalne. Nic dodac - nic ujac.

Pozdrawiam wszystkich ktorzy patrza przez dziwny pryzmat "bezdusznych przepisow" i stwierdzaja ze Janina sama sie o to prosila. Jak domniemam - wiekszosc z Was zapewne patrzy w lustro i widzi chrzescijanina... heh...

na zakonczenie stary ale ciagle aktualny kawal:

"nasz Wszechmogacy spotyka : Francuza, Brytyjczyka i Polaka. I kazdemu zadaje to samo pytanie: czy cos Cie boli synu? Francuz odpowiada, ze ja mam tylko 2 swinie a sasiad ma ich az piec. Na co Bog, coz zatem bys chcial?Ten mowi:" bym i ja mial piec..." Pyta Brytyjczyka: a Ty? A mnie boli-mowi ten- ze ja mam tylko 3 swinie a sasiad ma ich az szesc! Coz zatem bys chcial - mowi Bog. "Bym i ja mial szesc..." I tak sie stalo...Pyta sie na koniec Bog Polaka...a co Ciebie boli???Ten odpowiada - bo ja mam tylko jedna swinie a sasiad ma ich az piec. Coz zatem bys chcial bym zrobil...pyta sie Bog....BY I ON MIAL JEDNA.....-odpowiada Polak.... "

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Wogole to wszystko zaczello sie od klamstwa w konsulacie, gdzie jadac po wize "TURYSTYCZNA" klamala wiedziac, ze wyjezdza do pracy z zamiarem pozostania na stale. Dzieki takim jak ona i jej rodzina wciaz mamy wizy. To tak na marginesie.

Wizy mamy, bo sytuacja ekonomiczna Polski jest wciaz slaba w stosunku do USA. Tym samym USA jest materialnie atrakcyjnym krajem dla duzej czesci Polakow. Jak to za komuny mawiano: dajcie wszystkim paszporty to ostatni gasi swiatlo. Dzisiaj moze nie trzeba by gasic swiatla, ale chyba nalezaloby sie spodziewac gwaltownego wzrostu turystyki do USA. Wizy do Wielkiej Brytanii - na przyklad - zostaly zniesione nie dlatego, ze wyjezdzali tam tylko prawdomowni Polacy.

Napisano

Czyli gorsza sytulacja materialna Polski uprawnia jej obywateli do klamania i lamania prawa?

SLowacy nie maja sie zdaje sie wiz do USA, a ich sytulacja gospodarcza nie jest lepsza niz Polski. Wizy mamy dlatego, ze traktujemy wizy turystyczne jak zielone karty....

Napisano
Wizy do Wielkiej Brytanii - na przyklad - zostaly zniesione nie dlatego, ze wyjezdzali tam tylko prawdomowni Polacy.

Bo zostaly zniesione dlatego ze Polska jest w UE ;)

Napisano
Przestań się tak podniecać, NIGDZIE w jego postach nie ma nienawiści. Widzisz co chcesz widzieć.

No chyba zartujesz. Ja slysze swist strzelby (czy maczugi?), ktora wyma[beeep]e.

Nie rozumiem tez jak mam rozumiec afiszowanie sie emblematem Armii Stanow Zjedoczonych i tytulem wojskowym. Czy po to aby dodac wagi swoim argumentom...

Tak, czy owak...

Wydaje mi sie, ze dyskusja na temat deportacji mojej mamy stanela w martwym punkcie. Pomijajc detale sprawy (ile bylo odwolan i kiedy je robiono): 62-u letnia kobiete po prawie 16-tu latach pobytu wyslano do kraju w ktorym nie ma nikogo w skapym ubraniu. I chociaz nie wyslano jej do komory gazowej, (a gdyby nawet to niektorym by to nie przeszkadzalo)

to wydaje mi sie, ze cos tu jest nie tak. Mam nadzieje, doswiadczenia naszej rodziny beda przestroga dla Polakow w podobnej sytuacji.

Odbiegajac od tematu (a moze nie tak bardzo): w jednej z wypowiedzi padlo, ze "dobrzy ludzie przestrzegaja prawa". Czy wystarczy przestrzegac prawa, zeby byc moralnie dobrym czlowiekiem, czy nieprzestrzeganie prawa czyni czlowieka moralnie zlym?

Dziekuje wszystkim uczestnikom za czas i wysilek oraz wyrazy wspolczucia gdzie sie pojawialy.

Napisano
Czyli gorsza sytulacja materialna Polski uprawnia jej obywateli do klamania i lamania prawa?

SLowacy nie maja sie zdaje sie wiz do USA, a ich sytulacja gospodarcza nie jest lepsza niz Polski. Wizy mamy dlatego, ze traktujemy wizy turystyczne jak zielone karty....

Iluz jest tych Slowakow? Troche ponad 5 milionow. To nie stanowi problemu dla USA, wszyscy przeciez nie przyjada. :wink:

A zdrugiej strony: wydaje mi sie, ze nad glowami niektorych promieniuje aureola. Poklony, ja jestem tylko czlowiekiem.

Napisano

Idac twoim tokiem rozumowania, jesli dzisiaj kogosbym zabil i nie dal sie zlapac przez 16 lat, pracujac w tym czasi po 14 godzin dziennie, splacajac dom i wychowujac dzieci to moje przewinienie powinno mi byc darowane. Inaczej prawo jest beduszne, bezsensu i powinno byc zmienione....

Napisano
Idac twoim tokiem rozumowania, jesli dzisiaj kogosbym zabil i nie dal sie zlapac przez 16 lat, pracujac w tym czasi po 14 godzin dziennie, splacajac dom i wychowujac dzieci to moje przewinienie powinno mi byc darowane. Inaczej prawo jest beduszne, bezsensu i powinno byc zmienione....

No nie... za zabojstwo byloby to 224 lata po 28 godzin ze splata i dziecmi...

Idac TWOIM tokiem. Stawiasz nielegalna prace na rowni z zabojstwem?

To ci dopiero poczucie sprawiedliwosci.

Napisano

Elzbieto - nie bardzo rozumiem czego chcesz od nas. Wyrozumienia - alez my rozumiemy: kobieta placi ciezka kare za ignorowanie przez 15 lat nakazu wyjazdu. Czy mamy chorem powiedziec ze to nie fair? Niektorzy twierdza ze nie, inni ze tak - ale prawde mowiac, czy to robi najmniejsza roznice, i czy to zmienia sytuacje Twojej mamy? Wiem, ze walczycie o powrot mamy do USA, i zycze wam powodzenia. Wasza mama ma splacony dom - co mi mowi, ze moze go wynajac/sprzedac, i miec z czego zyc w Polsce. Jej odchowane dzieci moga ja odwiedzac i takze ja wspierac finansowo. USA was good to your mother, while it lasted. Patrzac zupelnie obiektywnie sadze, ze wasza sytuacja -- aczkolwiek smutna -- nie jest najwieksza tragedia z ktora amerykanscy agenci imigracji mieli do czynienia. Sadze, ze tysiace imigrantow ma jeszcze gorzej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...