Joanna30 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 Boardingu nie wypełniasz. Karty pokładowe (boarding pass) dostaniesz przy odprawie, kiedy pokażesz swój paszport (i ewentualnie potwierdzenie zakupienia biletu na te loty). A druk APIS możesz sobie ściągnąć i wypełnić w domu, żeby nie tamować ruchu przy odprawie i żeby wszystko szło gładko
marcin1 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 szczerze Ci powiem Joanno ze nie ogarniam tego zbytnio to po co mi ten boarding pass ? to jest jakis formularz potrzbny di odprawy czy jak ?? a APIS oddaje kiedy ??
Joanna30 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 Boarding pass, czyli karta pokładowa, uprawnia Cię do wejścia na pokład samolotu - jak sama nazwa wskazuje. Bez tego nie masz prawa wejścia do samolotu i nikt Cię nie wpuści. APIS oddasz przy odprawie biletowo-bagażowej na lotnisku. I tam, po okazaniu dokumentu tożsamości (i ewentualnie biletu, czy potwierdzenia zakupu biletu) otrzymasz boarding passy (dwa, bo na dwa loty) i strzeż je jak oka w głowie Jak oddasz walizkę i będziesz szedł z bagażem podręcznym i podejdziesz do bramki, przy której będą prześwietlać Ciebie i Twój bagaż podręczny, to straży granicznej będziesz musiał okazać paszport i kartę pokładową na lot Rzeszów- Frankfurt. A we Frankfurcie też będziesz prześwietlany z bagażem podręcznym i też będziesz musiał okazać paszport wraz z kartą pokładową (już na lot do USA). A przed samym wejściem na pokład samolotu, jeszcze raz będzie sprawdzany Twój paszport z kartą pokładową i wtedy albo część karty zostanie oderwana przez obsługę, albo jedynie zeskanowana, żeby było wiadomo, że znalazłeś się na pokładzie samolotu.
mathew75 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 czyli APIS i boarding wypeniam tylko raz i dostaje ja w Rzeszowie ? a I-94 i deklaracja celan bedzie w samolocie do USA ? Wszystko Ci się miesza Na temat APIS masz wszystko wyjaśnione na stronie lufthansy: http://www.lufthansa.com/pl/pl/Dane-niezbe...-podrozy-do-USA Boarding pass to karty pokładowe. Dostajesz je przy odprawie na lotnisku (w Twoim przypadku w Rzeszowie) i nic w nich nie wypełniasz. To są "przepustki" do samolotów ! A I-94 wypełnisz przed lądowaniem w USA.
marcin1 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 no a jak bede sie przezesiadal do samolotu we frankfurcie to nie potrzbuje boarding passa ? przeciez wsiadam do innego samolotu
Joanna30 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 Oba boarding passy dostaniesz już w Rzeszowie. Jeden schowasz, żeby pokazać go dopiero we Frankfurcie, a drugi będziesz okazywał na żądanie w Rzeszowie.
marcin1 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 okej dziekuje wam bardzo,jestem bardzo wdzeczny za pomoc ;];]
marcin1 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 kurcze no i znowu musze o cos prosic ... mam 2 pytanka: 1.gdzie moge znalesc druKi do wydrukowania ( mam na maysli I-94 i deklaracje celna) 2.jak juz bede mial ta deklaracje celna to musze tam zaznaczyc ze przewoze leki na recpete (bede ich mial 2 sztuki-czy jest na to potrzbna jakas zgoda ?? ;/) czy lepiej schowac w jakis ciuchach i siedziec cicho ? w sumie nie mam wyjscia bo mam za malo czasu zeby zalatwiac jakies zgody chyba ze by wystarczyla TYLKO RECPETA na ten lek co o tym myslcicie ? ( dodam ze 1 lek moze meic elementy metalowe)
Joanna30 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 Nie ma gotowych druków do wydrukowania. Możesz sobie wydrukować przykłady wypełnionych takich druków ze strony LOTu: http://www.lot.com/web/lot/visa-and-customs Jeśli masz dwa opakowania leków, to nigdzie nie musisz ich wpisywać. Zresztą sam zobaczysz, co należy wpisać w tej deklaracji, jak już ją zobaczysz. A w lekach elementy metalowe?
marcin1 Napisano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2011 aha czyli tylko z tych wszystkich drukow moge wydrukowac sobie APIS ?? a reszta to np te punkty ospisywac ? co od lekow tak pytalem znajomego o ten lek ( jest farmaceuta i doradza mi co wziasc-mam problemy z oddychaniem) no i mowil cos o jakis metalowych elementach ...nie wiem o co chodzi czyli moze byc ''lipa'' na lotnisku ?? aaa i jeszcze jedno wlasnie skonczylem rozmowe z bratem i mowil ze takie zaswiadczenie czy zgoda to jest potrzbne tylko kiedy chce miec ten lek w bagazu podrecznym a jezeli wioze go w torbie to wszystko powinno byc ok
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.