kolczan Napisano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2013 To ja opisze swoją wizytę która była w czwartek w Krakowie. Moja sytuacja wygląda następująco, wiek 30 lat pracuje 6 lat, mam żonę i dziecko. O wizę starałem się 1 raz. Rozmowę miałem z panią konsul. Pytania były takie: Po co jadę? Turystycznie zwiedzić new york i utah Co robię i gdzie pracuje ile zarabiam? Ile kosztuje bilet do usa? Ja odp że od 2000 Za co kupię bilet jak zarabiam 2400? Między pytaniami, 3 razy zapytała dlaczego nie jedzie że mna żona? Jak również zapytała 3 razy czy mam i znam kogoś w stanach? Gdzie podrozowalem? A na końcu nie kwalifikuje się na wizę. Faktycznie chciałem jechać turystycznie, do utah bo się wspinam i często wyjezdzam w góry. Jedynie co nie podałem to to że w new york mieszka siostra mojej żony 5 lat oczywiście nielegalnie to może ja się wtrącę jak ja byłam po wizę był przede mną pewien żonaty i dzieciaty Pan... konsul powiedział NIE bo jak stwierdził, na takie wycieczki jeździ się z rodziną a nie samemu Piszę pierwszy raz tutaj, a do rejestracji skłoniły mnie te dwa posty. W konsulacie w Krakowie byłem w październiku 2012, było to moje pierwsze podejście do otrzymania wizy USA i udane - wiza na 10 lat. Moja sytuacje jest w pewnym sensie podobna do mati_luzik, choc z punktu widzenia konsula zapewne lepsza, bo mam więcej lat, pracuje dłużej i więcej zarabiam i podejrzewam, że to ostatnie było głównym powodem odmowy. Jednak też wybieram się bez rodziny, co oczywiście wzbudziło ciekawość konsula, ale odpowiedziałem (zresztą zgodnie z prawdą), że żona boi sie latać, a córki ze mną nie puści . Do Stanów wybieram się dopiero w 2014 z powodu braku kopodrużników w tym roku Pozdrawiam
Misuzu Napisano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 Pilna sprawa. Czy jak przyjme sie do szkoly policealnej to czy dostane wize? Sa wi wieksze szanse? Dostal ktos wize bedac w samej szkole policealnej? Prosze potraktowac moje pytania powazbie..
ilya_ Napisano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 Z tego co ja pamietam, ale sugerując sie tylko TYM forum....to chyba ciezko bedzie. Nie wiem jaka jest dokladnie Twoja historia i czy byles juz na jakiejs rozmowie.....
Joanna30 Napisano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 Misuzu - nie ma jakieś listy rzeczy, ktore trzeba mieć/spełnić, żeby wiza była. Nie ma sztywnych reguł. Dlatego jedna osoba powie Ci, że chodzi do szkoły policealnej i dostała wizę, a druga powie, że też chodzi a wizy nie dostała. Jak dla mnie to od Twojej wizyty minęło zbyt mało czasu, żebyś wizę dostała. Ale starać się oczywiście możesz.
Misuzu Napisano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 No wlasnie boje sie. Wiem joanna jak to wyglada.. W sumie to masz racje ze moze troche malo czasu minelo i bedzie to podejrzane ale jakbym byla na studiach to juz ok... Wiem ze nie ma regul. Ze czasami osoby dostaja a nie maja wielkich wiezi z polska. Gdyby byl jakikolwiek sposob.. Na prawde duzo zaczyna zalezec od tej wizy...
kzielu Napisano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 Pilna sprawa. Czy jak przyjme sie do szkoly policealnej to czy dostane wize? Sa wi wieksze szanse? Dostal ktos wize bedac w samej szkole policealnej? Prosze potraktowac moje pytania powazbie.. Sprobuj za rok. Probowanie po kilku tygodniach bedzie widziane jako desperacja (co w sumie chyba jest prawda) i tylko zmniejszy Twoje szanse.
Misuzu Napisano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 No ale jak po dostaniu sie na studia sprobuje w sierpniu to chyba nie jest zly czas..?
sly6 Napisano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 czy idziesz na studia czy tez do szkoly policealnej masz podobnie Nie ma tak i nigdy nie bylo ze jak jestes na studiach to wiza jest to ze idziesz na studia nie oznacza ze bedziesz chodzic ilu to studentow polecialo,mialo wrocic na czas i zostali sa tacy ze chodza do szkoly, na studia pare miesiecy aby pokazac ze jednak sie ucza
Misuzu Napisano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 Czyli znowu szanse niewiadome, albo takie jak zawsze. Pół na pół. Dziękuję za odpowiedzi...
sly6 Napisano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 tak jest byly tez przypadki ze ktos chcial jechac na wize studencka i nie dostal wizy po odmowie turystycznej. Nie TY pierwsza tak myslisz ,ze moze zapisac sie do szkoly,dostac prace,.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.