kuba_grd Napisano 30 Września 2008 Autor Zgłoś Napisano 30 Września 2008 Aha, no to dobrze Moglbym wiedziec co Ty bys wybral? Tzn. USA czy Kanada? Chcialbym poznac opinie roznych osob i uzasadnienie jesli moge oczywiscie A majac rezydenture kanadyjska moge rowniez podróżować po USA bez problemu czy nawet zamieszkac tam w razie czego? Czy tylko jesli mam obywatelstwo kanadyjskie?
sly6 Napisano 30 Września 2008 Zgłoś Napisano 30 Września 2008 Na Twoim miejscu to uczylbym sie jezyka,jakby sie dalo to bym polecial do tej Ciotki a potem pojechal do Kanady i zobaczyl co i jak ,bo moze Kanady Ci sie nie spodoba Do tego uczylbym sie zawodu i moze podlapal jakas fuche aby miec doswiadczenie No i nawazniejsze to czytalbym strony na temat pobytu stalego i moze za 2 lata cos sie zmieni w USA lub tez w Kanadzie ,bo moze byc tak ze pewne przepisy sie zmienia.
kuba_grd Napisano 30 Września 2008 Autor Zgłoś Napisano 30 Września 2008 Do ciotki daloby sie bo byla w ten weekend u mnie i powiedziala ze jakbym byl w USA to moge sie u niej zatrzymac. Wiec radzisz starac sie o jakas wize turystyczna i wtedy zobaczyc co i jak czy od razu o GC i jak mi sie nie spodoba to zostac w Stanach? Praktyki bede mial w szkole jeszcze. Za rok jakos chyba az...4 tyg. Malo ale zawsze cos. Po szkole jednak i tam do pracy chce pojsc przynajmniej na rok zeby cos zarobic i odlozyc na ten wyjazd. Do jezyka sie przykladam, staram sie jak moge i jest chyba oki
sly6 Napisano 30 Września 2008 Zgłoś Napisano 30 Września 2008 O GC to zapomnij no chyba ze wchodzi to slub lub tez sponsorowanie przez pracodawce ale to ciezko jest zalatwic wiec pozostaje wiza turystyczna i zobaczysz co i jak,,,nie rob czegos nielegalnego z czego potem nie bedziesz mogl wyjsc ...
kuba_grd Napisano 30 Września 2008 Autor Zgłoś Napisano 30 Września 2008 Nie chce robic nic na czarno bo to nie o to chodzi przeciez. Chcialbym normalnie zyc, pracowac itd. na legalu wszystko. Czekaj bo sie pogubilem troszke Powiedzmy, ze dostane ta wize turystyczna, wjade do USA, odwiedze od razu Kanade, spodoba mi sie tam i co wtedy? Wracac do PL i tak czy siak starac sie o GC/stalu pobyt w Kanadzie lub USA? Dobrze rozumuje?
Jackie Napisano 30 Września 2008 Zgłoś Napisano 30 Września 2008 Nie chce robic nic na czarno bo to nie o to chodzi przeciez. Chcialbym normalnie zyc, pracowac itd. na legalu wszystko. Czekaj bo sie pogubilem troszke Powiedzmy, ze dostane ta wize turustyczna, wjade do USA, odwiedze od razu Kanade, spodoba mi sie tam i co wtedy? Wracac do PL i tak czy siak starac sie o GC/stalu pobyt w Kanadzie lub USA? Dobrze rozumuje? Zacznijmy od tego, że nie masz podstaw do starania się o GC w USA i nie wiadomo czy będziesz miał. O Kanadzie wiem tyle, że jest łatwiej. Próbuj z Kanadą. Będąc rezydentem czy obywatelem Kanady możesz swobodnie podróżować po USA, ale nie możesz tam mieszkać, a pracować tylko pod pewnymi warunkami (i tylko jeśli jesteś obywatelem Kanady), o których możesz poczytać sobie w necie: http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1274.html#3
kuba_grd Napisano 30 Września 2008 Autor Zgłoś Napisano 30 Września 2008 Tak nie mam w tej chwili. Chodzi mi o to zeby wziac udzial w loterii, ktora mam nadzieje ruszy do tego czasu. Poczytam troche, podobiawuje sie itd. Dzieki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam P.S. Jesli ktos chcialby jeszcze cos dopowiedziec to chetnie poslucham.
Agula Napisano 30 Września 2008 Zgłoś Napisano 30 Września 2008 Mysle, ze wiele osob odpowiedzialo by Ci na konkretne pytania a nie na te na ktore juz na forum jest tysiace odpowiedzi. Osob takich jak Ty nie brakuje i zadawali takie same pytania. Polecam od poczytnia forum i to doglebnego.
kuba_grd Napisano 30 Września 2008 Autor Zgłoś Napisano 30 Września 2008 Masz racje, dzieki temu forum bardzo duzo sie dowiedzialem. Duzo czytam przegladam. Widze ze musze jeszcze doglebniej poszperac
sly6 Napisano 30 Września 2008 Zgłoś Napisano 30 Września 2008 Bedac na pobycie turystycznym masz 1 mozliwosc dostac staly pobyt w Kanadzie,to bedzie malzenstwo w innym przypadku musisz sie starac o pobyt po za Kanada.Co innego jakbys pracowal legalnie lub tez sie uczyl bo teraz jest taki nowy program ale o tym poczytasz na tej stronie co Ci podalem. Jackie On majac staly pobyt w Kanadzie potrzebuje wize do USA nawet jesli jedzie turystycznie no chyba ze Polacy beda mogli jezdzic bez wiz do USA,co innego obywatel Kanady
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.