Skocz do zawartości

Gotowanie po amerykańsku


Jackie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ha! Mieszkalam w Oregonie wieki temu… o ile dobrze pamietam moja "host family" robila zakupy w Albertsons :) Swietny stan, planuje sie wybrac w podroz sentymentalna w przyszlym roku :)

Najlepiej w sezonie grzybowym...

  • Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Moge sie pochwalic? Zrobilam chocolate chip muffins ;) i jako jedyna przynioslam ten domowy wypiek na dzisiejsza impreze bozonarodzeniową. Reszta muffinek i ciast, ktore ludzie poprzynosili byla kupna i z ta obrzydliwie przeslodzoną polewą ;) Ja swoje dałam bez polewy i z mniejsza iloscia cukru i muffinki wyszly idealne, a dodatkowej slodyczy dodawaly im groszki czekoladowe i zgadnijcie co... moje muffinki rozeszly sie w 20 minut ;) a te kupne z polewami moze wygladaly piekniej, ale wiekszosc z nich zostala nietknieta ;) Chyba jednak ludziom juz obrzydla ta slodka polewa na babeczkach. Korzystalam z tego przepisu:

Wiem, ze to Brytyjka, ale ze chocolate chip muffins sa popularne w USA, to mysle, ze mozemy je podpiac pod amerykanskie przepisy :D

Napisano

Hej, to moze ja podam przepis na Pumpkin Cheesecake - Sernik jest przepyszny, bardzo swiateczny, smak ma korzenny, znika jako pierwszy deser. PRzepis banalny, nie da sie go spapszyc.

(http://www.foodnetwork.com/recipes/paula-deen/pumpkin-cheesecake-recipe/index.html)

Spod:
(zmodyfikowany przeze mnie)
1 paczka old fashioned ginger snaps (mozna kupic w Walmarcie)
1 paluszek masla (solone badz niesolone, ja preferuje niesolone)

Nadzienie:

3 (8-ounce) opakowania cream cheese w temperaturze pokojowej (moze byc philadelphia badz great value z walmart)
1 (15-ounce) puszka puree z dynii (dowolna firma)
3 jajka plus 1 zoltko
1/4 kubka kwasnej smietany sour cream
1 1/2 kubka cukru
1/2 lyzeczki cynamonu
1/8 lyzeczki galki muszkatolowej
1/8 lyzeczki gozdzikow
(przyprawy powyzej mozna zastapic lyzeczka przyprawy mccormick "pumpkin pie spice")
2 lyzki bialej maki
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

Directions

Rozgrzac piekarnik do 350 degrees F.

Spod:

Paczke ciastek pokruszyc albo wrzucic do food processor na szybkie zmielenie. Dodac roztopione maslo i wymieszac (masa sie zbije) i ulozyc na dnie uprzednio wysmarowanej maslem/ wylozonej papierem do pieczenia tacki.

Nadzienie:
Do miski wrzucic caly ser i ubic (mozna zrobic to za pomoca blendera lub smoothie maker). Potem dodac puree z dyni, jajka, zoltko, smietane, cukier i przyprawy, make i aromat z wanilii. Mieszac az wszystkie skladniki sie polacza.
Mase wylac na uprzednio zrobiony spod i wygladzic wierzch. Wlozyc do piekarnika na godzine. Po wyjeciu z piekarnika pozwolic ciastu odpoczac na 15min, po czym gdy ostygnie, owinac w folie i wlozyc do lodowki na co najmniej 4 godziny.

Uwaga... Ja mam 9' sprinform pans ktore nie sa zbyt glebokie i nadzienie wypelnia mi 2 formy. Na szczescie paczka ciastek jest bardzo wydajna i spodu starcza mi na 2 tacki. Musicie miec w pogotowiu 2 foremke w razie gdyby pierwsza nie pomiescila calego nadzienia.
Smacznego!
Napisano

Moze od razu napisze jeszcze jeden, moze komus da inspiracje ;) Bede to ciasto robic po raz pierwszy na Xmas party w przyszlym tygodniu, czytalam o nim same pozytywne opinie i jest takze banalnie proste w wykonaniu.

PRzepis na ciasto pomaranczowo-migdalowe:

Składniki: (tortownica o średnicy 21 cm; 12 porcji)
2 pomarańcze, koniecznie o cienkiej skórce
6 jajek
150 g miodu
250 g maki migdalowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:
margaryna do nasmarowania boków formy
papier do pieczenia do wyłożenia dna tortownicy
2 łyżki mielonych migdałów do posypania wierzchu ciasta

Wykonanie:

PRzygotowanie pomaranczy:

Pomarańcze wyszorować dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą. Włożyć (całe owoce ze skórką!) do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem około 15 minut od momentu zagotowania. Wodę wylać, a pomarańcze zalać ponownie zimną wodą i całą “operację” powtórzyć jeszcze raz. (Uwaga: Oryginalny przepis tego nie wymagał, ale skorzystałam tutaj z podpowiedzi mojej Mamy, która w ten sposób przygotowuje kandyzowane skórki pomarańczowe. Dzięki kilkukrotnemu gotowaniu skórki tracą większość goryczy.)

Pomarańcze po raz trzeci zalać zimną wodą, przykryć i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 75-90 minut, do czasu aż będą miękkie. Wylać wodę, a pomarańcze odstawić do ostudzenia.

Piekarnik rozgrzać do 375 stopni F. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać mielonymi migdałami.

W blenderze zmiksowac jajka z miodem.

Wystudzone pomarańcze przekroić na ćwiartki, usunąć ewentualne pestki i wrzucic do blendera (całe owoce wraz ze skórką!) wszystko zmiksowac.

Dodac make migdalowa i proszek do pieczenia, zmiksowac.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Posypac migdalami. Wstawić na najniższą półkę do gorącego piekarnika i piec godzine, do czasu aż wbity w środek ciasta patyczek po wyjęciu będzie suchy. Gdyby ciasto, w trakcie pieczenia, zbyt mocno się rumieniło (szczegolnie po ok 40 min pieczenia), przykryć je arkuszem papieru do pieczenia.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

Przepis zaczerpniety z :

Napisano

Ja najpierw pierogi gotuje, potem rozkladam gdzies do wystygniecia I wysuszenia a potem dopiero mroze. Wg mnie tak jest lepiej...

anydopole a jak rozmrazasz takie pierogi? trzeba je jeszcze chwilke pogotowac?

Napisano

hej, jeszcze raz odnosnie pierogow z grzybami. mialam zamiar zrobic je wczoraj, wiec moczylam je przez ponad 2 h w wodzie. potem mi jednak cos wypadlo, wiec wylalam wode i wlozylam je do lodowki. Czy mam zcazynac moczenie od poczatku teraz?

Napisano

Nic nie trzeba gotowac. Wystarczy wyjac I pozwolic rozmarznac. zagrzac w goracej wodzie, podsmazyc na patelni lub (czego unikam) rozmrozic w mikrofalowce.


Jezeli wystarczajaco zmiekly to juz nie mocz bo zostana tylko trociny a zapach diabli wezma.

Napisano

Jak byłem na studiach to moja mama robiła mi i mroziła pierogi za każdym razem jak do domu przyjeżdżałem, i najlepszym sposobem na ich rozmrażanie okazało się być wrzucenie na wrzątek na minutę, a potem odgrzać na patelni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...