Skocz do zawartości

Wasze Wizyty W Konsulacie W Tym Roku :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wpiszę tylko tą moją szkołę, a tej dodatkowej mojej pracy nie, najwyżej o niej wspomnę podczas rozmowy gdy będzie taka konieczność. Myślę, że jeśli ją wpiszę w formularz to może paść o to niepotrzebne pytanie.

Pozdrawiam Jagódko :)

• Odpowiedzi 2,4 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Wpiszę tylko tą moją szkołę, a tej dodatkowej mojej pracy nie, najwyżej o niej wspomnę podczas rozmowy gdy będzie taka konieczność. Myślę, że jeśli ją wpiszę w formularz to może paść o to niepotrzebne pytanie.

Pozdrawiam Jagódko :)

Wiesz co? Za bardzo sie tym wszystkim przejmujesz.

Po prostu zrob to jak poprzednio.W koncu masz juz w tym doswiadczenie :-)

Tak jak napisal Sly6 wielkim plusem jest to ze zawsze wracalas na czas.

Napisano

Eee nie ja się tym nie przejmuje, nie dostane wizy to świat mi się nie zawali :) Wiadomo to chyba normalne, że zaczynamy się nad tym wszystkim zastanawiać kiedy zaczyna nas to osobiście dotyczyć.

Hehehe mam doświadczenie w dostawaniu wizy ;) Zrobić to jak poprzednio? tzn.? wpisać tylko szkołe bo tak wcześniej robiłam.

Pozdrawiam

Napisano

No i tak zrob :)

A to ze sie dziewczyna przejmuje to sie nie dziwie, to forum jest po to zeby czlowiek sie czegos dowiedzial, zeby go troche podniesc na duchu, a czasami uzmyslowic zagrozenia.

Zycze powodzonka i jak zawsze pisz jak masz watpliowsci ;)

Pozdrowka

Napisano

kazdy ma jakies watpliwosci,kazdy ma jakies ale i moze sie nimi dzielic

ja tak samo mam wiele spraw-nie takich samych ale innych...

tak wiec jesli ktos ma jakies ale-watpliwosci niech pisze.jak sie uda pomoc to warto bylo pisac i poswiecic swoj czas ..

Napisano

hej!

Moja wyglądała tak:

Starałem się o wizę (promesę) turystyczną w konsulacie w Krakowie (wypełniłem formularz, umówiłem się i na rozmowę z konsulem czekałem 10 dni).

W połowie lutego miałem rozmowę, pani konsul zapytała gdzie chcę jechać i w jakim celu, czy byłem już w Stanach, ogólnie było ok i powiedziała, że kwalifikuję się do otrzymania wizy.

Zostawiłem jej paszport dostałem kwitek z DHL i czekałem na kuriera.

Po 3 dniach otrzymałem paszport, ale BEZ WIZY!!!!! W środku była tylko kartka A4 z Konsulatu Generalnego Stanów Zjednoczonych w Krakowie Dział Wiz Nieimigracyjnych z informacją:

"Z przykrością zawiadamiamy, że zgodnie z zaznaczonym poniżej przepisem "Ustawy o imigracji i obywatelstwie " uznano, że nie ma Pan/i prawa otrzymać wizy nieimigracyjnej.

Zaznaczyli paragrafy:

214 (B) [o więzach/związkach z krajem]

212 (a)(9)(B) [stanowi, że każdy kto po dozwolonym okresie pobytu pozostawał w USA nielegalnie od sześciu miesięcy do roku podlega trzyletniemu zakazowi wjazdu do USA. Każdy, kto po dozwolonym okresie pobytu pozostawał z USA przez ponad rok, podlega dziesięcioletniemu zakazowi wjazdu. Zakaz wjazdu rozpoczyna się od dnia, kiedy dana osoba dobrowolnie wyjechała z USA. Istnieje możliwość uchylenia zarówno trzyletniego jak i dziesięcioletniego zakazu wjazdu]

Dodam, że byłem już w Stanach w okresie studiów 6 razy i nigdy nie przedłużyłem tam nielegalnie pobytu.

Czy ktoś spotkał się albo słyszał o takiej sytuacji?

Konsul mówi że masz wizę, a paszport przychodzi bez wbitej promesy... :angry:

Napisano

O kurde to nie za fajnie... nigdy o czymś takim nie słyszałam. Strasznie bym się wkurzyła, a już nie zazdroszcze komuś jak kupił bilet po wizycie w konsulacie a tu potem przyszedł paszport bez wizy...

Napisano
212 (a)(9)(;) [stanowi, że każdy kto po dozwolonym okresie pobytu pozostawał w USA nielegalnie od sześciu miesięcy do roku podlega trzyletniemu zakazowi wjazdu do USA. Każdy, kto po dozwolonym okresie pobytu pozostawał z USA przez ponad rok, podlega dziesięcioletniemu zakazowi wjazdu. Zakaz wjazdu rozpoczyna się od dnia, kiedy dana osoba dobrowolnie wyjechała z USA. Istnieje możliwość uchylenia zarówno trzyletniego jak i dziesięcioletniego zakazu wjazdu]

Dodam, że byłem już w Stanach w okresie studiów 6 razy i nigdy nie przedłużyłem tam nielegalnie pobytu.

Czy ktoś spotkał się albo słyszał o takiej sytuacji?

Konsul mówi że masz wizę, a paszport przychodzi bez wbitej promesy... :)

Dziwne...

Ale czy w czasie tych swoich pobytów przebywałeś na terenie Stanów więcej, niż napisane było w Twoim I-94? Albo więcej, niż 6 miesięcy? Nie mówię o przedłużaniu pobytu, ale o fizycznym przebywaniu w kraju.

Napisano

jarz a zawsze oddawales I-94 jak wylatywales z USA czy tez nie oddawales tych drukow bo jak widzisz z pisma tego musi cos byc w systemie ze byles jakis czas nielegalnie ..Mozesz pisac do Ambasady aby Ci napisali jeszcze raz dlaczego wizy nie otrzymales ,mozesz tez napisac ze mozesz udowodnic w dokumentach ze byles w Polsce a nie w USA nielegalnie ..

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/cz....html#odwolanie

a teraz co do tych cofniec to byly juz kiedys takie przypadki ze komus takie cos przyslali,komus tez dali wize a za pare dni zaprosili jeszcze raz do Ambasady i wtedy sie dowiedzial ze nie ma Pan-Pani wizy ,,moga tez cofnac wize na granicy ..wiec wiza nigdy nie jest dawna na taki okres na jaka jest wazna,zawsze ja mozna cofnac ..

Napisano
Dziwne...

Ale czy w czasie tych swoich pobytów przebywałeś na terenie Stanów więcej, niż napisane było w Twoim I-94? Albo więcej, niż 6 miesięcy? Nie mówię o przedłużaniu pobytu, ale o fizycznym przebywaniu w kraju.

Właśnie chodzi o to, że nigdy zawsze wracałem do Polski zgodnie z I-94.

Poźniej dzwoniłem do konsulatu dowiedzieć się czy to aby nie jest pomyłka z tą promesą, ale pani w konsulacie (Polka) powiedziała, że owszem konsul może zmienić zdanie. Teraz mają dużo chętnych dlatego rozmowy są takie krótkie (jakby wcześniej były dłuższe) i wnioski są jeszcze dodatkowo weryfikowane.

Ale defacto mieli 10 dni na sprawdzenie mojego wniosku wizowego DS-160 bo tyle czekałem na rozmowę w konsulacie więc jakby mieli coś znaleźć to przypuszczam że wtedy.

No cóż pozostał niesmak i jakaś taka bezsilność wobec tego jak nas traktują Amerykanie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...