Ania_A Napisano 27 Lutego 2010 Autor Zgłoś Napisano 27 Lutego 2010 Ostatnio się tak zastanawiałam nad tym moim wyjazdem i wpadły mi 2 pytania do głowy. Jeśli zdarzy się tak, że urzędnik imigracyjny da mi promesę na powiedzmy 1 miesiąc, a ja mimo to zamierzałabym zostać te planowane 2 miesiące to jak to będzie jak skończy mi się promesa, a ja: 1. będę chciała odbyć wycieczkę do Kanady, jak to będzie z powrotnym wjazdem do USA? 2. jak to jest z lotami międzystanowymi jeśli upłynął termin promesy?
sly6 Napisano 27 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2010 jak zostaniesz o 1 dzien dluzej niz data na druku I-94 ktora dostaniesz po rozmowie z urzednikiem to ta wklejka w paszporcie -wiza bedzie nie wazna,,pisza o tym na stronie Ambasady i forum...to raz jak polecisz do Kanady ale musisz miec paszport biometryczny aby byc wpuszczona bez wizy na teren Kanady to zostawiasz I-94 na granicy i potem jak wracasz do USA to bedziesz miec nowe I-94 pod warunkiem ze legalnie wyjdziesz,,patrz wyzej co napisalem,,mozesz tez nie zostawiac na granicy I-94 i wrocisz na tym samym jesli bedzie wazne,,aktualne a jak zostaniesz nielegalnie i bedzie cos nie tak na locie miedzystanowym to polecisz do Polski z adnotacja a wtedy zapomnij o wjezdzie do USA przez jakis czas...
Ania_A Napisano 27 Lutego 2010 Autor Zgłoś Napisano 27 Lutego 2010 Aha. Dzięki za rozjaśnienie A jakie są szanse na to, że przelecę powiedzmy ze wschodniego na zachodnie wybrzeże i z powrotem "niezauważona"?
sly6 Napisano 27 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2010 a jakie sa szanse ze ktos dostanie wize? jak widzisz nikt nie moze byc pewien na 100% czy cos sie nie stanie,.,co nie oznacza ze ma ktos nie leciec ale musi zdawac sobie z tego sprawe co moze grozic za to oraz miec pretensje tylko do siebie a nie do USA -prawa itp
Ania_A Napisano 27 Lutego 2010 Autor Zgłoś Napisano 27 Lutego 2010 OK, dzięki, rozumiem. Jasne, że gdybym się zdecydowała lecieć mimo nieważnej wizy to z walizkami od razu
Ania_A Napisano 17 Marca 2010 Autor Zgłoś Napisano 17 Marca 2010 Teraz tak mnie tknęło coś i zaczęłam się interesować paszportem biometrycznym po pierwsze dlatego, że jestem bardzo zainteresowana kilkudniowym wyjazdem do Kanady z USA, a po drugie dlatego, że jestem jeszcze studentką więc z tego co wyczytałam w necie mam jeszcze 50% zniżki Ale moje pytanie jest takie: mój aktualny paszport jest ważny do 02.2013. Czy mogę teraz wyrobić biometryczny? I jak to będzie z wizą? Tzn na str ambasady wyczytałam, że podróżuje się wtedy z dwoma paszportami (starym z wizą i nowym), ale czy urzędnik imigracyjny nie będzie robił problemów, że mam promesę wizową w paszporcie który był wazny jeszcze prawie 3 lata, a wyrobiłam juz nowy? I czy jak oddam stary do podziurkowania (przynajmniej tak unieważnili mój stary paszport) to czy podziurkują też wizę? Aaa! I ile się czeka na biometryczny? Planuję wylot w pierwszej połowie lipca.
sly6 Napisano 17 Marca 2010 Zgłoś Napisano 17 Marca 2010 lataja tak ludzie i sa wpuszczni na 2 paszporty to raz a ile sie czeka,podobno teraz 3 tyg na nowy paszport...jak bylas juz wymieniac paszport to widzialas ze to sie robi na Twoich oczach te dziurkowanie i wtedy muwisz aby Ci nie dziurkowali tej strony z wazna wiza...mi nie dziurkowali ps odrazu otworz paszport ze strona z wiza i pokaz aby Ci tego nie dziurkowali jak bedziesz isc po nowy paszport a ile zaplacisz za taka wymiane to zobaczysz w urzedzie,,nie powinni Ci nic wiecej doliczac
Ania_A Napisano 17 Marca 2010 Autor Zgłoś Napisano 17 Marca 2010 O dzięki za błyskawiczną odpowiedź 3 tyg? No ja byłam przekonana, że kilka miesięcy Nie pamiętam jak unieważniali mój stary paszport bo to było lata temu, ale skoro tak mówisz to widocznie tak jest Czyli trzeba się udać do urzędu, dowiedzieć się czy poniosę dodatkowe koszta i załatwiać taki paszport
sly6 Napisano 17 Marca 2010 Zgłoś Napisano 17 Marca 2010 bo idac po nowy paszport dajesz stary do uniewaznienia i wtedy wydaja Ci nowy paszport i wtedy powiesz o tej wizie np w latach 90-tych czekalo sie cos na paszport z 3-4 tyg wiec ten czas miej wiecej jest taki sam,,co innego paszport zalatwiac zagranica ale teraz czas sie skrocil i tam...
danik Napisano 17 Marca 2010 Zgłoś Napisano 17 Marca 2010 jak by się urzędnik w urzędzie pytał, dlaczego chcesz wyrobić nowy paszport, a obecny ma jeszcze ważność przez prawie 3 lata, to mów wprost co i jak, bo czasem maja jakieś ale co do tego
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.