goniasa Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Witam mam 19 lat i w czerwcu , zaraz po maturze wyjechałam do USA jako opiekunka do dzieci ( z firmy au pair in American) . O zdanej maturze dowiedziałam się telefonicznie od moich rodziców. Miałam tam być cały rok, następnie po powrocie wybrać się na studia. Niestety z powodu nagłej śmierci mojego chrzestnego ojca ( z którym byłam bardzo bliska) postanowiłam przyjechać na pogrzeb, za zgodą rodziny goszczącej mnie, są to bardzo mili i wyrozumiali ludzie. Pochodzę z małej miejscowości niedaleko Nowego Sącza, więc Nowy Jork wywołam na mnie ogromne wrażenie ( bo tam przebywałam prawie pół roku) . Postanowiłam święta spędzić w Polsce jednak zaraz po nowym roku wracam do USA i ustaliłam że zostanę tam do lipca. Jednak po przyjeździe tutaj z Stanów, czuje się jak w klatce. Zakochałam się w tamtym innym , całkiem obcym wcześniej dla mnie życiu , po miesiącu mówiłam płynnie po angielsku co mnie bardzo cieszyło i co najważniejsze poznałam tam chłopaka, jest stomatologiem dzieci którymi się opiekowałam , oboje bardzo się zaangażowaliśmy, jest od mnie o 6 lat starszy ale nie odczuwam tej różnicy, nie wiem czy chce wracać do Polski Jednak chciałam zostać inżynierem a nie mam predyspozycji aby tam studiować co mi radzicie uzbroić się w cierpliwość i skończyć tu studia które trwają ok.5 lat czy nie iść na studia i poświęcić ten czas mojemu związkowi z Robertem Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 masz prawo do pytan ale jesli One maja byc powazne to moze odpowiedz na to co pisalas jakis czas temu??: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...c=14383&hl= a po 2 jesli nie masz predyspozycji do nauki to po co sie tego uczyc?nie lepiej cos innego wybrac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
goniasa Posted December 6, 2009 Author Report Share Posted December 6, 2009 a po 2 jesli nie masz predyspozycji to nauki to po co sie tego uczyc? nie mam predyspozycji do studiowania w USA ale studiowanie np. we Wrocłwiu jest dla mnie na wyciągnięciu ręki bo nie chcąc się chwalić mam bardzo dobre wyniki maturalne ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 no to masz juz odpowiedz.. a co na to Twoj chlopak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
goniasa Posted December 6, 2009 Author Report Share Posted December 6, 2009 I właśnie tu jestem w kropce , nie wyobrażam sobie rozłąki na tak długi okres , lecz chce uzyskać dobre wykształcenie i zacząć tam pracować. Tutaj nie czuje się najlepiej … boje się że taka rozłąka źle wpłynie na nasz związek, a ja wiąże nim wielkie nadzieje , ponieważ bardzo chciałabym w przyszłości zamieszkać w USA na stałe Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 po 1 nie odrazu tam bedziesz mogla pracowac i lepiej abys ukonczyla studia tam jesli planujesz tam zyc i pracowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
pelasia Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 odpowiedz sobie na pytanie, jak badzo twoj zwiazek z Robertem jest dla ciebie wazny, czy wydaje ci sie ze przetrwa probe czasu ( 5 lat to dlugo) , czy uda ci sie wytrzymac w polsce przez 5 lat i nie czuc sie jak w klatce ( no jesli krotkie odwiedziny sprawily ze mialas takie odczucia) i czy edukacja w polsce przyda ci sie w usa jesli postanowisz sie tam przeniesc na stale. takze powinnas wziac pod uwage opinie Roberta w tej sprawie, bo co jesli twoja wiza bedzie bliska utraty waznosci a Robert stwierdzi ze nie jest gotowy na powazny zwiazek i nici ze slubu i wspolnych planow. nie chcesz zostac nielegalnie w obcym kraju jesli facet dla ktorego to zrobilas nie kwapi sie do niczego powaznego. przede wszystkim zastanow sie czy jest to facet z ktorym chcialabys wiazac swoja przyszlosc. jest to wiele pytan, jesli znasz odpowiedzi to nie powinnas miec problemu z pytaniem glownym. powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
goniasa Posted December 6, 2009 Author Report Share Posted December 6, 2009 Ok… załóżmy że po skończeniu studiów, nasz związek się rozpadnie, jednak ja będę chciała wrócić do USA … co mam robić? Jak znaleźć tam prace po studiach, bo po skończeniu studiów nie chce już pracować w Polsce!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Pelasia tutaj dobrze napisala...sa takie przypadki ze koles robi fajne sprawy a potem mowi sorry lub bez takiego i odchodzi i co wtedy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
goniasa Posted December 6, 2009 Author Report Share Posted December 6, 2009 odpowiedz sobie na pytanie, jak badzo twoj zwiazek z Robertem jest dla ciebie wazny, czy wydaje ci sie ze przetrwa probe czasu ( 5 lat to dlugo) , czy uda ci sie wytrzymac w polsce przez 5 lat i nie czuc sie jak w klatce ( no jesli krotkie odwiedziny sprawily ze mialas takie odczucia) i czy edukacja w polsce przyda ci sie w usa jesli postanowisz sie tam przeniesc na stale. takze powinnas wziac pod uwage opinie Roberta w tej sprawie, bo co jesli twoja wiza bedzie bliska utraty waznosci a Robert stwierdzi ze nie jest gotowy na powazny zwiazek i nici ze slubu i wspolnych planow. nie chcesz zostac nielegalnie w obcym kraju jesli facet dla ktorego to zrobilas nie kwapi sie do niczego powaznego. przede wszystkim zastanow sie czy jest to facet z ktorym chcialabys wiazac swoja przyszlosc. jest to wiele pytan, jesli znasz odpowiedzi to nie powinnas miec problemu z pytaniem glownym. powodzenia! -nie jestem dobrze poinformowana w rynku pracy w USA ale z tego co słyszałam inżynier budowlany jest tam w miarę opłacalnym zawodem -nie mówię że Polska jest zła, ale ja zawsze czuję się tu źle dlatego starałam się wyjechać do USA - a co do naszego związku nie jestem w stanie odpowiedzieć ci czy to już jest ?na zawsze? bo nigdy nie wiesz co się stanie w przyszłości Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.