Skocz do zawartości

czy ktos moze mi pomoc??

barbórka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jutro wypowiem sie na ten temat, bo jest on dosc obszerny i moze zainteresowac wiele osob, a dzisiaj niestety nie mam czasu.

Kilka tylko slow:

1. Jest naprawde bardzo ciezko dostac zatwierdzenie I-601. Wieden jest bardzo surowy jesli chodzi o przypadki gdzie aplikant ubiega sie o waiver. Czas oczekiwania na odpowiedz jest rozny - od 3 do 12 miesiecy. Duzo zalezy jakie sa dowody na poparcie wniosku oraz czy sa watpliwosci do sprawy (RFE). Frankfurt jest zdecydowanie lepszy (przynajmniej wg mnie) jesli chodzi o decyzje. Gorszy od Wiednia jest Rzym (to jest znowu moje zdanie), Ateny i oczywiscie slynna Manila.

2. Warszawa nie ma duzego doswiadczenia z takimi sprawami. Czesto musze im przesya gotowe przepisy a i tak dalej mowia mi, ze nie mam racji. Pamietaj - zawsze, ale to zawsze pytaj o wszystko w formie e-maili. Masz wtedy dowod jesli cos ci powiedza nie tak. Mam na mysli urzednikow w ambasadzie oczywiscie.

3. To co pisza niektorzy prawnicy aby skladac od razu o waiver moze dotyczyc aplikacji I-212. To jest nastepny krok milowy do przebycia dla wielu osob, ktore musza jeszcze przejc przez I-601.

Samo wypelnienie wniosku to dosc powazna sprawa. Tak czasowo jak i ilosciowo jak i wartosciowo. Co to oznacza? Wraz z forma I-601 nalezy zlozyc brief (badz list). Taki list to okolo 10 stron. Dolaczyc nalezy dowody (supporting documents) - roznie: najczesciej okolo 20-30 stron choc moze byc i 40 stron, wszystko zalezy od sprawy. Inaczej traktuje sie sprawe gdzie wspolmalzonek ma np. raka (wtedy czesto wystarczy 3-5 stron dowodow) a inaczej kogos kto nie ma dzieci z US citizen/resident; nie placil podatkow kiedy byl w USA; nie wjechal legalnie badz nic nie stoi na przeszkodzie, zeby odczekal w swoim kraju ten czas kilku lat. Bardzo duzo daja dobre dowody Listy, zaswiadczenia, oswiadczenia itd.

Oplata jest rozna. Zalezy czy chcesz placic komus oplate stala czyli np. okolo $4,000 do $15,000 za sprawe czy za godziny.

Jesli macie ochote aby dowiedziec sie cos wiecej to dajcie mi znac i jutro napisze jeszcze kilka rzeczy.

• Odpowiedzi 20
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

oco chodzi wogole z tymi wiedniami i frankfurtami??

czy ta sprawa nie idzie bezposrednio do stanow anie do wiednia czy gdzies?

no i jeszcze wazna kwestia jesli przeczekam ten czas to niebendzie juz problemow z wyjazdem pozniej?wkoncu niejest to tak wiele 3 lata z czego minol juz prawie rok.co mam robic po tych 3latach?czy juz mam skladac jakies deklaracje czy poczekac az minie termin?

Napisano
oco chodzi wogole z tymi wiedniami i frankfurtami??

czy ta sprawa nie idzie bezposrednio do stanow anie do wiednia czy gdzies?

no i jeszcze wazna kwestia jesli przeczekam ten czas to niebendzie juz problemow z wyjazdem pozniej?wkoncu niejest to tak wiele 3 lata z czego minol juz prawie rok.co mam robic po  tych 3latach?czy juz mam skladac jakies deklaracje czy poczekac az minie termin?

Barbórka, tego że nie będzie w ogóle problemów nikt nie zagwarantuje, bo nie znamy dokładnie twojej sytuacji. Na pewno nie będą robić problemów z powodu przesiedzianej wizy, jeśli swoje odczekasz. Ale jest mnóstwo innych powodów z których mogą się czepiać.

Karina, ja chętnie jeszcze coś poczytam :D Też nie wiem o co chodzi z tym Wiedniem, Frankfurtem... tam są oddziały USCIS, tak?

Napisano

Karina ja tez z checia przeczytam :D

Jackie tutaj byl post o tym jak jedna para starala sie w Wiedniu i nic z tego nie wyszlo(mieli cos tam jeszcze probowac ale co z tego wyszlo to nie wiadomo),to byla inna sprawa niz barbórki .

Napisano

Sly, ja pamiętam post pewnej pary która dostała odmowę waiver i mieli składać odwołanie, ale się już nie odezwali. Szkoda.

Napisano

Troszke wiecej na temat waivera.

Zaznaczam, ze wiele rzeczy, ktore tu opisze maja charakter subiektywny i bede to wyraznie zaznaczac.

Zacznijmy od tego, ze jesli ktos ma do wyboru ubiegac sie o waiver w USA a poza USA to wg mnie duzo wieksze szanse maja aplikanci ubiegajacy sie o waiver w USA, bo nawet w wypadku kiedy petycja jest denied, mozna ubiegac sie o rozne cancellations badz waviers przed IJ (immigration Judge).

Jesli ktos jest poza USA to petycja I-601 powinna byc zlozona do ambasady i ta kieruje sprawe do rozpatrzenia do USCIS. Prosze pamietac, ze jesli ktos musi tez wypelnic I-212 to sklada te petcje razem. I-601 kierowane jest do rozpatrzenia tam gdzie podlega ambasada. Czyli nie mozna np. poprosic o skierowanie petycji do rozpatrzenia np. do Aten, tylko dlatego, ze tam jest latwiej dostac waiver niz np. w Wiedniu. Ambasada sama decyduje gdzie I-601 bedzie rozparzona - generalnie w miejscu gdzie podlega ambasada, ale czasem zdarzaja sie wyjatki jesli np. jest malo petycji w Atenach, a nadmiar w Wiedniu - wtedy petycja sa przekierowywane.

Napisano

Czy latwo jest dostac waiver?

Nie. Nie jest latwo dlatego, ze nie jest to juz zwykla formalnosc tylko udowodnienie, ze aplikant jest absolutnie niezbedny w USA. Tu na wzgledzie mamy dobro obywatela USA/rezydenta USA (to juz rzadziej), nie liczy sie natomiast dobro aplikanta. Czyli jesli pan Jan poslubil pania Janet to to, ze pan Jan nie bedzie mial pracy w Polsce badz nie bedzie mial gdzie mieszkac w Polsce nie ma znaczenia dla oficera rozpatrujacego sprawe. Ma znaczenia, ze pani Janet nie poradzi sobie sama aby splacac rachunki i kredyty, ktore zaciagneli z panem Janem; ma znaczenia, ze dzieci pana Jana urodzily sie w USA i nie znaja polskiego aby przystosowac sie do zycia w Polsce; ma znaczenia, ze pani janet nie bedzie mogla znalezc pracy w razie przeprowadzki do Polski; bedzie mialo znaczenie, ze pani Janet jest chora na cos powaznego i to wymaga aby ktos sie nia opiekowal.

My prawnicy umownie dzielimy hardship na kilka kategorii. To nam potem pozwala okreslic na co patrza i co biora pod uwage w danym miejscu gdzie rozpatruja I-601.

Napisano

I tak Level 4 to sa najslabsze argumenty przemawiajace za tym aby dac komus waiver, a Level 1 - najmocniejsze.

I tak dla przykladu:

-Level 1: USCitizen cierpi na chorobe typu rak, skleroza, silna epilepsja co uniemozliwia mu wyjazdy za granice i wymaga aby ktos opiekowal sie ta osoba; USCitizen jest stary i schorowany i wymaga aby mial asystenta caly czas badz wiekszosc czesc dnia itd.

- Level 2: Aplikant jest jedynym zywicielem rodziny i ma bardzo mocne wiezi z rodzina a szczegolnie z dziecmi; dzieci zaczely nauke w college i aplikant dzieki swej pracy byl w stanie oplacac czesne; USCitizen jest wyznania chrzescijanskiego a musialby sie np. przeprowadzic do kraju gdzie moglby byc przesladowany (jesli chcialby mieszkac ze wspolmalzonkiem)

- Level 3: USCitizen i aplikant maja wspolne dzieci i wspolne prawa rodzicielskie; USCitizen i aplikant maja dzieci w wieku szkolnym a dzieci nie znaja innych jezkow niz ang. ; aplikant ma dom w USA; sytuacja ekonomiczna w kraju aplikanta jest zla co byloby niekorzystne dla USCitizen i dzieci; Aplikant ma zawod, ktory moze wykonywac tylko w USA np. CPA

- Level 4: kraj aplikanta ma slaba sytuacje gospodarcza; kraj aplikanta slynie z przestepstw kryminalnych; USCitizen ma dlugi i kredyty ktory nie bedzie w stanie splacic sam bez pomocy osob trzecich jeslu aplikant nie wroci do USA

Oczywiscie do kazdego Level mamy wiele podpunktow - ja tyko podalam przykady jak to dziala.

I np. wiemy, ze Frankfurt zatwierdza petycje z kilkoma podpunktami Level 3 plus np. jeden podpunkt Level 2. Ale nawet jesli nie ma tego Level 2 to i tak czesto petycje sa approved. Rzym natomiast rzadko zatwierdza petycje gdzie nie ma minimum 1-2 podpunktow Level 2. Ateny - jeden podpunkt Level 2 plus 2 podpunkty z Level 1 sa absolutnie niezbedne.

• 3 tygodnie później...
Napisano

To teraz moje pytanie.

Wjechalam do stanow jao au-pair, zostalam rok na wizie turystycznej... czejakac na rozpatrzenie o kolejna turystyczna wyszlam za obywatela. napisalam do INS i odpisali ze moj status sie zmienil i ze teraz to zielona karta. tyle ze nie mialam na nia kasy wiec juz poltora roku siedze bez zadnych papierow- czyli nielegalnie. Zaczynam starac sie o zielona...czy mnie tez obowiazuje jakis limi na wjazdy i wyjazdy?

Napisano

Jak opuścisz USA to masz 99,9% szans na to że przez 10 lat nie zostaniesz wpuszczona z powrotem. Poczekaj aż będziesz miała GC, wówczas zakaz przestanie obowiązywać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...