maciopa Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że posiadając promesę wizową w paszporcie - w przypadku odmowy wjazdu na teren USA przez urzędnika imigracyjnego macie prawo do wysłuchania przed sędzią "emigracyjnym", który może zmienić decyzję, a podróżując w systemie Visa Waiver - nie ma takiego prawa tylko od razu podróż powrotna samolotem? Wiem, że mało kto zna swoje prawa więc zamieszczam dla informacji. W sprawie zniesienia wiz - osobiście wolę otrzymywać jedno pytanie podczas wjazdowej kontroli granicznej typu "Jak minęła podróż?" - podróżując w ruchu wizowym, niż być poddawany wnikliwemu badaniu, któremu będziemy poddawani jako reakcja na "inwencję" naszych rodaków. Wczoraj w którejś z ogólnopolskich rozgłośni radiowych przeprowadzano sondę nt zniesienia wiz. Najczęstszymi odpowiedziami były typu "super! w końcu będzie można się dorobić."..... Jak by faktycznie nagle Polaków było stać na wycieczki po Stanach.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 9 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 dobrze napisane darek o tej goscinnosci,od dawna chcialem takie cos napisac ,dobrze sie mowi w 1 strone ale co jesli Ty musisz takie cos wykonac-zrobic jak ktos nadurzyl Twojej goscinnosci? sunday ja nie wiem jak Ty zyjesz ,z kim masz doczynienie ale to musi byc wspaniale zyc ze ktos Ci wierzy-ufa oraz daje kolejne szanse oczywiscie masz racje do swoich odczuc oraz tego jak widzisz swiat . i tak mozna by pisac i pisac jak kto ma ,jak ktos za kogos obrywa za cos i nic sie z tym nie da zrobic to najgorsze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jim Beam Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że posiadając promesę wizową w paszporcie - w przypadku odmowy wjazdu na teren USA przez urzędnika imigracyjnego macie prawo do wysłuchania przed sędzią "emigracyjnym", który może zmienić decyzję, Zechcialbys podac podstawe prawna tej rewelacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jim Beam Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 ja nic nie mowie ze nikt nie otrzymuje wiz -ani jednego takiego slowa mojego nie bylo!!... mowie ogolnie o wizach ze to chore i tyle ...czlowiek jest isitota wolna i to pogwalcenie jego wolnosci poczesci....zakaz ...kto robil przekrety niech ponosi kare a nie ktos niewinny ma zakaz , zabronione zyc normalnie , normalnie si eprzemiescic bo ktos innych zrobil zle...boze ludzi epomyslcie ...co to za "logika"....ponosic kare -byc podejrzanym nim sie cokolwiek zrobilego zlego!!! dlatego ta ustawa jest w koncu swietna i madra !!!!!!!!!!!!widac ktos przyszedl po rozum do glowy i dobrze stwierdzil ze powinien byc nadzor juz naterytorium USA co najwyzej niz odgorny zakaz wjazdu !!! i czekanie na pozwolenie wizowe....de facto??? szczerze -czy wy lubicie na cos czekac ??? zyc w niepewnosci ? itd? odpowiedzcie ludzie szczerze ?...zostanmy ludzmi ...i pierw ktos powienien moje slowa dobrze zrozumiec a nie mowic ze ja stwierdzam ze nikt nie dostaje wiz ....bo takiego czegos ja nie mowie!!!! ehhh .......wiem jakie sa procedury, wiem wiem....przepraszam bardzo ale ja nie mam zamiaru leciec do USA aby tam pobyc , itp -mam zamiar tam byc dla kogos ....i nie omge dluzej czytac o tych procadurach ,,,podejrzeniach....teoretycznych przekretach -czy naprawde Polacy to desperaci ktorzy marza tylko by wyjechac do USA, coz za raj....piekny kraj , kontynent jak kazde inne....bynajmniej niech mnie nikt nie "wkleja w te bajke" - bo tak zrozumialm twe slowa i pytania......... ....etc...dla mnie to poprostu "normalny" kawalek swiata gdzie mam bliskich i tyle!//..ehhh.....eh... ...i pierw ktos powienien moje slowa dobrze zrozumiec ...i pierw ktos powienien moje slowa dobrze zrozumiec ...i pierw ktos powienien moje slowa dobrze zrozumiec Uwierz mi, naprawde sie staralem. Mysle, ze wszystkim byloby latwiej gdybys zdecydowal sie pisac po polsku. To co pisze ponizej jest wynikiem mojej prywatnej interpretacji twoich rownowaznikow zdan, pokrzykiwan i westchnien i moze miec sie nijak do rzeczywistosci i tego co chciales tutaj przekazac. Wszystkie banaly jakie wypisujesz o gwalceniu wolnosci, przyrodzonych prawach i ograniczeniach swietnie sprzedaja sie na wiecach radykalow (tak prawych jak i lewych). Natomiast prawdziwy wspolczesny swiat jest bardziej skomplikowany i wciaz skutecznie funkcjonuje tylko dlatego, ze trzyma w wiekszosci przypadkow glosicieli tych idei zdala od decydowania o czymkolwiek. Kilka razy doszli oni do wladzy i zostalili po sobie miliony niewinych ofiar. Mam nadzieje, ze historie znacsz lepiej niz swoj ojczysty jezyk. ps. prezydent Obama jest madrym i wspanialym czlowiekiem i mysle ze wkrotce on dobrze zrozumie to co ja mam na mysli....ehhh (bez komentarza...) Obawiam sie ze madry i wspanialy Obama nie czyta tego forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciopa Napisano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Zechcialbys podac podstawe prawna tej rewelacji? Prosze bardzo ot chociażby : http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/id_visa/..._to_the_u_s.xml - ostatnie pytanie, i tutaj np : http://www.justlanded.com/english/USA/Arti...efusal-of-entry etc etc ;-D pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Rosja http://www.dziennik.com/news/swiat/18361 a potem na Alaske najkrotsza droga do USA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareknow0 Napisano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Zupełnie nie ma powodu aby tego rodzaju wypowiedzi polityków ( na różnych szczeblach) traktować serio. Identyczna sytuacja jak z Polakami. Sprawa jest prosta.Prezydent Rosji zwraca się do vice Prezydenta USA z propozycją zniesienia wiz. Oczywiste jest że gość mówi : "tak jestem za " ale mysli co innego. Polityka polega na kształtowaniu dobrych stosunków z innymi krajami więc nigdy żaden przywódca poważnego Państwa nie udzieli od tak sobie odpowiedzi odmownej tylko powie "zrobimy wszystko aby wizy znieś". W ten sposób spotkanie Prezydentów oceniane jest pozytywnie i nie ma żadnych niekomfortowych sytuacji. Następnie najczęściej w takiej sprawie nie robi się nic albo dla świętego spokoju kieruje się ustawę do kongresu która z góry skazana jest na niepowodzenie.Mijają miesiące i np.Prezydent USA tłumaczy mieliśmy dobre chęci ,chcieliśmy zniesienia wiz dla danego kraju ale niestety kongres demokratycznego państwa nie zatwierdził ustawy. Podsumowując uważam ,że różnego rodzaju obietnice na szczeblu głów państw zazwyczaj nie mają pokrycia w rzeczywistości. Nigdy lub prawie nigdy żaden Prezydent nie odpowie innemu Prezydentowi "NIE" jeżeli chce mieć dobre stosunki z innym krajem. Tylko ,że zniesienie wiz dla kogokolwiem nie leży w kompetencjach Prezydenta USA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Janda Napisano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Według mnie dyskusję należy rozpocząć od najważniejszego akapitu w jednym z pierwszych artykułów jakie pojawiły się w tym temacie, a mianowicie: "The Kirk/Quigley/Lipinski legislation would make the primary qualifying criteria for VWP participation a low overstay rate-set at less than 3 percent of foreign nationals who remain in the United States after their visa expires. Current practice uses the visa refusal rate, but experts agree that is an outdated measure that is less relevant to U.S. security, law enforcement, or contribution to rates of illegal immigration." Osobiście odnoszę subiektywne wrażenie, że znacznie więcej niż 3% podróżujących do USA przekracza termin opuszczenia kraju wyznaczony przez amerykańskiego urzędnika. W związku z tym radziłbym nie wpadać w hura optymizm, bo nawet jeżeli projekt ustawy jakimś cudem zostanie przepchnięty przez obie izby amerykańskiego parlamentu i zatwierdzony przez głowę państwa, to nie oznacza to, że następnego dnia bezproblemowo zalogujemy się w systemie ESTA i polecimy do USA. A poza tym autor artykułu sumującego plusy oraz minusy włączenia do VWP słusznie nadmienił, że korzystanie z ruchu bezwizowego nie upoważnia nas do podjęcia pracy czy nauki w USA. I dlatego naprawdę doradzam spokojne podejście do sprawy; primo: amerykański parlament ma w pierwszym kwartale każdego roku większe problemy na głowie niż kwestia zniesienia obowiązku wizowego; secundo: szanse na ruszenie ustawy w tym czy nawet i przyszłym roku są niewielkie (podobnych inicjatyw było na pęczki) i finalnie tertio: niekoniecznie w myśl ew. nowych przepisów się na ruch bezwizowy załapiemy. Na dobry początek administracja amerykańska mogłaby obniżyć koszty usług konsularnych, zamiast 140$ np. do 50$, to byłby już bardzo dobry sygnał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal Napisano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Na dobry początek administracja amerykańska mogłaby obniżyć koszty usług konsularnych, zamiast 140$ np. do 50$, to byłby już bardzo dobry sygnał. Koszty uslug musza byc wysokie i coraz wyzsze, ktos musi pokrywac choc po czesci utrzymanie uslug "imigracyjnych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 ale takie obnizenie oplaty musi byc dla wszystkich a nie dla Polakow aby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.