Jackie Napisano 8 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2008 Urząd imigracyjny ma w nosie czy małżeństwo zostało zawarte z miłości czy bez miłości, choć naturalnie takie z miłości zawsze jest bardziej wiarygodne. Nie może być zawarte DLA PAPIERÓW.
sly6 Napisano 8 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2008 To mialem na mysli ze urzad bedzie interesowac czy malezenstwo nie jest na papiery i tylko to.
Freya Napisano 11 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2008 troche nie za bardzo was rozumiem ! co wy z tymi stanami ? zeby brac slub tylko po to zeby wyjechac ? a co w polsce jest az tak zle ?? To wyobraź sobie, że ja staje na głowie aby móc wziąć ślub z Amerykaninem i zamieszkać właśnie w Polsce. I nie przyszło mi do głowy ani razu aby brać ślub tylko i wyłącznie ze względu na papiery Jedyny jaki problem widze to taki, że w przyszłości (nie mając ani wizy B1 ani K1 i bez GC) będzie ciężko pojechać do Stanów - do teściów. Więc jak sam widzisz nie wszystko kręci się wokół USA i obywatelstwa
Agula Napisano 11 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2008 Freya, pamietaj, ze aby utrzymac GC nie wystarczy same malzenstwo z obywatelem USA. Bialego paszportu nie beda Ci wydawac wiecznie. Dobrze, zebys przed powrotem do Polski miala wreku obywatelstwo.
Freya Napisano 12 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2008 Tak, wiem Agula - sęk w tym, że jeśli kiedykolwiek będę w Stanach to tylko na miesiąc czy dwa i to na wakacjach. Będziemy mieszkać w Polsce. Ja teraz jestem w Polsce a on w Stanach. Czekamy aż do mnie przyjedzie, potem ślub i życie w Polsce. Dlatego nawet nie będzie możliwości aby po ślubie pojechał z powrotem do Stanów i tam składał na mnie petycje. A i wiemy, że nie może tego zrobić w Polsce. Stąd nasze zmartwienia. I nie mam pojęcia jak z tego wybrnąć. Póki co jak na to patrze to wychodzi mi, że jedyną moją szansą będzie wiza turystyczna - ale czy ją dostanę tego nie wiemy.
KW Napisano 12 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2008 Skoro bedzie mieszkal w polsce to po paru miesiacach bycia rezydentem moze skladac na ciebie papiery w polsce. Pytanie tylko czy warto bo bedziesz musiala kombinowac z bialym paszportem. Jesli sie tam nie wybierasz a udowodniesz ze z mezem mieszkacie tutaj , to powinni ci dac turystyczna. powodzenia Krysia
sly6 Napisano 12 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2008 Składanie Petycji I-130 w Polsce http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...0_petition.html I jak widac jest wyjscie a co do wizy turystycznej to roznie z tym bywa
Freya Napisano 13 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2008 Czyli jednak jakieś wyjście jest Dziękuję Wam za tak szybkie odp. Pozdrawiam serdecznie
lilkaa Napisano 28 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2008 Witam wszystkich! Kiedys juz pisałam na tym forum ale przylize moja sytuacje abym mogla uzyskac pelne informacje. W lipcu 2006 roku wzielam ślub w Polsce z obywatelem amerykanskim(posiadajacym rowniez polskie obywatelstwo). Nie wiedzielismy ze przepisy sie pozmieniaja i ze papierow dla mnie nie mozna bedzie zalatwic juz w Polsce. Maz wyleciał do USA w maju... Poniewaz byly problemy ze zlozeniem petycji I-130 z powodu braku jednego dokumentu, stwierdzilismy ze postaram sie o wize turystyczna. W ambasadzie powiedzialam ze jestem zona obywatela, ze nie zostala zlozona jeszcze petycja I-130 i o dziwo, mila pani z amerykanskim akcentem dala mi wize na 10 lat. Po przylocie tu, na lotnisko otrzymalam polroczna zgode na pobyt. Nie skladalismy jeszcze petycji I-130 poniewaz dalej czekamy na brakujacy dokument(sertyfikat jakis, ja sie na tym nie znam). Problem polega na tym, ze obecnie jestem w ciazy. Na internecie przeczytalam, ze dziecko obywateli polskich urodzone w USA ma rowniez polskie obywatelstwo. Moje pytanko brzmi nastepujaco: gdzie nalezy zglosic narodziny dziecka?? Gdyby urodzilo sie w PL to normalne ze w USC ale teraz mam namieszane w glowie i nie mam pojecia. Wiem ze kiedys wrocimy do Polski i bardzo mi zalezy aby moje dziecko mialo tez polskie obywatelstwo.
Jackie Napisano 28 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2008 Gdyby urodzilo sie w PL to normalne ze w USC ale teraz mam namieszane w glowie i nie mam pojecia. Wiem ze kiedys wrocimy do Polski i bardzo mi zalezy aby moje dziecko mialo tez polskie obywatelstwo. Akt urodzenia umiejscawia się w W Polsce USC, także wtedy gdy dziecko urodzi się za granicą - wystawiasz komuś (np. mamie) upoważnienie, robisz to sama np. podczas wakacji w Polsce albo czekasz aż wrócicie na stałe do Polski. USC nie zając, nie ucieknie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.