BMDZ Napisano 29 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2008 Witam, Chciałbym poznać odpowiedz na nastepujace pytania -Czy do USA mozna jechac w wieku 17 lat bez opeikunów itp czy musze poczekac do 18-stki -Jak wyjechac do stanow na Stale -Czy wyksztalcenie w tym przypadku ma jakies znaczenie - jak w tym wieku (16 lat) mam podstawowe -Koszty - bilet - jesli dobrze pamietam 1600 zl w jedna strone - wiza ? - dodatkowe koszty zwiazane z wyjazdem. Prosze przyblizyc mi rowniez koszty wynajmu mieszkan, z tego co sie orientuje tanio nie jest min.900 USD/mc i czy 1500USD starczy na poczatek, zalozmy 2/3tygodnie. Prace mam prawie zalatwiona w studiu nagran, wiec z utrzymaniem nie bedzie problemu. Pozdrawiam
sly6 Napisano 29 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2008 Jak Cie zlapia na pracy na czarno to pozegnasz sie z USA na zawsze ,, Jak masz jechac to na wizie pracowniczej ale tej nie dostaniesz teraz ,co do wizy to chyba masz na mysli turystyczna i mozesz sie onia starac sam i leciec tez sam.. Co do biletu to chyba sobie zartujesz z tym biletem w 1 strone na wizie turystycznej,no chyba ze chcesz byc zawrocony tym samym samolotem .. A i prawie to nie to samo co napewno i jak narazie to niby masz miec prace ... ps poczytaj dobrze dzial emigracja i bedziesz wiedzial kto i na jakich zasadach moze leciec do USA na stale i kto moze sie tam starac o pobyt staly.
FUGAZI Napisano 30 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2008 -można, pod opieką stewardesy, ale jak dasz sam sobie radę na lotnisku to i bez -najlepiej skończyć jakieś dobre studia, np. inżynierskie -wykształcenie to kluczowa sprawa -biletu w jedną stronę-tak jak napisał sly- raczej nie należy kupować, nawet jeżeli masz taką możliwość, bo Cię zapakują z powrotem w ten sam samolot -koszty mieszkań: ale gdzie? bo to tak samo jak byś sie zapytał o koszty mieszkań w Polsce, inne będą na starówce w Krakowie z widokiem na Kościół Mariacki inne w Koziej Wólce z widokiem na stodołę sołtysa
BMDZ Napisano 30 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 30 Lipca 2008 Nowy Jork, a jak wyglada sprawa jesli chcialbym rozpoczac studia w USA i zostac tam na stale. Czy musze rozpoczac tutaj i np. drugi rok tam, zeby latwiej sie dostac ?
sly6 Napisano 30 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2008 Mozesz zaczac studia tam ale wtedy musisz miec odpowiednia ilosc pieniedzy na to lub tez dobrego sponsora. Poczytaj dobrze ta strone: http://www.pso-usa.org/Polish/Studia/info/...mator_wstep.htm
VeNoN Napisano 30 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2008 -Czy do USA mozna jechac w wieku 17 lat bez opeikunów itp czy musze poczekac do 18-stki - mozna ale po co sie spieszyc ? -Jak wyjechac do stanow na Stale - skoncz dobre studia znajdz sposnora i zaltwiaj po jakims czasie zielona karte albo ozen sie z obywatelka -Czy wyksztalcenie w tym przypadku ma jakies znaczenie - jak w tym wieku (16 lat) mam podstawowe - to bedziesz zbierla smieci za marne pieniadze. skoncz studia i proboj -Koszty - bilet - jesli dobrze pamietam 1600 zl w jedna strone - wiza ? - bilet zawsze w 2 strony , im wiecej kasy tym lepiej na poczatek
BMDZ Napisano 30 Lipca 2008 Autor Zgłoś Napisano 30 Lipca 2008 Nie no moge poczekac do 18-stki czy 19-stki tylko dla mnie oznacza to, ze czym szybciej tym lepiej, szybciej do obywatelstwa chociaz nie wiem dokladnie na czym to polega, ale 3 czy 4 lata w USA. Sponsora tzn ... ? Co do pracy, mojego ojca znajomy prowadzi w USA studio nagran, mam (prawie) prace zalatwiona oczywiscie zanim pojade to uzgodnimy, propozycja 10USD/h na poczatek.
sly6 Napisano 30 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2008 BMDZ to moze poczytaj najpierw kto moze i kiedy byc obywatelem USA .
VeNoN Napisano 30 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2008 cos mi sie wydaje ze ty wyobrazasz to sie na wielkim "lajcie" uwierz mi ze cholernie ciezko jest niektorym dostac pobyt staly , obywatelstwo czy zielona karte ) hmm to co maja inni nie znaczy ze ty tez to musisz miec... jesli masz zapewniony dom , prace ,masz bogatych rodzicow to niech juz twoj tatus wysyla pieniazki skoro prowadzi studio nagran musi byc nadziany wiec moze i prawnika dostanie ktory wszystko zalatwi za ciebie...
katlia Napisano 30 Lipca 2008 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2008 Ale czy ta praca bedzie legalnie? Bo chyba nie -- to znaczy, on ci zaplaci, ale nie bedzie ciebie sponsorowal na odpowiednia wize, wiec bedziesz pracowac na wizie turystycznej, co nie jest legalne. Studia tu sa baaaardzo kosztowne. Nawet z zapewnionym mieszkaniem i praca na pelen etat za $10/godzine nie zarobisz na studia. Tak jak ktos tu wczesniej napisal, 'im szybciej tym lepiej' akurat w twoim wypadku nie jest prawda, bo przyjedziesz tu bez statusu i bez wyksztalcenia. Ryzykujesz sporo bedac nie legalnie, i szanse ze zarobisz na zycie sa nikle, raczej bedziesz skazana na marne platne prace bez ubezpieczenia. Znacznie lepiej skonczyc szkole w Polsce i zalapac sie na studia. Mozesz wtedy wyjechac legalnie na Work and Travel, pracowac sobie w USA przez 3 miesiace, zobaczyc realia kraju i wtedy zdecydowac sie na staly pobyt.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.