Skocz do zawartości

- - - - -

Problem Polski..., Roger Cohen Zasugerował..

47 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lukus

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 22 wrzesień 2009 - 08:27

http://www.nytimes.c...ht-edcohen.html

Źródło : nytimes.com

Doniesienia prasowe

http://wiadomosci.on...2,1,1,item.html

Źródło :Onet.pl

AdSense

• Advert

#2 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 22 wrzesień 2009 - 09:40

Lukus musialem dodac cos do tematu bo wyszlo by ze bedziemy rozmawiac o problemach Polski a tutaj chodzi o ta sprawe z tarcza ..I co teraz napisal NYT oraz co podalo RMF FM z rana i co jest na onecie..

a tutaj mamy sondaz z Faktu:

http://www.efakt.pl/Wprowadzmy-wizy-dla-Am...ly,52840,1.html
"Pay it forward" zycie bedzie lepsze dla wszystkich :)
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#3 danik

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 300 Postów:

Napisano 22 wrzesień 2009 - 14:36

i znów ta dyskusja z wizami dla Polaków...
to już ciekawsza jest ta dotycząca wiz dla Amerykanów przyjeżdżających do Nas ;) sam jestem "za", choć pewnie dla nich oto bojętne, ale przynajmniej ja będę się czuł dobrze z tym, wiedząc, że nie jestem robiony w balona

#4 pinang

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 170 Postów:

Napisano 22 wrzesień 2009 - 17:27

Jestem jak najbardziej za wizami dla Amerykanow. Wtedy oni nie zniosa nam wiz na pewno. A jak nie bedzie wiz dla Amerykanow to tez nam na pewno nie zniosa u siebie wiec do stracenia nie ma nic. Szczerz mowiac Polska chyba musialaby naprawde stac sie 51 stanem i wtedy moze by zniesli wizy.
Keep your mind wide open

#5 Saka

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 467 Postów:

Napisano 22 wrzesień 2009 - 18:08

Polska sama z siebie wniesc wiz dla USA raczej nie moze, wiec cala ta gadanina nie ma wiekszego sensu. Wydaje mi sie, ze aby wniesc wizy dla USA musielibysmy wystapic ze strefy Schengen, a wtedy mamy znowu granice z Unia Europejska, wiec pomysl upada. Zastanawia mnie dlaczego pomimo wielu klopotow Polski, sprawa wiz jest ciagle wsrod najbardziej palacych do rozwiazania? Jak ktos chce zobaczyc USA to nie ma najmniejszego problemu, sa programy typu work and travel, camp america, internship i zapewne jakies organizowane wycieczki.

PS. Nie urazajac nikogo dodam, ze cala ta sprawa z ruchem bezwizowym do USA to raczej problem tych co chca wyemigrowac tam na stale, niz zwyklych turystow.
"Wladza niszczy ludzi, ktorzy jej nie maja"- The Godfather

AdSense

• Advert

#6 akma

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 303 Postów:

Napisano 22 wrzesień 2009 - 19:22

Wyświetl postUżytkownik Saka dnia 22.09.2009, 19:08 napisał

PS. Nie urazajac nikogo dodam, ze cala ta sprawa z ruchem bezwizowym do USA to raczej problem tych co chca wyemigrowac tam na stale, niz zwyklych turystow.

Poza tym niewiele osób zdaje sobie sprawę, że przy ruchu bezwizowym maksymalny pobyt w USA to 3 m-ce, bez możliwości przedłużenia pobytu, ani zmiany statusu. Nawet jeśli weźmie się ślub z obywatelem w czasie takiego pobytu, to nie można zmienić statusu po ślubie na terenie USA, trzeba wrócić do kraju pochodzenia i tam czekać (około roku) na GC.
Tak na marginesie, wielu Polaków błędnie myśli, że zniesienie wiz do USA oznacza, że można tam lecieć i pracować czy osiedlać się... Chyba tylko dlatego chcą zniesienia wiz (?) Ja widzę więcej minusów niż plusów ruchu bezwizowego. Prawda jest taka, że jeśli ktoś chce pojechać do USA w celach wyłącznie turystycznych, i nie ma nic do ukrycia przed urzędnikiem konsularnym, to wizę zawsze dostanie. Przy ruchu bezwizowym "selekcja" będzie się odbywała dopiero na lotnisku w USA i sporo osób będzie zawracanych do Polski.

Jeśli chodzi o Amerykanów, to też niewielu naszych rodaków wie, że mogą oni przebywać w Polsce tylko 3 m-ce. Jeśli chcą przedłużyć pobyt na kolejne 3 m-ce, to muszą złożyć wniosek w Urzędzie ds Cudzoziemców, w którym muszą podać powody przedłużenia pobytu, wnieść opłatę około 500 zł i czekać na decyzję. Czyli procedura podobna do wiz USA, tylko trochę drożej.

#7 katlia

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 870 Postów:

Napisano 22 wrzesień 2009 - 22:00

Cala ta dyskusja na temat wiz przypomina mi troche argument ucznia, ktory nie zdal egzaminu, wiec nie zdal roku, ale ktory chce awansowac bo on jest taki loyalny. I co z tego? I tak oblal egzamin. Kiedy Polska przestanie oblewac - to znaczy zmniejszy liczbe odmow - wizy odpadna. To jest chyba dosyc proste. Czy ja czegos nie rozumiem?

#8 Lukus

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 23 wrzesień 2009 - 08:54

Dyskusja co do tematu Wiz, jest jak najabrdziej potrzebna. Wnosi dodatkowe informacje. Visa Waiver Program (VWP) który został poruszony w kilku wątkach dotyczy wybranych krajów UE.
Co do sytuacji Polska, w okresie kilku lat zapewne przystąpi do tego grona. Zapewne zależy to od wielu czynników, określonych przez administrację, senat, preydencję kraju USA. Dlaczego Polacy chcą zniesienia wiz. Czynników jest wiele : swoboda przekraczania granic, etc.

Visa Waiver Program wady i zalety tego programu

Akma Tak na marginesie, wielu Polaków błędnie myśli, że zniesienie wiz do USA oznacza, że można tam lecieć i pracować czy osiedlać się... Chyba tylko dlatego chcą zniesienia wiz (?) Ja widzę więcej minusów niż plusów ruchu bezwizowego. Jeśli możesz przytoczyć podziel się tą informacją .

http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/id_visa/...epssprt_vwp.xml

Sugestia, pytanie czy można by było wystosować list, petycję do Ambasady Amerykańskiej, w Warszawie z zapytaniem czy w ramach współpracy Polsko-Amerkańskiej, [urzędnik, Abasador ]Ambasady mógłby udzielił informacji na tym forum. Z Zapytaniem czy Administracja USA planuje włączenie Polski do tego grona. Jeśli grupa osób publikująca na tym forum będzie przychylna dla takiej inicjatywy z chęcią pomogę aby doszło do realizacji tego planu.

#9 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 23 wrzesień 2009 - 10:30

Katlia tutaj dobrze napisalas ...wystarczy aby USA znow mialo te 10 % i sami wejdziemy do programu bo moze juz mamy 10-9 % odmow..pomozemy sobie i innym Panstwom ktore sa blisko tych 10%...

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#10 Nowojorczyk22

• Użytkownik
  • 50 Postów:

Napisano 23 wrzesień 2009 - 17:22

Jak wynika z twoich postów akma, lepiej niech będzie tak jak jest. Ruch bezwizowy to nic dobrego.

#11 danik

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 300 Postów:

Napisano 23 wrzesień 2009 - 18:01

bo taka jest prawda, ludzie nie wiedzą, że ruch bezwizowy ma ograniczenia i jest jednak bardziej restrykcyjny niż podróżowanie z wizami
lepiej nie dostać tu wizy niż zostać zawróconym ze Stanów

#12 Nowojorczyk22

• Użytkownik
  • 50 Postów:

Napisano 23 wrzesień 2009 - 18:08

Oczywiście masz rację. Wielu ludzi jest niedoinformowanych, stąd bierze się to że chcą ruch bezwizowy. Nie wiedzą że to naprawdę tylko może wszystko pogorszyć. Ja sam do niedawna myślałem że bez wiz będzie lepiej, nic bardziej mylnego jak się okazuje.

#13 twist

• Użytkownik
  • 26 Postów:

Napisano 23 wrzesień 2009 - 22:07

mysle ze sciagniecie wiz to bedzie glupota, tak jak napisane bylo

Cytat

przy ruchu bezwizowym maksymalny pobyt w USA to 3 m-ce, bez możliwości przedłużenia pobytu, ani zmiany statusu. Nawet jeśli weźmie się ślub z obywatelem w czasie takiego pobytu, to nie można zmienić statusu po ślubie na terenie USA, trzeba wrócić do kraju pochodzenia i tam czekać (około roku) na GC.

Naprawde niewiele osob sobie z tego zdaje sprawe i jest problem. A szczegolnie moze byc problem jak wiekszosc bedzie zawracana na lotnisku i bedzie wielka awantura bo przeciez nie ma wiz.

Zamiast sciagania wiz mogli by nas to loterii wpuscic i by bylo fajnie.

#14 hciuku

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 154 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 07:30

nie trzeba czytać takich artykułów aby stwierdzić ze Amerykanie po prostu (rżną nas w dupę jak się im tylko podoba)
jak dla nich to Polska jest marionetka którą się posługują np. sprawa z polskimi żołnierzami w iraq i afganistanie ...
ile zginęło .. żadnego wynagrodzenia
ale jak wysłali z takich prowincji jak Litwy,Węgier, Słowacji, Estonii, Łotwy, Malty i Czech do iraq i afganistanu PARU ziomkow ( nie tyle co my )
z podziękowaniem Amerykanie znieśli im wizy ..
CHAMSTWO żeby takie prowincje nie musiały się starać o pieczątkę żeby być w USA .. a Polska o wiele większy kraj od Litwy,Węgier, Słowacji, Estonii, Łotwy, Malty i Czech (Estonia to wogole prawie jak wiesze nasze województwo ^^) musi się o nią starać ..
Jesteśmy najmniej doceniani w Europie przez Amerykanów ..
moim zdaniem teki wybryk Amerykanów powinien wystarczyć naszym politykom aby negocjować .. wynegocjować coś co by było wygodniejsze dla polaków w wyjeździe do USA .. np. właśnie tak loteria co kolega wyżej wymienił :)
Pewnie już ten temat rozkminiliscie .. ale musiałem się wypowiedzieć bo to mnie już naprawdę poruszyło ..

Dziekuje Za uwage.. jesli cos pokrecilem poprawce

#15 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 09:09

hciuku tylko ze te male kraje mialy maly odestek odmow i weszly jeszcze jak byla ta ustawa o tych 10% bo jakby byla ta co teraz to nie wiem czy tak Czechy by szybko weszly...

Co do ruchu bezwizowego to prosze poczytac temat o tym co bylo w Kanadzie(dzial Kanada) jak zawracane byly osoby i jak czasami nadal sa zawracane a przeciez nie ma juz wiz i kazdego powinni wpuscic...

#16 Saka

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 467 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 14:56

hciuku tylko ze te male kraje mialy maly odestek odmow i weszly jeszcze jak byla ta ustawa o tych 10% bo jakby byla ta co teraz to nie wiem czy tak Czechy by szybko weszly...

Dokladnie. Typowo Polskie podejscie do sprawy, gdzie winnego szuka sie wszedzie poza samym soba, czy to Amerykanie sa winni faktu, ze Polacy non-stop przedluzaja pobyt w USA, albo ze mamy tyle odmow? Najpierw spojrzmy na siebie i na nasze kombinacje, a dopiero pozniej czegos sie domagajmy. Poza tym, fakt uczestnictwa w wojnach nie ma nic wspolnego z wizami, USA jak kazdy inny kraj ma przepisy i musi sie ich trzymac, skoro w przepisach bylo 10% to nie ma wyjatku.

#17 akma

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 303 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 20:33

Wyświetl postUżytkownik Lukus dnia 23.09.2009, 9:54 napisał

Dlaczego Polacy chcą zniesienia wiz. Czynników jest wiele : swoboda przekraczania granic, etc.

Wyświetl postUżytkownik sly6 dnia 24.09.2009, 10:09 napisał

Co do ruchu bezwizowego to prosze poczytac temat o tym co bylo w Kanadzie(dzial Kanada) jak zawracane byly osoby i jak czasami nadal sa zawracane a przeciez nie ma juz wiz i kazdego powinni wpuscic...

Sly dobrze pisze, bo zniesienie wiz wcale nie oznacza swobody przekraczania granic. Wielu Polaków błędnie myśli, że to będzie wyglądało tak jak przy przekraczaniu granic państw Unii Europejskiej. Niestety, osoby, które w przeszłości były w USA nielegalnie lub mają tam kogoś bliskiego, kto przebywa nielegalnie, będą zawracane z lotniska USA do Polski.

Q: What Are the Disadvantages of Using the VWP?
A: If you are admitted to the United States under the VWP, you may not change or extend your non-immigrant status. If your admission is denied you have no right to administrative or judicial review, except as noted above. Likewise, if you are found to have previously violated the terms of your admission, you may not enter under the VWP ever again. Therefore, before using the VWP, you should carefully consider your options.

Q: What if a VWP Applicant is Found to be Inadmissible?
A: A VWP applicant found to be inadmissible by a CBP officer may be detained pending processing and may be refused entry into the United States without further administrative hearing.

http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/id_visa/...ure/vwp/vwp.xml

Ludzie na tym forum często pytają: "Czy w mojej sytuacji mam szansę na wizę, bo szkoda mi wydawać 300 zł na opłatę
wizową?". I często dostają odpowiedź: "Ostateczna decyzja należy do urzędnika w konsulacie". Przy ruchu bezwizowym ludzie będą się zastanawiali: "Czy w mojej sytuacji mam szansę na wjazd do USA, bo szkoda mi wydać 3000 zł na bilet?", ale tu ostateczną decyzję będzie podejmował urzędnik na lotnisku i nie będzie się litował nad kimś, kto ma coś do ukrycia, tylko dlatego, że ten kupił bilet...

Wyświetl postUżytkownik Saka dnia 24.09.2009, 15:56 napisał

Dokladnie. Typowo Polskie podejscie do sprawy, gdzie winnego szuka sie wszedzie poza samym soba, czy to Amerykanie sa winni faktu, ze Polacy non-stop przedluzaja pobyt w USA, albo ze mamy tyle odmow? Najpierw spojrzmy na siebie i na nasze kombinacje, a dopiero pozniej czegos sie domagajmy. Poza tym, fakt uczestnictwa w wojnach nie ma nic wspolnego z wizami, USA jak kazdy inny kraj ma przepisy i musi sie ich trzymac, skoro w przepisach bylo 10% to nie ma wyjatku.

Nic dodać, nic ująć :)
Ciekawa jestem, jaki odsetek Polaków wyjeżdża do USA na 2-3 tygodnie URLOPU, nie częściej niż raz w roku... Bo właśnie do takich wyjazdów służy wiza turystyczna lub ruch bezwizowy.

Rozmawiajcie ze swoimi znajomymi na temat programu bezwizowego i uświadamiajcie ich o ograniczeniach, z jakimi będą musieli się liczyć. Większość ludzi naprawdę nie ma o tym pojęcia.

#18 danik

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 300 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 20:54

pisane było o tym nie raz na forum, ale to co wiemy my, nie dociera do innych, postronnych ludzi. żadna gazeta, radio, tv jeśli mówią o ruchu bezwizowym nigdy nie wspomni o tym jakie to ma ograniczenia i zasady, dlatego cały naród odbiera to na takiej samej zasadzie jak granice w UE. jednym słowem luz blues :) dlatego Polacy cały czas będą się oburzać jeśli tylko do tablicy wywoła się temat wiz do USA, w znaczeniu dlaczego my je mamy a inni nie.
ogólnie społeczeństwo jest NIEUŚWIADOMIONE w tym temacie, choć oczywiście wszystkim się wydaje, że wiedzą wszystko :)

#19 Lukus

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 21:18

Dla użytkowników forum

Ciekawa jestem, jaki odsetek Polaków wyjeżdża do USA na 2-3 tygodnie URLOPU, nie częściej niż raz w roku... Bo właśnie do takich wyjazdów służy wiza turystyczna lub ruch bezwizowy.

"Ponadto
zwraca uwagę fakt, że w całym analizowanym okresie nie zmienił się (wyjątkowo niski,
wynoszący 2%) odsetek Polaków wyjeżdżających do USA."

Cytuję strona 7

Źródło Komunikat Badawczy COBOS BS/111/2009

http://www.cbos.pl/S...09/K_111_09.PDF

Pozdrawiam

#20 akma

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 303 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 21:28

Wyświetl postUżytkownik danik dnia 24.09.2009, 21:54 napisał

pisane było o tym nie raz na forum, ale to co wiemy my, nie dociera do innych, postronnych ludzi. żadna gazeta, radio, tv jeśli mówią o ruchu bezwizowym nigdy nie wspomni o tym jakie to ma ograniczenia i zasady, dlatego cały naród odbiera to na takiej samej zasadzie jak granice w UE. jednym słowem luz blues :) dlatego Polacy cały czas będą się oburzać jeśli tylko do tablicy wywoła się temat wiz do USA, w znaczeniu dlaczego my je mamy a inni nie.
ogólnie społeczeństwo jest NIEUŚWIADOMIONE w tym temacie, choć oczywiście wszystkim się wydaje, że wiedzą wszystko :rolleyes:

Sporą część Polaków niestety cechuje ignorancja - nie ruszą palcem, żeby znaleźć informację na dany temat, ale będą się wymądrzali jak eksperci, a przy tym narzekają, że zawsze są pokrzywdzeni.
Szkoda, że media, przy okazji wzmianki o wizach, nie wspominają o zasadach ruchu bezwizowego. Pozostaje "poczta pantoflowa". Dlatego ci, którzy wiedzą coś na ten temat, powinni uświadamiać swoich znajomych, a ci następnych :)

Wyświetl postUżytkownik Lukus dnia 24.09.2009, 22:18 napisał

"Ciekawa jestem, jaki odsetek Polaków wyjeżdża do USA na 2-3 tygodnie URLOPU, nie częściej niż raz w roku... Bo właśnie do takich wyjazdów służy wiza turystyczna lub ruch bezwizowy".

"Ponadto
zwraca uwagę fakt, że w całym analizowanym okresie nie zmienił się (wyjątkowo niski,
wynoszący 2%) odsetek Polaków wyjeżdżających do USA."

Cytuję strona 7

Źródło Komunikat Badawczy COBOS BS/111/2009

To niestety tylko sondaż.
Odpowiedź na to pytanie znają pewnie urzędnicy imigracyjni, ale oni nie publikują statystyk, kto na ile wjeżdża do USA.

#21 gal

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 2580 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 22:03

Wyświetl postUżytkownik Lukus dnia 23.09.2009, 3:54 napisał

Dyskusja co do tematu Wiz, jest jak najabrdziej potrzebna. Wnosi dodatkowe informacje. Visa Waiver Program (VWP) który został poruszony w kilku wątkach dotyczy wybranych krajów UE.
Co do sytuacji Polska, w okresie kilku lat zapewne przystąpi do tego grona. Zapewne zależy to od wielu czynników, określonych przez administrację, senat, preydencję kraju USA. Dlaczego Polacy chcą zniesienia wiz. Czynników jest wiele : swoboda przekraczania granic, etc.

Visa Waiver Program wady i zalety tego programu

Akma Tak na marginesie, wielu Polaków błędnie myśli, że zniesienie wiz do USA oznacza, że można tam lecieć i pracować czy osiedlać się... Chyba tylko dlatego chcą zniesienia wiz (?) Ja widzę więcej minusów niż plusów ruchu bezwizowego. Jeśli możesz przytoczyć podziel się tą informacją .

http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/id_visa/...epssprt_vwp.xml

Sugestia, pytanie czy można by było wystosować list, petycję do Ambasady Amerykańskiej, w Warszawie z zapytaniem czy w ramach współpracy Polsko-Amerkańskiej, [urzędnik, Abasador ]Ambasady mógłby udzielił informacji na tym forum. Z Zapytaniem czy Administracja USA planuje włączenie Polski do tego grona. Jeśli grupa osób publikująca na tym forum będzie przychylna dla takiej inicjatywy z chęcią pomogę aby doszło do realizacji tego planu.

Gdyby visa waiver zezwalal na takie przemieszczanie sie jak maja czlonkowie Unii to nie byloby nikogo w Unii
Cala Unia przyjechalaby tutaj, do USA

#22 Wooloomooloo

• Użytkownik
  • 45 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 22:10

bez przesady, USA to nie raj :)
(\__/)
(O.o )
(> < ) <-- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

#23 katlia

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 870 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 22:26

Wyświetl postUżytkownik Wooloomooloo dnia 24.09.2009, 22:10 napisał

bez przesady

dokladnie. w tej chwili jest 'odwrotna imigracja' - imigranci wyjezdzaja z USA:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/conte...ml?hpid=topnews

#24 Bud Light

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 103 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 22:45

Wyświetl postUżytkownik sly6 dnia 22.09.2009, 4:40 napisał

tutaj chodzi o ta sprawe z tarcza ..I co teraz napisal NYT oraz co podalo RMF FM z rana i co jest na onecie..

Sprzedal Polske do spolki Putin-Medvedev...i na dodatek to zrobil w 70ta rocznice napadu USSR na Polske...dlatego Putin sie wyrazil ze to byla taka odwazna decyzja....Obama jest taki naiwny w swojej beznadziejnej i oslabiajacej US dziecinnej polityce zagranicznej...Chce cos napisa brzydkiego ale nie moge.....

%^$%&*%#@

#25 gal

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 2580 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 22:53

Wyświetl postUżytkownik katlia dnia 24.09.2009, 17:26 napisał

dokladnie. w tej chwili jest 'odwrotna imigracja' - imigranci wyjezdzaja z USA:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/conte...ml?hpid=topnews

Ten artykul nie ma nic wspolnego z emigracja legalna

#26 Bud Light

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 103 Postów:

Napisano 24 wrzesień 2009 - 23:16

Gal ma absolutnie racje ..immigrant to jest ktos kto tutaj przebywa legalnie ... Przede wszystkim ten artykul jest w Washington Post...ta gazeta nigdy nie uzyje wyrazenia tak jak powinna napisac...Illegal...albo Illegal immigrant...zobacz na tytul... Foreign-Born U.S. Residents ...to jest az smieszne....typical for Washington Post...chodzi o nielegalnych z Meksyku i innych krai Poludniowej Ameryki...co nie moga znalesc roboty..

#27 aeris

• Użytkownik
  • 76 Postów:

Napisano 25 wrzesień 2009 - 08:57

dlaczego o zniesieniu wiz wypowiadaja sie glownie osoby, ktorre mam wrazenie mieszkaja w USA/maja wieloletnie wizy turystyczne, czyli de facto problem ich nie dotyczy? Czyzby to bylo prawdziwie polskie zachowanie, ze ja mam wize, wiec lepiej innym Polakom utrudnic wyjazd?

Wyświetl postUżytkownik akma dnia 22.09.2009, 20:22 napisał

Poza tym niewiele osób zdaje sobie sprawę, że przy ruchu bezwizowym maksymalny pobyt w USA to 3 m-ce, bez możliwości przedłużenia pobytu, ani zmiany statusu. Nawet jeśli weźmie się ślub z obywatelem w czasie takiego pobytu, to nie można zmienić statusu po ślubie na terenie USA, trzeba wrócić do kraju pochodzenia i tam czekać (około roku) na GC.
Tak na marginesie, wielu Polaków błędnie myśli, że zniesienie wiz do USA oznacza, że można tam lecieć i pracować czy osiedlać się... Chyba tylko dlatego chcą zniesienia wiz (?) Ja widzę więcej minusów niż plusów ruchu bezwizowego. Prawda jest taka, że jeśli ktoś chce pojechać do USA w celach wyłącznie turystycznych, i nie ma nic do ukrycia przed urzędnikiem konsularnym, to wizę zawsze dostanie. Przy ruchu bezwizowym "selekcja" będzie się odbywała dopiero na lotnisku w USA i sporo osób będzie zawracanych do Polski.
Jeśli chodzi o Amerykanów, to też niewielu naszych rodaków wie, że mogą oni przebywać w Polsce tylko 3 m-ce. Jeśli chcą przedłużyć pobyt na kolejne 3 m-ce, to muszą złożyć wniosek w Urzędzie ds Cudzoziemców, w którym muszą podać powody przedłużenia pobytu, wnieść opłatę około 500 zł i czekać na decyzję. Czyli procedura podobna do wiz USA, tylko trochę drożej.

zalozenie: podkresle, ze interesuje mnie interes osob uczciwych i z tego oto punktu widzenia oceniam slusznosc wiz.
Akma, po 1) co z tego ze maks pobyt w usa to 3 miesiace? Jesli ktos jedzie turystycznie to nie planuje pobytu dluzszego.W ogole co tu ma do rzeczy prezedluzanie pobytu??? W calym tym zniesieniu wiz chodzi wg mnie o to, by ulatwic zycie osobom ktore UCZCIWIE chca pojechac na wakacje do USA. A osoby ktore chca wyemigrowac, i tak musza nastawic sie na biurokracje i dlugotrwale procedury.
po 2), skad wiesz jakie motywy kieruja osobami ktore chca zniesienia wiz? po ich zniesieniu, zdziwisz sie jak szybko ludzie przyswoja sobie co to oznacza.
W obecnej sytuacji wiele osob uczciwych nie dostaje wiz, a nieuczciwe dostaja. BRak wiz moglby sprawic, ze uczciwe osoby wjada bez problemu, a nieuczciwe nadal beda zagrozone (patrz moje zalozenie)

Wyświetl postUżytkownik twist dnia 23.09.2009, 23:07 napisał

mysle ze sciagniecie wiz to bedzie glupota, tak jak napisane bylo
Naprawde niewiele osob sobie z tego zdaje sprawe i jest problem. A szczegolnie moze byc problem jak wiekszosc bedzie zawracana na lotnisku i bedzie wielka awantura bo przeciez nie ma wiz.
Zamiast sciagania wiz mogli by nas to loterii wpuscic i by bylo fajnie.

taaak, zniesienie wiz to vglupota, dlatego cywilizowane kraje maja je zniesione! Glupia Unia Europejska, ze zgodzila sie na to by jej obywatele jezdzili do USA bez uwlaczajacyh godnosci procedur starania sie o wize.
Co was obchodza zawracane osoby na lotnisku??? osob uczciwych NIE zawroca! moze na poczatku bedzie wiecej osob zawracanych rzeczywiscie, ale to jest chyba NORMALNE w sytuacji gdy zmienily sie warunki wyjazdow!

Wyświetl postUżytkownik Saka dnia 24.09.2009, 15:56 napisał

Saka, generalnie sie zgadzam. Jedyne zastrzezenie mam ddo tych "wojen". Uczestnictwo w wojnach rzeczywiscie nic z wizami nie ma wspolnego. Ale jest na pewno argumentem ku ich zniesieniu - jako sojusznik usa...

Wyświetl postUżytkownik akma dnia 24.09.2009, 21:33 napisał

Sly dobrze pisze, bo zniesienie wiz wcale nie oznacza swobody przekraczania granic. Wielu Polaków błędnie myśli, że to będzie wyglądało tak jak przy przekraczaniu granic państw Unii Europejskiej. Niestety, osoby, które w przeszłości były w USA nielegalnie lub mają tam kogoś bliskiego, kto przebywa nielegalnie, będą zawracane z lotniska USA do Polski.

pewnie, najlepiej zeby w ogole byl zakaz wyjazdow do USA. Bo przeciez i teraz zawracaja ludzi! jesli boli paluszek to go odciac! taka jest wasza argumentacja.

Wyświetl postUżytkownik danik dnia 24.09.2009, 21:54 napisał

ogólnie społeczeństwo jest NIEUŚWIADOMIONE w tym temacie, choć oczywiście wszystkim się wydaje, że wiedzą wszystko :)

A jaki jest sens gadania o ruchu bezwizowym, skoro go nie mamy? i nie zanosi sie zebysmy mieli? nie martw sie na zapas, jak zniosa, to momentalnie takie informacje beda wszedzie.

Wyświetl postUżytkownik gal dnia 24.09.2009, 23:03 napisał

Gdyby visa waiver zezwalal na takie przemieszczanie sie jak maja czlonkowie Unii to nie byloby nikogo w Unii
Cala Unia przyjechalaby tutaj, do USA

ahahahhahahaha rozwaliles mnie. Wszyscy w unii marza aby byc na Twoim miejscu i mieszkac w USA! yeah! ja moge powiedziec ze na podstawie obserwacji swoich i znajomych wszyscy amerykanie marza by przyjechac do Unii! argumenty? a) kultura :rolleyes: styl zycia c) rozwiniety transport d) wszedzie blisko e) mozna zyc bez samochodu itditepe

w ogole nie moge oprzec sie wrazeniu zze osoby tu piszace patrza na wizy JEDYNIE maja wizje POlaka co to tylko czeka na (nielegalna) imigracje do USA. I DLACZEGO? dlaczego waszym priorytetem myslenia nie sa osoby uczciwe, ktore chca pojechac tuyrystycznie i wrocic????

o co wam chodzi ? czemu wam tak przeszkadza zniesienie wiz? bo poki co jedynymi argumentami jest to ze a)polacy sa glupi i nie wiedza ze lepiej miec wizy niz nie miec (hahahah) :D lepiej nie dostac wizy od razu niz zostac zawroconym w usa

dlaczego nikt nie pisze o tych procedurach starania sie o wize??? gdy przy okienku konsul moze cie zapytac o wszystko??? a za plecami czujesz oddech tlumu ludzi czekajacego na wize???!
obciach.....

#28 Joanna30

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 1750 Postów:

Napisano 25 wrzesień 2009 - 09:13

Nie rozumiesz podstawowej rzeczy. Polacy jak słyszą, że mamy wizy do Stanów to się jeżą, bo jak to, my, sojusznicy...
I wszyscy są za zniesieniem wiz. Nie dlatego, żeby sobie turystycznie wyjechać do Stanów, bo na to większości nie stać.
Ale dlatego, że marzy im się emigracja.
Nie mówi się o tym, że zniesienie wiz emigracji w żaden sposób nie ułatwi.
Już wiele osób się sparzyło na Kanadzie, bo myśleli, że też będzie można ot tak sobie przesiedlić się do Kanady.
Nie tędy droga.
Ja nie rozumiem o co wo ogóle ten szum.
My mamy wizy dla obywateli zza wschodu, dlaczego więc tak bardzo nam przeszkadza, że inni mają wizy dla nas?

#29 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 25 wrzesień 2009 - 09:46

Dla mnie wizy moze nie byc od teraz jesli duza czesc osob pojmie co to jest zniesienie wiz i na czym to polega..a jak widac nawet po tym forum z ta informacja dobrze nie jest jak prtzychodza nowa osoby i sie pytaja czy jak wiz nie bedzie wtedy bede mogl robic bez przeszkod

a i najwazniejsze widzicie co sie stalo z Czechami ,latali do Kanady bez wiz a potem wizy zostaly przywrocone i tak samo jest z USA,jak by zobaczyli ze wiecej osob zostaje nielegalnie wtedy szybko wroca do systemu wiz.

#30 gal

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 2580 Postów:

Napisano 25 wrzesień 2009 - 13:14

Sytuacja zaczyna byc trudniejsza tez w Europie. Skandynawowie maja dosc emigrantow, ktorzy przyjezdzaja do ich krajow doic system wiec proponuja im powrot do rodzinnego kraju w zamian za jednorazowa zapomoge pieniezna. Wola zaplacic raz (okreslonej grupie oczywiscie) niz miec wszy na karku przez cale pokolenia. Taka sytuacja bedzie sie powtarzac w wielu krajach az do momentu kiedy ktos powie stop. Ile mozna pomagac i dawac!?

Plus w kazdym rozwinietym kraju dochodzi ogromny problem nielegalnej immigracji.
Dlatego jesli otworzyliby granice USA i Kanady (wjazd bezwizowy) mielibysmy unie europejska tu, nonsensem jest jesli ktos mowi nie.

#31 akma

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 303 Postów:

Napisano 25 wrzesień 2009 - 23:12

Wyświetl postUżytkownik aeris dnia 25.09.2009, 9:57 napisał

dlaczego o zniesieniu wiz wypowiadaja sie glownie osoby, ktorre mam wrazenie mieszkaja w USA/maja wieloletnie wizy turystyczne, czyli de facto problem ich nie dotyczy?

Pewnie dlatego, że te osoby mają jakieś pojęcie o zasadach przyznawania wiz i ruchu bezwizowym. Te osoby mają też bliskich w Polsce, więc ta kwestia pośrednio ich dotyczy. Ja również mam bliskich w Polsce i im wizy nie przeszkadzają. Części z nich przestały przeszkadzać, dopiero gdy dowiedzieli się, o co tak naprawdę chodzi z tym programem bezwizowym. Niech wypowiada się każdy, byle miał pojęcie, o czym mówi.

Czyzby to bylo prawdziwie polskie zachowanie, ze ja mam wize, wiec lepiej innym Polakom utrudnic wyjazd?

Czy jak piszę o zasadach i ograniczeniach programu bezwizowego, to dla ciebie oznacza to, że chcę komuś coś utrudnić??? "Prawdziwe polskie zrozumienie" - zrozumieć wszystko na opak i obrazić się, że ludziom się życie utrudnia...

skad wiesz jakie motywy kieruja osobami ktore chca zniesienia wiz? po ich zniesieniu, zdziwisz sie jak szybko ludzie przyswoja sobie co to oznacza.

O to właśnie chodzi, że po zniesieniu wiz będzie za późno na przyswajanie. Wtedy ludzie będą oburzeni, że wcześniej nie mówiło się jasno o zasadach i ograniczeniach. Albo, co gorsza, będą narzekali, że "Amerykańcy znowu wystrychnęli nas na dudka". Na razie media o zasadach ruchu bezwizowego nie wspominają, a jeśli już coś gdzieś napiszą, to ręce opadają:
"Gdyby wiz nie było, to problem by przestał istnieć, gdyż nikt nie mógłby nielegalnie pozostać w USA poza okresem wizy!"
http://www.tur-info.com/ak_id/9852;inicjat...nisterstwo.html

Wyświetl postUżytkownik Joanna30 dnia 25.09.2009, 10:13 napisał

Polacy jak słyszą, że mamy wizy do Stanów to się jeżą, bo jak to, my, sojusznicy...
I wszyscy są za zniesieniem wiz. Nie dlatego, żeby sobie turystycznie wyjechać do Stanów, bo na to większości nie stać.
Ale dlatego, że marzy im się emigracja.
Nie mówi się o tym, że zniesienie wiz emigracji w żaden sposób nie ułatwi.

Wyświetl postUżytkownik sly6 dnia 25.09.2009, 10:46 napisał

Dla mnie wizy moze nie byc od teraz jesli duza czesc osob pojmie co to jest zniesienie wiz i na czym to polega.

I o to tylko chodzi.

#32 Lukus

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 26 wrzesień 2009 - 15:54

"a i najwazniejsze widzicie co sie stalo z Czechami ,latali do Kanady bez wiz a potem wizy zostaly przywrocone i tak samo jest z USA,jak by zobaczyli ze wiecej osob zostaje nielegalnie wtedy szybko wroca do systemu wiz. "

Tu jest odpowiedz

http://www.rp.pl/artykul/36,297567_Czescy_..._do_Kanady.html

Źródło: www.rp.pl

http://wyborcza.pl/1,75477,6783749,Kanada_...w_za_Romow.html

Źródło : gazeta.pl

Dlaczego Kanada ukarała Czechów

Pozdrawiam

#33 Lukus

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 26 wrzesień 2009 - 15:55

Skandal w USA; szykany wobec zespołu z Polski

http://wiadomosci.onet.pl/2050072,12,skand...olski,item.html

Źródło onet.pl

#34 akma

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 303 Postów:

Napisano 26 wrzesień 2009 - 20:41

"To nie pierwszy taki przypadek potraktowania polskich muzyków przez amerykańskie służby imigracyjne. W lipcu na koncert do Stanów Zjednoczonych wybierał się zespół Big Cyc. Wizy artystycznej nie dostał jednak Skiba, wiec koncert odwołano. We wrześniu wiz nie dostały także zespoły Lombard, Sztywny Pal Azji i Sidney Polak. W tych przypadkach pojawiły się jednak informacje, że zespoły znajdują się na czarnej liście służb imigracyjnych".

http://www.rmf.fm/fakty/?id=162366

Jakiś powód na pewno był, więc nie emocjonujmy się, póki nie ujawnią szczegółów.

#35 aeris

• Użytkownik
  • 76 Postów:

Napisano 27 wrzesień 2009 - 09:19

no i powod pojawil sie w GW. Oczywiscie posiadanie niewlasciwej wizy. Co ci fani wiz ucichli nagle?

#36 Saka

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 467 Postów:

Napisano 27 wrzesień 2009 - 12:48

http://wiadomosci.onet.pl/2050386,12,usa_p...polem,item.html
USA: przyczyna skandalu z polskim zespołem

Ministerstwo Spraw Zagranicznych Polski podjęło interwencję w sprawie wydalenia muzyków Zakopower ze Stanów Zjednoczonych - informuje portal Gazeta.pl. Jak czytamy w portalu Gazeta.pl, czterech muzyków Zakopower chciało udać się do USA na podstawie wiz turystycznych, choć przyjechali tam na koncert, czyli w celu wykonania pracy. Jak podkreśla rzecznik MSZ Piotr Paszkowski, oficerowie służby granicznej musieli wydalić polskich muzyków z USA, ponieważ decyzje dotyczące udzielenia prawa do pracy podejmuje US Immigration.
Wczęśniej "tygodnik Podhalański" poinformował w swoim serwisie internetowym ,że błędy w wizach czterech członków zespołu były powodem, dla którego oficerowie nie wpuścili ich wczoraj na terytorium Stanów Zjednoczonych.
Zespół miał wystąpić na festiwalu Polonii w Chicago. Jak twierdzi Sebastian Karpiel-Bułecka, lider zespołu Zakopower, nakaz opuszczenia USA wydany przez oficerów imigracyjnych to "kompletne nieporozumienie". Jak mówi, on i trzech podróżujących z nim muzyków, mieli dokładnie takie same wizy, jak część grupy, która wcześniej wylądowała na lotnisku w Chicago. Jak dodał, oficerowi imigracyjni byli "bardzo agresywni".
Z prośbą o szybkie wyjaśnienie sprawy niewpuszczenia polskich artystów na teren USA zwrócił się do konsula generalnego RP Zbigniewa Matyni poseł PO Andrzej Gut-Mostowy. W jego opinii, Polacy są dyskryminowani przez służby graniczne USA – czytamy w serwisie tygodnikpodhalanski.pl.

Nawet nasi "celebryci" chca na czarno w USA pracowac :))

#37 danik

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 300 Postów:

Napisano 27 wrzesień 2009 - 13:09

czemu ministerstwo nie walczy tak o każdego Polaka zawróconego na granicy, tylko o znane osoby, o których robi się głośno jak coś jest nie tak :)

#38 aeris

• Użytkownik
  • 76 Postów:

Napisano 27 wrzesień 2009 - 15:31

Wyświetl postUżytkownik Saka dnia 27.09.2009, 13:48 napisał

to mial byc oficjalny wystep. zaden na czarno. zla wiza jedynie.

#39 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 27 wrzesień 2009 - 15:36

a no zla wiza a wiec do kogo powinno miec sie pretensje?

jak napisali w ds ze jada sesje zdjeciowa robic a wyszlo podczas rozmowy ze beda spiewac i kase brac to taki jest rezultat tego...
jak napisalem wczesniej juz w RMF o tym powiedzieli ze takie wizy artystyczne zalatwia sie dlugo a wiec ktos musial czegos nie dopatrzyc ze strony polskiej .

#40 akma

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 303 Postów:

Napisano 27 wrzesień 2009 - 18:20

Wyświetl postUżytkownik Saka dnia 27.09.2009, 13:48 napisał

http://wiadomosci.onet.pl/2050386,12,usa_p...polem,item.html
[i]USA: przyczyna skandalu z polskim zespołem

"Jak czytamy w portalu Gazeta.pl, czterech muzyków Zakopower chciało udać się do USA na podstawie wiz turystycznych, choć przyjechali tam na koncert, czyli w celu wykonania pracy".

Wyświetl postUżytkownik aeris dnia 27.09.2009, 16:31 napisał

to mial byc oficjalny wystep. zaden na czarno. zla wiza jedynie.

Występ artystyczny na wizie turystycznej to występ niezgodny z prawem. Nawet jeśli za występ nie pobieraliby honorarium, to i tak potrzebowaliby wiz artystycznych. Jeśli wjechaliby na wizach turystycznych, zrobili koncert i wzięli za to pieniądze, to byłaby to praca na czarno, nawet jeśli odprowadziliby od tego podatek w USA. Urzędnik imigracyjny miał więc wszelkie podstawy do cofnięcia ich, po prostu wykonał swoją pracę i nie dopuścił do złamania prawa.

Tu trzeba wspomnieć o jeszcze jednej ważnej kwestii - ruch bezwizowy dotyczy tylko wiz turystycznych. Jeśli obywatel kraju objętego programem bezwizowym chce się udać do USA w celu innym niż turystyczny, np. w celu podjęcia nauki, pracy czy występu artystycznego, musi wcześniej ubiegać się o odpowiednią wizę, studencką, pracowniczą, artystyczną, itp. Ważne, żeby o tym mówić już teraz!

#41 twist

• Użytkownik
  • 26 Postów:

Napisano 27 wrzesień 2009 - 18:47

Wyświetl postUżytkownik aeris dnia 27.09.2009, 10:19 napisał

no i powod pojawil sie w GW. Oczywiscie posiadanie niewlasciwej wizy. Co ci fani wiz ucichli nagle?

Cytat

choć przyjechali tam na koncert, czyli w celu wykonania pracy

Zniesienie wiz by nic nie pomoglo - i tak by musieli sie ubiegac o mozliwosc pracy.

#42 aeris

• Użytkownik
  • 76 Postów:

Napisano 28 wrzesień 2009 - 20:34

Wyświetl postUżytkownik akma dnia 27.09.2009, 19:20 napisał

Występ artystyczny na wizie turystycznej to występ niezgodny z prawem. Nawet jeśli za występ nie pobieraliby honorarium, to i tak potrzebowaliby wiz artystycznych. Jeśli wjechaliby na wizach turystycznych, zrobili koncert i wzięli za to pieniądze, to byłaby to praca na czarno, nawet jeśli odprowadziliby od tego podatek w USA. Urzędnik imigracyjny miał więc wszelkie podstawy do cofnięcia ich, po prostu wykonał swoją pracę i nie dopuścił do złamania prawa.

Tu trzeba wspomnieć o jeszcze jednej ważnej kwestii - ruch bezwizowy dotyczy tylko wiz turystycznych. Jeśli obywatel kraju objętego programem bezwizowym chce się udać do USA w celu innym niż turystyczny, np. w celu podjęcia nauki, pracy czy występu artystycznego, musi wcześniej ubiegać się o odpowiednią wizę, studencką, pracowniczą, artystyczną, itp. Ważne, żeby o tym mówić już teraz!

Wyświetl postUżytkownik twist dnia 27.09.2009, 19:47 napisał

Zniesienie wiz by nic nie pomoglo - i tak by musieli sie ubiegac o mozliwosc pracy.

powiedzcie mi prosze, dlaczego z uporem maniaka rozpatrujecie kwestie wiz jedynie w odniesieniu do ludzi ktorzy chca WYEMIGROWAC do usa? Mi chodzi o sytuacje gdzie chce np pojechac na 2tyg do usa, i trzeba stac za wizami jak w prl za papierem toaletowym.

co innego jesli chodzi o kogos, kto chce wyemigrowac. taka osoba to w kazdym kraju musi przejsc procedury biurokratyczne. Nawet w UE nie mozna sie przeniesc do ktoregos z krajow i ot tak zaczac prace. trzeba polazic, pozdobbywac numery rozne (odpowiednik nip), zameldowania, i inne. Ale jesli ktos jedzie na dlugo/na zawsze , to chyba liczy sie z tym.

#43 katlia

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 870 Postów:

Napisano 28 wrzesień 2009 - 22:36

Wyświetl postUżytkownik aeris dnia 28.09.2009, 20:34 napisał

Mi chodzi o sytuacje gdzie chce np pojechac na 2tyg do usa

Bo za duzo Polakow twierdzi ze jedzie na 2 tyg, a potem zostaje. Klamia, albo po prostu potem decyduja zostac dluzej, ale fakt jest, lamia prawo. Czy to az tak trudno zrozumiec?

#44 Wooloomooloo

• Użytkownik
  • 45 Postów:

Napisano 28 wrzesień 2009 - 23:14

dla mnie jest to ciężko zrozumieć...gdyż ja che wyjechać na ok 4-6 tyg na wakacje lecz mam wiele problemów z otrzymaniem wizy choć nie mam nic do ukrycia. byłem już w wielu krajach i jakoś zawsze wracałem :)
(\__/)
(O.o )
(> < ) <-- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

#45 danik

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 300 Postów:

Napisano 28 wrzesień 2009 - 23:31

ale w takich przypadkach patrzy się na ogół, a nie na pojedyncze przypadki, ot co

#46 Lukus

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 23 październik 2009 - 12:46

PE walczy o zniesienie wiz do USA dla Polaków

źródło http://wiadomosci.onet.pl/2065513,12,pe_wa...lakow,item.html

www.onet.pl

Pozdrawiam czytelników forum

#47 Saka

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 467 Postów:

Napisano 29 styczeń 2010 - 00:06

Informacje o braku mozliwosci zmiany statusu w USA w ruchu bezwizowym sa chyba nie do konca prawdziwe, bo ostatnio kolezanka, ktora wleciala na paszporcie niemieckim do USA (kilkukrotnie odmowiono jej wizy do USA w Polsce), po 2 letnim nielegalnym pobycie- oczekiwanie na meza, aby zdal egzamin na obywatelstwo, wczoraj miala interview i przeszla to pomyslnie. Papiery byly wypelnione oczywiscie na paszport niemiecki, a na interview jasno powiedziane, ze wleciala do meza (posiadacza wtedy GC). Interview trwalo kilka minut i obylo sie bezproblemowo.

AdSense

• Advert

#48 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 29 styczeń 2010 - 16:29

strona rzadowa co pisze:

http://travel.state....thout_1990.html

dobrze sie wczytaj

a teraz jesli moge cos dodac od siebie to moglo byc tak ze zostala nieleglanie i pewnie dlatego tez mogla takie cos zrobic
ale wyobraz sobie ze wiele Niemcow tak robi i maja wprowadzone wizy do USA ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych