lilkaa Napisano 29 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 29 Lutego 2008 czyli nie ma jakiegos limitu dni w jakich musze sie zmiescic?:)Ps. pewnie to pytanie ktore zadam teraz wyda sie glupie ale wole miec 100%pewnosc>>akt urodzenia musi byc oczywiscie przetlumaczony??
Jackie Napisano 29 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 29 Lutego 2008 Nie ma limitu. Akt trzeba przetłumaczyć.
KW Napisano 29 Lutego 2008 Zgłoś Napisano 29 Lutego 2008 Szczegoly na temat umiejscawiania dokumentow SC, http://www.polishconsulateny.org/index.php?p=57 akt urodzenia mozna skladac nawet samemu gdy sie juz jest pelnoletnim, wiec nie ma limitu:) Polska lubi swoich obywateli powodzenia Krysia
MMagdalena Napisano 30 Marca 2008 Zgłoś Napisano 30 Marca 2008 Czesc wszystkim! Tak z ciekawosci, czy ktos slyszal o przypadku, kiedy zona obywatela USA nie dostala wizy turystycznej, kiedy sie o nia starala? Oto moja historia: Na wizie turystycznej (6-miesiecznej, takie "widzimisie" konsula) pojechalam na wakacje do Stanow, poznalam chlopaka i zakochalismy sie w sobie "bez pamieci" Ha ha ha! Na tej mojej nieszczesnej wizie, zdazylam do niego pojechac jeszcze dwa razy, i podczas jednej z tych wizyt zdecydowalismy sie pobrac. Z moim paszportem i jego prawem jazdy poszlismy zlozyc papiery i juz tydzien pozniej bylismy po slubie. Po powrocie do Polski (on dolaczyl do mnie po 2 tygodniach) przetlumaczylam Marriage Licence u tlumacza przysieglego i umiejscowilam go w USC. Trzeba bylo uzupelnic pewne info - w Polsce wazne sa imiona rodzicow, ale zlozylam po prostu oswiadczenie i tyle. W tym samym USC umiejscowilismy Akt Urodzenia meza. To naprawde bylo nieskomplikowane. Slub w USA - umiejscowienie aktu w Polsce, zadnych sadow, pozwolen itd. Od poczatku planowalismy mieszkac w Polsce. Rok pozniej urodzil sie pierwszy syn, po kolejnych 2,5 roku drugi. Za kazdym razem zglaszalismy ten fakt w Ambasadzie USA i otrzymywalismy Konsularny Akt Urodzenia poza granicami USA. Jednoczesnie dziecko otrzymywalo paszport amerykanski. Bylo to takie proste w porownaniu do starania sie dla dzieci o paszport polski, ze dzieci maja tylko paszporty amerykanskie. Kiedy staralam sie o paszport polski kazano mi przywiezc od wojewody potwierdzenie, ze dziecko ma polskie obywatelstwo (?!!!!!) A jakie ma miec?! Urodzone w Polsce, z Matki Polki! (Musialam to napisac z duzych liter, sorry. ;P) Dla polskich urzedow dzieci sa Polakami, dla amerykanskich - Amerykanami, i nie ma co komplikowac. Dzieci maja tez juz SS Numbers - przyslane ze Stanow. Kiedy skonczyla sie moja wiza, aplikowalam w ambasadzie o kolejna turystyczna i nawet mi przez mysl nie przeszlo, ze zona Amerykanina i matka jego dziecka moze miec z tym trudnosci. Rozmowa przy okienku byla krotka i wize mi przyznano na 10 lat. Minelo 5 lat i powoli myslimy o przeprowdzce do Stanow, maz jest w Polsce rezydentem, takze zlozy "petition" w Ambasadzie i bedziemy tu razem na te wize czekac. W miedzyczasie zamierzam podrozowac do Stanow na wciaz waznej turystycznej. W Ambasadzie powiedziano mi, że powinnam otrzymac wize w ciagu 6 m-cy. Czy to plonne nadzieje? Pozdrawiam
rybka Napisano 30 Marca 2008 Zgłoś Napisano 30 Marca 2008 Ty pytasz o wize turystyczna czy imigracyjna? , bo juz sie pogubilam czytajac twoj post. PS. Dopoki jestes w Polsce to zalatw dzieciom polskie paszporty, bo pozniej jezeli bedziesz chciala przebywac z nimi dluzej niz 3 miesiace w Polsce mozesz miec klopoty wracajac do Stanow.
MMagdalena Napisano 30 Marca 2008 Zgłoś Napisano 30 Marca 2008 Wize turystyczna mam. Bede sie starac o imigracyjna. MIESZKAM w Polsce. Przekraczałam z dziećmi granice kilkakrotnie, ze starszym synem rowniez odwiedzilismy Stany. Zawsze pokazuje ich amerykanskie paszporty, nikt tego dotad nie kwestionowal. Wiec jakie moga byc klopoty z brakiem polskich paszportow? Nie bardzo rozumiem. Moj post byl na zachete tym, ktorzy wahaja sie, czy sie chajtac w Polsce, czy w Stanach. W Stanach duuuzo mniej formalnosci. A jesli chodzi o przyjecie dla rodziny i znajomych w Polsce, to zrobilismy duza fete po przylocie do Polski. Ja mialam slubna suknie, on tuxedo. A pytan mam konkretnie 2: - czy ktos slyszal o tym, zeby ZONIE OBYWATELA odmowiono wizy TURYSTYCZNEJ? (ciagle o tym slysze na tym forum, czy to jest poparte faktami? Ja moja uzyskalam bez trudu.) - czy mam realne szanse na uzyskanie wizy imigracyjnej w ciagu 6 m-cy?
rybka Napisano 30 Marca 2008 Zgłoś Napisano 30 Marca 2008 Obywatel polski powinien legitymowac sie dokumentem polskim. Takie jest prawo. Coraz czesciej celnicy sprawdzaja dokladniej kto i na ile wjezdza do kraju. Nie watpie, ze w Polsce jest duzo urzednikow, ktorzy nie znaja sie na swojej pracy ale zeby dzieciom urodzonym w Polsce nie chciec wydac paszportow to jakos dziwnie brzmi. Co do wizy to nie wiem jak jest teraz bo ja dostalam swoja 2 lata temu i czekalismy ok. 2 miesiecy.
sly6 Napisano 30 Marca 2008 Zgłoś Napisano 30 Marca 2008 Te dzieci wjezdzaly do Polski jako obywatele Amerykanscy i Ich pobyt powinien wyniesc max 90 dni ,potem powinny albo wyjechac i wjechac albo tez posiadac paszport polski. Co do wiz turystycznych to jest roznie i jesli Tobie sie udalo to nie oznacza ze komus sie uda,sa przypadki ze komus wprost mowia aby zlozyc papiery na pobyt staly a nie starac sie o wize turystyczna, Teraz okres na wize imigracyjna sie wydluzyl i moze wyniesc 1 rok bo z racji zmiany przepisow.
MMagdalena Napisano 30 Marca 2008 Zgłoś Napisano 30 Marca 2008 Czy wedle powyzszej wypowiedzi moje dzieci powinny sie obawiac deportacji z Polski? Poprosze o poparcie jakims przepisem. Czy kazdy obywatel polski ma OBOWIAZEK posiadac paszport? Dzieci maja obywatelstwo polskie i jako obywatele Polski mieszkaja tu, chodza do lekarzy, przedszkola. A tak przy okazji, to bardzo dziekuje, otrzymalam odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. Pozdrawiam
neith Napisano 30 Marca 2008 Zgłoś Napisano 30 Marca 2008 MMagdalena, zgodnie z artykułem drugim ustawy o obywatelstwie polskim (http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/56/1680/Ustawa_o_obywatelstwie_polskim.html) obywatel polski nie może być jednocześnie uważany za obywatela innego państwa. W praktyce dla ciebie oznacza to, że twoje dzieci wlatując do Polski na paszporcie amerykańskim, będą traktowane wyłącznie jako obywatele amerykańscy i w efekcie obowiązywać je będą przepisy dotyczące maksymalnej długości pobytu bez wizy na terenie RP (wyżej już wspominane 90 dni). Znajomi z podwójnym obywatelstwem lecąc do Polski, legitymują się paszportami polskimi, natomiast wracając do USA - paszportami amerykańskimi. Jest to normalna praktyka w przypadku podwójnego obywatelstwa .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.