malpik Napisano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2007 Koncze w tym roku studia weterynaryjne i moim marzeniem zawsze byla emigracja do usa, ale niestety niegdzie nieznalazlem jak to jest z moim zawodem w usa z nostryfikacja i czy wogole z tym zawodem oplaca sie do usa emigrowac? Wg. mnie weterynarzy wszedzie potrzebuja i mysle ze tam bym prace znalazl ale czy bym znalazl przed nostryfikacja wie moze ktos?
sly6 Napisano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2007 Zapraszam do Kanady z tym zawodem,poszukuja weterynarzy w wielu Prowincjach a po 3 latach moglabys sie przeniesc do USA z paszportem Kanadyjskim.
majk Napisano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2007 Tylko tu weterynarze sa wybitni. Ciezko z nimi konkurowac, to tak apropo drugiego sezonu prison break . A tak na powaznie to tak jak z wiekszoscia zawodow, dyplom magisterski z polski niewiele znaczy i jezeli chce sie wykonywac zawod szczegolnie zwiazany z mniejsza czy wieksza odpowiedzialnoscia trzeba z powrotem do szkoly. Ale tutej niezle Ci podpowiedzial sly6, zastanow sie nad wczesniejsza emigracja do Kanady. Bo jak piszesz emigracja jest towim marzeniem i wychodzi ze to emigracja na stale, tak wiec najlepiej byloby to zrobic legalnie. A potem z obywatelstwem kanadyjaskim bylo by znacznie latwiej. No i w kanadzie jezeli przeszedlbys byc cala procedure emigracyjna to uznanoby twoje kwalifikacje.
mageyg Napisano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2007 malpik, zazdroszcze ukonczenia.. ja studiuje wet i jestem dopiero na 3 roku. Tez chcialabym w przyszlosci wyjechac ale nie wiem jak to wszystko sie potoczy.. chcialam juz rok temu jechac, przeniesc sie labo cos ale zrezygnowalam :/ mam nadzieje że Tobie sie uda
jnna Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 Hej, pozwolę sobie podbić temat zamiast zakładania oddzielnego wątku. Zaciekawiliście mnie mocno tym uznawaniem kwalifikacji w Kanadzie po przejściu całej procedury emigracyjnej. Czy ktoś orientuje się, jak to wygląda w praktyce? Czy rzeczywiście nie wymagają dodatkowych lat kursów i kolejnych certyfikatów/egzaminów do uznania dyplomu i prawa wykonywania zawodu? Jeśli tak jest, to wygląda dużo bardziej kolorowo, niż w przypadku weterynarza w USA. Ale druga sprawa jest taka- wspominacie tutaj (i w innych miejscach), że łatwiej legalnie przenieść się do USA z Kanady (a raczej z kanadyjskim paszportem) niż z Polski- ok. A jak to się ma do dalszego uznawania wykształcenia w USA? Czy skoro Kanada uznała polski dyplom lekarza weterynarii, to oni też uznają i hulaj dusza, czy nadal trzeba dokształcać się, a po prostu łatwiejsza jest kwestia samej przeprowadzki?
kzielu Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 Ale druga sprawa jest taka- wspominacie tutaj (i w innych miejscach), że łatwiej legalnie przenieść się do USA z Kanady (a raczej z kanadyjskim paszportem) niż z Polski- ok. To jest generalnie bzdura. Poza wizami pracowniczymi TN, przeciesc sie z kanadyjskim paszportem jest tak samo latwo (trudno) jak z polskim.
jnna Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 Tego się właśnie spodziewałam, dzięki. A jak wygląda sytuacja z dyplomem?
kzielu Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 Nie mam zielonego pojecia bo nic o Kanadzie praktycznie nie wiem...
sly6 Napisano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2013 jnna kazda Prowincja ma swoje zasady ,prawo kto i jak moze pracowac jako weterynarz I tak dla prawa emigracyjnego studia sie licza ale nie do pracy jako weterynarz Nalezy zobaczyc strone danej Prowincji jakie sa zasady pracy jako weterynarz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.