Skocz do zawartości

Formalności Po Ślubie Z Obywatelem Usa

akma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czypar pod czas rozmowy moga Cie poprosic o doniesienie papierow-ze decyzje podejma za jakis czas..poczytaj ostatnie tematy-posty o tym

tak wiec po rozmowie jak powiedza ze masz GC wtedy bedzie wiadomo ze wszystko bylo ok i ze rozmowa przeszla pozytywnie

Saka to nie k-1 ze tak moze wyjsc ,,ze sie dostanie GC bez rozmowy..ta osoba sie stara nie majac k-1 :)

• Odpowiedzi 752
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

dzieki za odpowiedzi...

chcialam sie spytac czy na odciski palcow musi przyjsc ze mna maz - w liscie nic nie ma o jego obecnosci ale wole sie upewnic

drugie pytanko z zupelnie innej beczki - napewno wiele z was mialo ten problem: paszport i panienskie nazwisko w nim. czy naprawde jedyna mozliwoscia zmiany nazwiska w paszporcie co rowna sie wymianie paszportu na nowy jest jego wymian w polsce? w sumie mi by to nie przeszkadzalo ale czeka sie na nowy paszport w polsce okolo 3 tgodni do miesiaca a ja niestety nie moge az tyle przebywac w ojczyznie - istnieje inny sposob? pozdrowienia

Napisano
dzieki za odpowiedzi...

chcialam sie spytac czy na odciski palcow musi przyjsc ze mna maz - w liscie nic nie ma o jego obecnosci ale wole sie upewnic

drugie pytanko z zupelnie innej beczki - napewno wiele z was mialo ten problem: paszport i panienskie nazwisko w nim. czy naprawde jedyna mozliwoscia zmiany nazwiska w paszporcie co rowna sie wymianie paszportu na nowy jest jego wymian w polsce? w sumie mi by to nie przeszkadzalo ale czeka sie na nowy paszport w polsce okolo 3 tgodni do miesiaca a ja niestety nie moge az tyle przebywac w ojczyznie - istnieje inny sposob? pozdrowienia

na odciski mozesz spokojnie isc sama - zajmuje to kilkanascie minut do paru godzin wiec na wszelki wypadek wez cos do czytania :)

paszport mozesz wyrobic w konsulacie polskim w USA, ale chyba trzaba skladac i odbierac osobiście

ale najpierw w Polsce musisz zrobić umiejscowienie aktu ślubu - chyba zazwyczaj można to zrobić przez pełnomocnika z polski np rodziców

nie wiem jak jest w przypadku gdy twój akt ślubu nie ma zadeklarowanego nazwiska po slubie (bo wtedy trzeba zlozyc oswiadczenie o wyborze i kiedys ktos to musial skladac osobiscie)

poczytaj posty na ten temat i zadzwon do USC w Polsce gdzie poprzednio podlegałaś, bo to się może różnic pomiędzy USC

tu masz szczegóły o paszporcie i umiejscowieniu aktu ślubu:

http://www.polishconsulateny.org/index.php?p=58

Napisano

czypar...na paszport czeka sie i pare dni jak kierownik urzedu sie zgodzi aby to przyspieszyc ...

napisze to jeszcze raz....umiejscowic slub---zarejestrowac dziecko moze ktos bliski lub tez taki jak ja w Polsce w danym urzedzie USC...

trezba siedopytac w usc co trzeba miec,,przez konsulat mozna to zrobic ale wtedy to trwa i trwa...

Napisano

masz racje moj tata poszedl sie spytac do urzedu gdzie wyrabiaja paszporty i rzeczywiscie trzeba rozmawiac z kierownikiem, a wiec wroce do polski umiejscowie akt slubu i pogadam z kierownikiem moze mi przyspieszy;) dzieki za wszystko...napewno bede miala jeszcze pytania

Napisano

Witam serdecznie, wiem ze to pytanie wielokrotnie juz sie pojawialo, jednak nie dalo mi odpowiedzi ktora poszukuje. Chodzi mi o kwote jaka maz musi wykazac przy sponsorowaniu. Czy ta kwota ok $18,000 rozumiem ze odnosi sie dla jednego czlonka rodziny? i czy nie jest to okreslone od stanu w jakim sie mieszka? ( mieszkamy w MD) Prosze o pomoc i z gory dziekuje

Napisano
Witam serdecznie, wiem ze to pytanie wielokrotnie juz sie pojawialo, jednak nie dalo mi odpowiedzi ktora poszukuje. Chodzi mi o kwote jaka maz musi wykazac przy sponsorowaniu. Czy ta kwota ok $18,000 rozumiem ze odnosi sie dla jednego czlonka rodziny? i czy nie jest to okreslone od stanu w jakim sie mieszka? ( mieszkamy w MD) Prosze o pomoc i z gory dziekuje

Post #274 tam jest wyjasnione

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...