andyopole Napisano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2013 Ha! Mieszkalam w Oregonie wieki temu… o ile dobrze pamietam moja "host family" robila zakupy w Albertsons Swietny stan, planuje sie wybrac w podroz sentymentalna w przyszlym roku Najlepiej w sezonie grzybowym...
Paulina_89 Napisano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2013 Moge sie pochwalic? Zrobilam chocolate chip muffins i jako jedyna przynioslam ten domowy wypiek na dzisiejsza impreze bozonarodzeniową. Reszta muffinek i ciast, ktore ludzie poprzynosili byla kupna i z ta obrzydliwie przeslodzoną polewą Ja swoje dałam bez polewy i z mniejsza iloscia cukru i muffinki wyszly idealne, a dodatkowej slodyczy dodawaly im groszki czekoladowe i zgadnijcie co... moje muffinki rozeszly sie w 20 minut a te kupne z polewami moze wygladaly piekniej, ale wiekszosc z nich zostala nietknieta Chyba jednak ludziom juz obrzydla ta slodka polewa na babeczkach. Korzystalam z tego przepisu: Wiem, ze to Brytyjka, ale ze chocolate chip muffins sa popularne w USA, to mysle, ze mozemy je podpiac pod amerykanskie przepisy
Anubis Napisano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2013 Wszystkie muffins są popularne w Ameryce. Nie dziw się że Twoje rozeszły się w pierwszej kolejności. Ludzie lecą na domowe wypieki.
sunnymorning21 Napisano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 Hej, to moze ja podam przepis na Pumpkin Cheesecake - Sernik jest przepyszny, bardzo swiateczny, smak ma korzenny, znika jako pierwszy deser. PRzepis banalny, nie da sie go spapszyc. (http://www.foodnetwork.com/recipes/paula-deen/pumpkin-cheesecake-recipe/index.html) Spod: (zmodyfikowany przeze mnie)1 paczka old fashioned ginger snaps (mozna kupic w Walmarcie)1 paluszek masla (solone badz niesolone, ja preferuje niesolone)Nadzienie:3 (8-ounce) opakowania cream cheese w temperaturze pokojowej (moze byc philadelphia badz great value z walmart)1 (15-ounce) puszka puree z dynii (dowolna firma)3 jajka plus 1 zoltko1/4 kubka kwasnej smietany sour cream1 1/2 kubka cukru1/2 lyzeczki cynamonu1/8 lyzeczki galki muszkatolowej1/8 lyzeczki gozdzikow (przyprawy powyzej mozna zastapic lyzeczka przyprawy mccormick "pumpkin pie spice")2 lyzki bialej maki1 lyzeczka ekstraktu z waniliiDirectionsRozgrzac piekarnik do 350 degrees F.Spod:Paczke ciastek pokruszyc albo wrzucic do food processor na szybkie zmielenie. Dodac roztopione maslo i wymieszac (masa sie zbije) i ulozyc na dnie uprzednio wysmarowanej maslem/ wylozonej papierem do pieczenia tacki.Nadzienie: Do miski wrzucic caly ser i ubic (mozna zrobic to za pomoca blendera lub smoothie maker). Potem dodac puree z dyni, jajka, zoltko, smietane, cukier i przyprawy, make i aromat z wanilii. Mieszac az wszystkie skladniki sie polacza. Mase wylac na uprzednio zrobiony spod i wygladzic wierzch. Wlozyc do piekarnika na godzine. Po wyjeciu z piekarnika pozwolic ciastu odpoczac na 15min, po czym gdy ostygnie, owinac w folie i wlozyc do lodowki na co najmniej 4 godziny.Uwaga... Ja mam 9' sprinform pans ktore nie sa zbyt glebokie i nadzienie wypelnia mi 2 formy. Na szczescie paczka ciastek jest bardzo wydajna i spodu starcza mi na 2 tacki. Musicie miec w pogotowiu 2 foremke w razie gdyby pierwsza nie pomiescila calego nadzienia. Smacznego!
sunnymorning21 Napisano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 Moze od razu napisze jeszcze jeden, moze komus da inspiracje Bede to ciasto robic po raz pierwszy na Xmas party w przyszlym tygodniu, czytalam o nim same pozytywne opinie i jest takze banalnie proste w wykonaniu. PRzepis na ciasto pomaranczowo-migdalowe: Składniki: (tortownica o średnicy 21 cm; 12 porcji)2 pomarańcze, koniecznie o cienkiej skórce6 jajek150 g miodu250 g maki migdalowej1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo:margaryna do nasmarowania boków formypapier do pieczenia do wyłożenia dna tortownicy2 łyżki mielonych migdałów do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: PRzygotowanie pomaranczy: Pomarańcze wyszorować dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą. Włożyć (całe owoce ze skórką!) do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem około 15 minut od momentu zagotowania. Wodę wylać, a pomarańcze zalać ponownie zimną wodą i całą “operację” powtórzyć jeszcze raz. (Uwaga: Oryginalny przepis tego nie wymagał, ale skorzystałam tutaj z podpowiedzi mojej Mamy, która w ten sposób przygotowuje kandyzowane skórki pomarańczowe. Dzięki kilkukrotnemu gotowaniu skórki tracą większość goryczy.) Pomarańcze po raz trzeci zalać zimną wodą, przykryć i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 75-90 minut, do czasu aż będą miękkie. Wylać wodę, a pomarańcze odstawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do 375 stopni F. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać mielonymi migdałami. W blenderze zmiksowac jajka z miodem. Wystudzone pomarańcze przekroić na ćwiartki, usunąć ewentualne pestki i wrzucic do blendera (całe owoce wraz ze skórką!) wszystko zmiksowac. Dodac make migdalowa i proszek do pieczenia, zmiksowac. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Posypac migdalami. Wstawić na najniższą półkę do gorącego piekarnika i piec godzine, do czasu aż wbity w środek ciasta patyczek po wyjęciu będzie suchy. Gdyby ciasto, w trakcie pieczenia, zbyt mocno się rumieniło (szczegolnie po ok 40 min pieczenia), przykryć je arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Przepis zaczerpniety z :
Nigella Napisano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 Dzieki za przepisy! W tym roku po raz pierwszy kupilismy pumpkin cheesecake w Costco i niezbyt mi smakowal, ale wiadomo, co kupne to nie domowe Ja natomiast na swieta chyba zrobie to: http://momsdish.com/recipe/372/ferrero-raffaello-cake-recipe - Rafaello cake. Uwielbiam Rafaello, tort wyglada smakowicie.
Cerise nomade Napisano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 Ja najpierw pierogi gotuje, potem rozkladam gdzies do wystygniecia I wysuszenia a potem dopiero mroze. Wg mnie tak jest lepiej... anydopole a jak rozmrazasz takie pierogi? trzeba je jeszcze chwilke pogotowac?
Sara Napisano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2013 hej, jeszcze raz odnosnie pierogow z grzybami. mialam zamiar zrobic je wczoraj, wiec moczylam je przez ponad 2 h w wodzie. potem mi jednak cos wypadlo, wiec wylalam wode i wlozylam je do lodowki. Czy mam zcazynac moczenie od poczatku teraz?
andyopole Napisano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2013 Nic nie trzeba gotowac. Wystarczy wyjac I pozwolic rozmarznac. zagrzac w goracej wodzie, podsmazyc na patelni lub (czego unikam) rozmrozic w mikrofalowce. Jezeli wystarczajaco zmiekly to juz nie mocz bo zostana tylko trociny a zapach diabli wezma.
lochraven Napisano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 Jak byłem na studiach to moja mama robiła mi i mroziła pierogi za każdym razem jak do domu przyjeżdżałem, i najlepszym sposobem na ich rozmrażanie okazało się być wrzucenie na wrzątek na minutę, a potem odgrzać na patelni.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.