karina Napisano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2009 Witam serdecznie! Od jakiegos czasu jestem cichym uzytkownikiem forum i musze przyznac, ze jest ono skarbnica wiedzy dla mnie. Ja rowniez wyszlam za maz za Amerykanina przebywajac w Stanach na wizie turystycznej. Kompletuje dokumenty o GK. Czas nagli, bo wiza wygasa 16 kwietnia. Formularze wypelniam sama, baz pomocy prawnika, i wciaz mam kilka watpliwosci. Bylabym bardzo wdzieczna jakiekolwiek wskazowki. 1. Nazwisko, jakie wpisywac w formularzach? takie jakim bedziesz sie poslugiwala Chce uzywac nazwiska meza. W formularzu I-693 od lekarza (wypelnianym po dacie slubu) mam jednak wpisane nazwisko panienskie. nie ma znaczenia Czy bledem byloby w pozostalych formularzach uzywac nazwiska meza? nie jest bledem Czy lepiej byc konsekwentnym i pozostac przy panienskim? Twoje nazwisko - Twoj wybor Czy poniewaz nie mam "middle name", moge teraz poslugujac sie nazwiskiem meza uzywac moje panienskie nazwisko jako "middle name"? mozesz miec dwa nazwiska, ale 'middle name' nie bylo, nie jest i nie bedzie nazwiskiem panienskim Czy moze rozumiejac "family name" jako nazwisko panienskie, jak to jeden z uzytkownikow napisal, uzywac wszedzie panienskiego? family name nie jest panienskim,. family name = last name 2. Formularz I-485, Part 2, "Application type". Nie jestem pewna, czy zaznaczyc "a", czy "b"? (Petycje I-130 dolaczamy do wszystkich dokumentow.) "a" 3. Formularz I-131. Wybieram opcje "advance parole", ale zastanawiam sie, czy jest sens w ogole zalaczac ten formularz. Sytuacji naglej, sklaniajacej mnie do wyjazdu, w chwili obecnej nie mam. Czy jak sie domyslam, nie wypelnia sie tego formularza "tak na wszelki wypadek", bo trzeba podac date wyjazdu? Ja chcialabym pojechac do Polski, o ile nic tragicznego sie wczesniej nie wydarzy, najwczesniej na Swieta Bozego Narodzenia. Czy w tej sytuacji jest sens wypelniac I-131? tak, bo nigdy nie wiesz ile bedzie sie toczyla sprawa o green card. Czy posiadajac "tymczasowa" zielona karte mozna bez problemu podrozowac poza granice USA (i wracac), czy lepiej poczekac na stala? mozesz podrozowac Przepraszam, jesli sie za bardzo rozpisalam. Z gory dziekuje za jakiekolwiek komentarze. Pozdrawiam.
karina Napisano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2009 co to znaczy adress C/O ??jesli np. mieszkasz z kims i listonosz moze nie wiedziec, ze tam mieszkasz to zeby nie zwrocili listu do immigration, ty wpisujesz nazwisko wlasciciela domu itd. wiem wiem glupia jestem...ale nie stac nas na adwokata:( a i jeszcze....ktory to numer I-94? ten maly w prawym gornym rogu czy ten wielki po lewej? ten u samej gory, ten wielki kiedy expires my USCIS status....tak jak na I-94 (3 miesiace po wjezdzie) czy tak jak na wizie K-1 czyli 3 miesiace pozniej? tak jak na I-94 gdzie znalesc numer wizy? to ten wydrukowany na czerwono czy u gory " control number"? czerwony blagam pomocy! ja musze isc do pracy a jak zle to wypelnie to sie strasznie przedluzy:(
Neveah3022 Napisano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2009 a ja myslalam ze mam w miare dobrze papiery wypelnione Dziekuje Karina za odpowiedzi widze ze nawet ludzie ktorzy przez to przeszli albo przechodza potrafia wprowadzic w blad:( ...czyli te pytania nie byly az takie glupie...nie tylko ja nie wiedzialam
karina Napisano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2009 a ja myslalam ze mam w miare dobrze papiery wypelnione Dziekuje Karina za odpowiedzi widze ze nawet ludzie ktorzy przez to przeszli albo przechodza potrafia wprowadzic w blad:( ...czyli te pytania nie byly az takie glupie...nie tylko ja nie wiedzialam dokumenty masz w miare dobrze, sprawdzilam wszystko, jest jakies 20 bledow, ale jak na osobe poczatkujaca to naprawde dobrze sobie poradzilas - poprawilam co mialam poprawic, jutro bedziesz miala gotowe do wyslania, powinno byc dobrze Kazdy ma inna sprawe, dlatego Twoje odpowiedzi beda inne niz Carol czy kogos innego.
kubakj Napisano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2009 Juz o to pytalem, ale nie wiem czy byla dana odpowiedz, a jak byla (tak mysle), to chyba zostala skasowana. Osoba przyleciala na F-1 (juz nie wazna, ale...), na I-94 D/S, I-20 wazny jeszcze, szkola porzucona 2 lata temu. Jaki status? F-1 czy Out of status ? Nigdy USCIS nie poinformowalo, ze trzeba sie wyniesc, etc. W sumie nie ma znaczenia, bo malrzenstwo z obywatelem, ale wazne dla Advance Prole, bo jak out of status, to lepiej nie wylatywac, a jak jeszcze F-1, to mozna? Nigdzie nie znalazlem odpowiedzi...Karina ?
karina Napisano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2009 zapomnij o advance parole. Dla wlasnego dobra i bezpieczenstwa tej osoby.
kubakj Napisano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2009 Moje dobro strzeze amerykanski paszport. A co do AP, to tez tak myslalem, ze nie warto ryzykowac. A czy I-20 tez trzeba wysylac z papierami do USCIS ??
karina Napisano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2009 Moje dobro strzeze amerykanski paszport. A co do AP, to tez tak myslalem, ze nie warto ryzykowac. mialam na mysli dobro tej osoby i jej ryzyko. A czy I-20 tez trzeba wysylac z papierami do USCIS ?? dodaj I-20 do dokumentow.
Kocurek Napisano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2009 Ja tylko dodam, ze poprawiłem błędy, które pokazała mi Pani Karina... raz jeszcze serdecznie dziękuje... Całość mam nadzieje wysłać w tym tygodniu. Ostatnie pytanie: Dodatki dokumentów w postaci Tax Return, Transcripts, W-2, akty urodzenia etc. - wysyłam kopie. A czy tłumaczenie mojego aktu urodzenia (tłumaczone u przysięgłego tłumacza w PL) także wysyłam kopie czy oryginał tego tłumaczenia? Czy są jakieś dokumenty, które trzeba wysłać jako oryginały do USCIS? Z góry dziękuje za odpowiedz...
angie13 Napisano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2009 Wysylasz tylko kopie a orginaly przynosisz na interview.Tylko aplikacje sa orginalne i wysylasz orginalne a sobie robisz kopie tych aplikacji tak na wszelki wypadek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.