sly6 Napisano 22 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2009 A masz oferte pracy ,to wtedy skladasz papiery w Warszawie a jak nie to wtedy wysylasz papiery do Kanady.. we wrzesniu bedzie nastepne spotkanie w Ambasadzie Kanady i moze tam cos podpowiedza..
xqmichal Napisano 22 Lipca 2009 Autor Zgłoś Napisano 22 Lipca 2009 Nie mam pracodawcy. Z tego co wiem to papiery wysłane do Kanady po jakimś czasie wracają do Polski do ambasady. W każdym razie jak to jest z udowodnieniem znajomości j. angielskiego? czy rzeczywiście musi być jakiś dokument? Jeżeli miał bym pracodawcę to wiem, że sprawa była by prostsza, ponieważ w zależności od wykonywanej pracy jest wymagana odpowiednia znajomość języka, np. gdy pracodawca w Kanadzie chce zatrudnić osobę z Polski do prostych prac (np. segregowanie odpadów itp) i nie wymaga znajomości języka lub tylko jego podstawy to ambasada na tej podstawie wystawia wizę - tak zrozumiałem jak parę miesięcy temu byłem na sesji informacyjnej w ambasadzie. Natomiast powtórzę jeszcze raz - interesuje mnie informacja czy nie mając pracodawcy w Kanadzie można złożyć wniosek na skilled worker bez udokumentowanej znajomości języka? Czy dokument potwierdzający znajomość języka jest bezwzględnie wymagany? - coś mi się wydaje, że można w inny sposób udowodnić znajomość języka np. praca (używanie na co dzień języka angielskiego itp), ale chciałbym to potwierdzić. Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na ten temat prosił bym o udzielnie odpowiedzi.
sly6 Napisano 22 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2009 Jak byles na tych piatkowych spotkaniach to tam urzednik powiedzial ze jak ktos zyje w anglojezycznym kraju wtedy biora to pod uwage ze powinien i zna jezyk,,nie wiem jak kto nalezy pokazac jak sie wysyla papiery do Kanady.. Mozesz napisac do Ambasady w tej sprawie..
xqmichal Napisano 22 Lipca 2009 Autor Zgłoś Napisano 22 Lipca 2009 ok, chyba tak zrobię. Dzięki za pomoc. Jak czegoś się dowiem z ambasady to napiszę na forum.
megi23 Napisano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2009 Dzien dobry, Razem z mezem chcemy starac sie o pobyt staly w Kanadzie. Bylismy 8 lat w stanach na wizie studenckiej, maz pracowal jako carpenter, ale wiadomo ze nie placilismy podatkow i takich tam, gdyz bedac na student visa nie mielismy pozwolenia na prace. Czy ktos moze mi powiedziec, moze zna podobna sytuacje. Otoz czy zaswiadczenie od pracodawcy u ktorego pracowal maz bedzie mialo moc przy przygotowywaniu dokumentow do ambasady, jako ze ma doswiadczenie w pracy jako carpenter...??? Troszke zamieszalam Licze na Wasza pomoc i pozdrawiam, Magda
danielgar Napisano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2009 mam ten sam problem . pracowałem 2 lata dla Verizona teraz mysle o Kanadzie , ale nie moge napisac w papierach ze pracowałem 2 lata w usa. Na pytanie w ambasadzie na jakiej vizie pracowałem nie moge odpowiedzieć ze na turystycznej PS.Jezli jestescie mlodsi niz 35 lat to YMP do kanady, rok posiedzicie znajdziecie dobre prace a potem wrocicie do Polski z umowa od pracodawcy i w ambasadzie dostaniecie Vize pracownicza.
sly6 Napisano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2009 megi jak bedziesz sie starac o skilled worker to takie zaswiadczenie moze byc ze ma sie doswiadczenie
megi23 Napisano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2009 hej Sly... wlasnie myslimy o skilled worker, ale jedynie byloby to mozliwe wtedy kiedy mozna by wykorzystac doswiadczenie ze Stanow. A rozmawialam ostatnio z prawnikiem z jeden agencji co prowadza sprawy imigracyjne i mnie nastraszyl ze jesli podatkow nie placilismy to bedzie problem... ale nie powiem zeby byl bardzo wiarygodny. sly jestes pewien ze wystarczylo by to zaswiadczenie, oczywiscie bedzie ono oryginalne, i ten pracodawca byl naszym sponsorem wiec w kazdym momencie moga do niego zadzwonic i sie upewnic z immigration. Daniel czytalam o tym programie, lecz chcielibysmy juz cos stalego. A czy ktos potrafi mi powiedziec mniej wiecej oczywiscie ile trwa proces na skilled worker? Oczywiscie zakladam ze dokumenty wszystkie kompletuje na czas.
Rademedes Napisano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2009 na uzyskanie papierow w ramach skilled worker w Kanadzie nie wplywa nielegalna praca lub pobyt w USA, w ramach skilled worker trzeba udokumentowac (chociaz nie zawsze) doswiadczenie zawodowe - musi to byc na tyle wiarygodne, ze jesli ambasada zechce sprawdzic i np. zadzwoni do tego pracodawcy, to ten pracodawca potwierdzi taki fakt, podatki placone (lub nie) w USA sa tutaj sprawa drugorzedna
sly6 Napisano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2009 Teraz przepisy sie zmienily i jesli papiery byly by ok to do 1 roku czasu powinniscie wize na skilled worker dostac pamietaj ze zawsze mozesz sie zwrocic z pytaniem do ambasady Kanady w Polsce i powinnas czytac strony rzadowe co o tym pisza cic.gov
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.