akma Napisano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 AirExpress, napisałam przecież, że osobiście wolałabym, żeby mój mąż musiał mieć wizę do Polski, bo wtedy byłoby mniej kłopotów z przedłużaniem pobytu (wręcz nie byłoby potrzeby przedłużania, gdyby miał pozwolenie na 6-miesięczny pobyt), więc nie rozumiem, skąd twoja frustracja. Myślę jednak, że nie musiałby stać w długich kolejkach po wizę przed konsulatem polskim, bo Amerykanie nie latają do Polski tak tłumnie jak Polacy do USA. Kolejki byłyby ewentualnie przed konsulatami Wlk. Brytanii, Francji czy Włoch Sporo Polaków przedłuża pobyt w USA na miesiąc przed terminem w I-94 (były nawet przypadki, że na 2 tyg. przed), ale Amerykaninowi w Polsce nie wolno tego zrobić.
sly6 Napisano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 akma tylko co z tego ze zlozyc mozesz podanie i 2 tyg przed jak mozesz nie dostac przedluzenia..kazde Panstwo ma swoje przepisy i warto aby o tym wiedziec kiedy sie leci tam .
akma Napisano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 sly6, żeby chociaż podanie mógł złożyć, to byłoby super, ale nawet tego nie pozwolili mu zrobić. Wtedy chociaż jest dokument, że czeka się na decyzję w sprawie przedłużenia pobytu. Wielu Polaków składa papiery późno, a przedłużenie dostają, mimo że większość zapewne nie przebywa w USA przez rok czysto turystycznie...
sly6 Napisano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 akma a ja to sprobuje sprawdzic z tym pobytem,przedluzeniem itp...
akma Napisano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Amerykanie mogą przebywać w Polsce (ogólnie w strefie Schengen) przez 90 dni. Jeśli chcą przedłużyć pobyt, to muszą złożyć wniosek najpóźniej 45 dni po przyjeździe. My byliśmy w urzędzie ds. cudzoziemców w Krakowie 60 dni po przyjeździe i dowiedzieliśmy się, że już za późno na składanie wniosku. Dodam jeszcze, że w tym urzędzie nie było ani jednego urzędnika, który mówiłby po angielsku, więc niech nikt nie wysyła tam cudzoziemca samego, bo nawet nie zrozumie jak "kulturalny" urzędnik powie mu: "Jak się przyjeżdża do Polski, to niech mówi po polsku". Przed biurem w Krakowie ostrzegam, bardzo antyamerykańska atmosfera tam panuje.
adam.francesco Napisano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 Nie przesadzaj akma z tą anty-amerykańskością, bo drugiego tak proamerykańskiego kraju w Europie chyba nie ma. A co do języków wiadomo, że jak się pracuje na stanowisku obsługującym cudzoziemców powinno się biegle mówić po angielsku, więc nie wiem dlaczego owy urzędnik tam pracuje..? Byłem kiedyś tam przelotem i słyszałem angielski w obsłudze petentów z zagranicy, więc to był chyba odosobniony przypadek. Z drugiej strony niech Amerykanie też się nauczą paru słówek po polsku, bo Polacy nie gęsi i swój język mają...ja jak wyjeźdżam do jakiegoś kraju to staram się porozumiewać w lokalnym języku, nawet używając podstawowych zwrotów i jest to bardzo dobrze przyjmowane. A tak np. we Francji (z wyjątkiem młodych i punktów turystycznych itp.) to tylko po francusku można porozmawiać. Francuzi stosują to dla zasady: jesteś we Francji mów po francusku. Podobnie w Italii, mało Włochów komunikuje się po angielsku. Także przydałoby się trochę pokory, a nie od razu krytykańctwo.
AirExpress Napisano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 Akma a gdzie w usa w urzedzie emigracyjnym gdzie mozna przedluzyc pobyt urzednik mowi po Polsku .Myslisz ze twoj luby hamerykanin to maja wyjatki robic mowic dla niego po angielsku i klaniac mu sie w pas . Obowiazuja go takie same przepisy jak wszystkich cudzoziemcow . I bzdur nie pisz bo osobiscie jezdzilem ze znajomym do urzedow wojewodzkich (znajomego zona jest Polka ) i kazdy byl dla niego mily , i nie bylo glupich pytan podczas rozmowy , i byl na miejscu tlumacz , a to ze nie mozna przeduzyc pobytu po ilus dniach to jest przepis i nie widze powodu dlaczego mieno by go zmieniac z powodu jakiegos amerykanca ktoremu sie nie chcialo zlozyc papierow na czas bo mysli ze z 10$ w kieszeni jest pepkiem swiata i nalezy mu sie wszystko . Jesli ci sie nie podoba niech twoj luby wystapi o pobyt staly w Polsce nie bedzie problemow . Ps kogo to interesi ze amerykance jezdza czy nie do polski , oni od kazdego polaka udajacego sie do usa biora 131 usd to niech polacy pomysla i wspolnie z unia pobieraja od nich 131 usd za wize shengen , oj wtedy by sie hamerykanie burzyli bo jak to tyle kasy bulic za wize jak im nawet szkoda 1usd na dobre piwo wydac tylko kupuja siki za 50 c A co twoj maz mialby robic 6 miesiecy w Polsce , amerykanie na wakacje jezdza co najwyzej na 1 tydz a i to im za drogo no chyba ze tego twojego meza to by twoi rodzice utrzymywali przez taki dlugi czas - oj to amerykanca jak najbardziej pasuje . Sorry ale zrobilas goscia na papiery i myslisz ze chwycilas Pana Boga za piety i ze teraz wszyscy maja wam nadskakiwac bo twoj chlop ma paszport amerykanski - tylko kogo to interesuje ze on ma paszport usa , w Polsce jest on narowni traktowany z chinczykiem , czy ukraincem , albo etiopczykiem, a jak nie umie ruszyc tylka i jest Lazy Boy by zlozyc to co trzeba na czas to niech siedzi w usa i nagrywa dokument np w detroit o przestepczosci ktora tam jest wieksza niz w calej Polsce .
sly6 Napisano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 Mysle odbieglismy troche od tematu Nie wiem czy wiecie ale dzis jest ostatni dzien kiedy to obowiazuje te magiczne 10 % odmow..od 1 lipca bedzie 3 % ... Rola urzednika ,czlowieka jest tak rozmawiac aby bylo wszystko jasne ,zrozumiale i uprzejme a jak jest to widac ...
AirExpress Napisano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 Ciekawe czy Polacy zaraguja jakos na te 3 procent , mysle ze nie bo czekaja na te nieuzbroione patrioty do cwiczen a caly swiat sie z nich nabija jacy to sojusznicy usa ze daja sie robic w jajko . Sly urzednicy sa rozni wszedzie w usa trafilem na super i trafilem na tych nadetych tak samo w Polsce czlowiek jest czlowiekiem czy w usa czy w PL
sly6 Napisano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2009 Nie wiem czy czytales na forum ale zostala wystosowana petycja do Prezydenta i Kongresmenow ,zobaczymy co dalej bedzie ..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.