xox Napisano 2 Maja 2013 Zgłoś Napisano 2 Maja 2013 jak długo aktualnie się czeka na spotkanie w ambasadzie w Warszawie? Okres przedwakacyjny, więc pewnie coraz więcej osób się zapisuje po wizy…
marcin1 Napisano 2 Maja 2013 Zgłoś Napisano 2 Maja 2013 Witam Tak jak obiecałem tak jak i ja podzielę się moją historią.Wszystko zaczęło się w marcu 2011r. kiedy to pierwszy raz starałem się o wizę turystyczną w Krakowie wraz z mamą ( miałem wtedy ok. 16 lat ).Można powiedzieć ,że wtedy odmowę otrzymaliśmy obydwoje ale mama się postawiła i jakimś cudem otrzymałem 2 letnią wizę.Czas jak to czas szybko leci a więc 25 kwietnia starałem się uzyskać wizę-starałem się sam bez mamy jak i jej pomocy.Konsulem,który rozpatrywał mój wniosek był mężczyzna , ok. 25 lat .Pytania zadawał chyba takie same jak każdym a więc do kogo? ; po co ? ; na ile ? .Odpowiadałem na każde pytanie , starałem się odpowiadać jak najszybciej i wyczerpująco lecz stres jednak robi swoje.Z reguły w życiu staram się być człowiekiem uczciwym i staram się nie kłamać lecz z 1 rzeczą niestety musiałem sobie poradzić sam bez niczyjej pomocy a tym problemem jest jak zawsze przebywający tam brat ,można powiedzieć na pół legalnie a zarazem nielegalnie bo z wizy turystycznej z pomocą prawników ( dokładnie nie wiem jak to zrobił ) udało mu zmienić status wizy na "studencką" lecz dla konsula ( wcale się nie dziwie ) było to bardzo podejrzane.Kłamałem że pomaga mu mama itp. lecz on śmiał się patrząc mi w oczy wiedząc co jest grane.Pytał co robiłem w stanach tak długo ( łącznie naliczył mi 5 miesięcy rozbitych na okresy wakacyjne i święta ) , pytał o rodzinę , ile się jeszcze będę uczył itp.Na wszystkie pytania odpowiadałem lecz co do brata i pomocy ze strony mamy skłamałem,lecz on nie był głupi ( co może robić tam osoba przez X lat niby się ucząc , bez pracy no bo przecież pomaga mu mama-musiała by być chyba milionerką aby go tam utrzymać ).Po długich namysłach i zerkaniach w moje oczy odłożył paszport i wręczył kartkę "jak odeberać paszport".Z postem tym czekałem do dziś-do dnia w którym odebrałem paszport bo nie chciałem zapeszać i pisać tutaj że dostałem ( czytałem o kilku przypadkach że ktoś w Ambasadzie wize dostał a gdy paszport doszedł nie było w nim wizy,lecz tylko załączony paragraf dlaczego się jednak nie dostało).Z moich własnych wniosków wizy otrzymać nie powinienem ze względu na to jak wyglądała moja rozmowa,konsul był jakby wkurzony na mnie bo wiedział że kłamie , że tak naprawdę nie mam co odpowiedzieć i musiałem wymyśleć parę historyjek( po prostu nie miałem wyjścia ) na poczekaniu,myśle że chciał usłyszeć ode mnie że tam "pracuje" bo i takie pytanie padło wprost lecz nie odpowiedziałem twierdząco.Dziś po otworzeniu koperty ujrzałem wizę ...z tego co udało mi się wyczytać to wizę dostałem na okres 6 miesięcy ( 26APR2013 - 24OCT2013 ) było mi trochę przykro bo staram się być uczciwym człowiekiem,zawsze wracałem na czas ,nie wiem dlaczego mnie tak potraktowano...wiem jedno przeważnie płacimy za czyjeś błędy.Myśle że gdyby brat zachował sie fair wobec systemu amerykańskiego nie byłoby problemów.Oczywiście nie dziwie się konsulowi-jest to moja najbliższa rodzina i może analizować że zrobię to samo.Myślałem że te 3 pobyty w USA będą to gwarancją uczciwości jak i moja szkoła którą skończę w 2016 roku lecz to chyba jednak za mało:) Podsumowując do USA w tym roku nie polecę,niech ta wiza przeminie i może kiedyyś spróbójemy jeszcze raz:).Może dostrzegą że wiza ta nie jest dla mnie przepustką aby zarabiać pieniądze ,a przepustką aby spotkać się z bliskimi...zobaczymy kiedyś się to wszystko ułoży Chciałbym podziękować raz jeszcze wszystkim osobom którzy w 2011r. również przyczynili się do tego że otrzymałem wizę Do zobaczenia kiedyś Pozdrawiam Marcin
Joanna30 Napisano 2 Maja 2013 Zgłoś Napisano 2 Maja 2013 Świetnie, że dostałeś wizę, ale nie rozumiem jednego... Po co się o nią starałeś, jeśli nie zamierzasz jechać do Stanów?
Misuzu Napisano 2 Maja 2013 Zgłoś Napisano 2 Maja 2013 Bo w przyszłości che miec szanse aby dostac kolejna na dłużej?
sly6 Napisano 2 Maja 2013 Zgłoś Napisano 2 Maja 2013 ale takiej pewnosci sie moze nie miec to takie myslenie ze jak nie polece to pokaze cos.,czasami pomaga a czasami nie .
gabi123 Napisano 6 Maja 2013 Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Witam mam takie male pytanko. Czy mozna oplate wizowa wniesc poprzez wypelnienie przekazu pocztowego ? na jaki adres to wyslac ? poniewaz nigdzie nie moge znalezc nr konta ;/
avenly Napisano 6 Maja 2013 Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Nie, nie można. Musisz wydrukować specjalny druk do opłaty wizowej ze strony ambasady i z tym iść do banku pocztowego
Misuzu Napisano 6 Maja 2013 Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Albo dokonac opłaty internetowej przez system SOFORT.
hanusia Napisano 7 Maja 2013 Zgłoś Napisano 7 Maja 2013 Witam!! Wczoraj umówiłam się na rozmowę z Konsulem:) Nie zakładałam sobie rzadnego konta na jakiejś strone przed telefonem na infolinię, ale jak już się dodzwoniłam to miły Pan zapytał mnie czy mam takie konto, a że nie mam to sam mi założył prosząc o moje dane itp:) Pierwszy wolny termin miałam na poniedziałek 6.05.2013 ale że wolę wtorek bo w poniedziałek mam zajecia to rozmowę mam we wtorek 7.05.2013 o 9:30:) Trochę mam spinę przed rozmową ale myślę ze będzie dobrze:) Już się doczekać nie mogę tego wtorku kiedy już sie dowiem, czy polecę do Stanów czy nie:) Mam jeszcze takie pytanie: Czy jest możliwość zmieniena miejsca odbioru dokumentów?? Bo podałam Radom ale jednak lepiej dla mnie by było gdyby to były Kielce:) Pozdrawiam!! jestem ciekawa jak Ci poszlo i jakie pyttania zadawal konsul ???
mmaarreekk Napisano 7 Maja 2013 Zgłoś Napisano 7 Maja 2013 jak długo aktualnie się czeka na spotkanie w ambasadzie w Warszawie? Okres przedwakacyjny, więc pewnie coraz więcej osób się zapisuje po wizy… Przyłączam się do pytania
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.