Marunio12 Napisano 7 Marca 2013 Zgłoś Napisano 7 Marca 2013 witam przegladam ten temat i nie moge znalesc konkretnej odpowiedzi na moje pytania (chyba ze cos przoczylem) 1 . Czy po slubie z obywayelka usa -musze dolaczyc tez rozliczenie tax z 3lat ?( jestem od roku tu nielegalnie, wczesniej bylem na wizie pracowniczej) Czy mam dolaczyc tylko wtedy gdy bylem nielegalnie czyli 1rok? 2.Czy urzad emigracyjny sprawdza tax ,czy konsultuje sie z urzedem podatkowym?( na wizie pracowniczej pracowalem nie u tego pracodawcy co powinienem ,mialem ze tak powiem zalatwiona wize pracownicza i nie wiem czy teraz po slubie jak zlozymy papiery to beda sprawdzac czy nie a nie chce narobic klopotu sobie i koledze ktory mi pomogl Pisze troche moze nieskladnie ale jakby ktos mogl mi odpowiedziec bede wdzieczny
sly6 Napisano 7 Marca 2013 Zgłoś Napisano 7 Marca 2013 dobrze ze sie pytasz o sprawe z wiza pracownicza ,bo po numerze mozna dojsc ze cos nie bylo tak i radze sie spytac dobrego prawnika od spraw imigracyjnych. bo wtedy nie byles 1 rok nielegalnie a od czasu pracy u innego pracodawcy.a wiec od samego poczatku.
Marunio12 Napisano 7 Marca 2013 Zgłoś Napisano 7 Marca 2013 Dzieki za odpowiedz ,i tu sie wlasnie zastanawiam czy oni sprawdzaja tax bo w tym czasie gdy bylem na wizie rozliczalem sie z cash(to jeszcze moze bylo by ok) ale jeden rok mialem na czek ,moze ktos mial taka sytuacje i cos podpowie mi,albo zna jakiegos dobrego prawnika w NY?
pacio177 Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Jak wygląda sytuacja gdy wezmie sie slub cywilny z obywatelem USA w Polsce a nastepnie sponsorowanie małżonka w USA ? Czy jest taka sama procedura jak biorac slub w USA ? Czy cos jest bardziej pogmatwane ?
kzielu Napisano 13 Marca 2013 Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Z grubsza taka sama. Tylko po wzięciu ślubu w Polsce nie możesz sobie pojechać do US z zamiarem emigracji i tam zrobić adjustment of status - wysyłasz I-130 i po roku emigrujesz z zieloną kartą.
pacio177 Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 aż rok ? wydaje mi sie ze czytałem gdzies ze ok 6 mcy
kzielu Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 aż rok ? wydaje mi sie ze czytałem gdzies ze ok 6 mcy Czytaj dalej - w 6 miesiecy to w tej chwili nawet petycji nie zatwierdzaja, do tego masz etap NVC i pozniej ambasady w Polsce. 10-12 miesiecy... Zajrzyj na VJ - tam masz dokladne timelines.
sly6 Napisano 15 Marca 2013 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Pacio czy Ci sie nie pomylilo z tym co jest na terenie USA,jak tam legalizujesz pobyt lub tez musial czytac stare posty,jak byly stare zasady...
pacio177 Napisano 20 Marca 2013 Zgłoś Napisano 20 Marca 2013 przeczytałem np. na tej stronce http://www.prawoimig.../artykuly_1.htm ale faktycznie wygląda ona na niezbyt aktualną A czy w tym okresie 10-12 mcy oczekiwania na zielona karte , mozna ubiegac sie o wize turystyczną ? lub jesli sie ją posiada to mozna wyjechac na niej ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.