Skocz do zawartości

Wasze Wizyty W Konsulacie W Tym Roku :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To ja opisze swoją wizytę która była w czwartek w Krakowie.

Moja sytuacja wygląda następująco, wiek 30 lat pracuje 6 lat, mam żonę i dziecko. O wizę starałem się 1 raz. Rozmowę miałem z panią konsul. Pytania były takie:

Po co jadę? Turystycznie zwiedzić new york i utah

Co robię i gdzie pracuje ile zarabiam?

Ile kosztuje bilet do usa? Ja odp że od 2000

Za co kupię bilet jak zarabiam 2400?

Między pytaniami, 3 razy zapytała dlaczego nie jedzie że mna żona?

Jak również zapytała 3 razy czy mam i znam kogoś w stanach?

Gdzie podrozowalem?

A na końcu nie kwalifikuje się na wizę.

Faktycznie chciałem jechać turystycznie, do utah bo się wspinam i często wyjezdzam w góry.

Jedynie co nie podałem to to że w new york mieszka siostra mojej żony 5 lat oczywiście nielegalnie

to może ja się wtrącę ;)

jak ja byłam po wizę był przede mną pewien żonaty i dzieciaty Pan...

konsul powiedział NIE bo jak stwierdził, na takie wycieczki jeździ się z rodziną a nie samemu

Piszę pierwszy raz tutaj, a do rejestracji skłoniły mnie te dwa posty.

W konsulacie w Krakowie byłem w październiku 2012, było to moje pierwsze podejście do otrzymania wizy USA i udane - wiza na 10 lat.

Moja sytuacje jest w pewnym sensie podobna do mati_luzik, choc z punktu widzenia konsula zapewne lepsza, bo mam więcej lat, pracuje dłużej i więcej zarabiam :) i podejrzewam, że to ostatnie było głównym powodem odmowy.

Jednak też wybieram się bez rodziny, co oczywiście wzbudziło ciekawość konsula, ale odpowiedziałem (zresztą zgodnie z prawdą), że żona boi sie latać, a córki ze mną nie puści :).

Do Stanów wybieram się dopiero w 2014 z powodu braku kopodrużników w tym roku :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,4 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Pilna sprawa. Czy jak przyjme sie do szkoly policealnej to czy dostane wize? Sa wi wieksze szanse? Dostal ktos wize bedac w samej szkole policealnej? Prosze potraktowac moje pytania powazbie..

Napisano

Z tego co ja pamietam, ale sugerując sie tylko TYM forum....to chyba ciezko bedzie. Nie wiem jaka jest dokladnie Twoja historia i czy byles juz na jakiejs rozmowie.....

Napisano

Misuzu - nie ma jakieś listy rzeczy, ktore trzeba mieć/spełnić, żeby wiza była.

Nie ma sztywnych reguł.

Dlatego jedna osoba powie Ci, że chodzi do szkoły policealnej i dostała wizę, a druga powie, że też chodzi a wizy nie dostała.

Jak dla mnie to od Twojej wizyty minęło zbyt mało czasu, żebyś wizę dostała.

Ale starać się oczywiście możesz.

Napisano

No wlasnie boje sie. Wiem joanna jak to wyglada.. W sumie to masz racje ze moze troche malo czasu minelo i bedzie to podejrzane ale jakbym byla na studiach to juz ok... Wiem ze nie ma regul. Ze czasami osoby dostaja a nie maja wielkich wiezi z polska. Gdyby byl jakikolwiek sposob.. Na prawde duzo zaczyna zalezec od tej wizy...

Napisano

Pilna sprawa. Czy jak przyjme sie do szkoly policealnej to czy dostane wize? Sa wi wieksze szanse? Dostal ktos wize bedac w samej szkole policealnej? Prosze potraktowac moje pytania powazbie..

Sprobuj za rok. Probowanie po kilku tygodniach bedzie widziane jako desperacja (co w sumie chyba jest prawda) i tylko zmniejszy Twoje szanse.

Napisano

czy idziesz na studia czy tez do szkoly policealnej masz podobnie

Nie ma tak i nigdy nie bylo ze jak jestes na studiach to wiza jest ;) to ze idziesz na studia nie oznacza ze bedziesz chodzic

ilu to studentow polecialo,mialo wrocic na czas i zostali ;)

sa tacy ze chodza do szkoly, na studia pare miesiecy aby pokazac ze jednak sie ucza :)

Napisano

tak jest :)

byly tez przypadki ze ktos chcial jechac na wize studencka i nie dostal wizy po odmowie turystycznej.

Nie TY pierwsza tak myslisz ,ze moze zapisac sie do szkoly,dostac prace,.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...