Skocz do zawartości

Sekcja 212(c) A Deportacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hi,

Mam pytanie do prawnika immigracyjnego lub osoby ktora miala podobna sprawe w przeszlosci. Bardzo prosze o szybka odpowiedz gdyz czas ma tutaj znaczenie:

Moj znajomy przybyl do U.S.A w 1979. Otrzymal zielona karte w 1980. 3 lata pozniej 1983 on I jego znajomi zostali zatrzymani przez policje w Los Angeles, CA. Kilka osob, NIE ON, posiadalo narkotyki wiec policja ich aresztowala. Oczywiscie 83 byl bardzo dawno I jestem pewien ze wiele szczegolow on nie pamieta. W kazdym razie sedzial dal mu wtedy, w 83 “3 years probation”. Jego glupota spowodowala ze je zignorowal. Byl mlody I glupi jak sam mowi. Przez nastepne 20 lat nikt go nie meczyl I nie bylo zadnych innych wypadkow z policja czy sedzia. Niestety po 9/11 zaczelo sie polowanie na immigrantow I w 2009 roku zostal aresztowany przez policje I skazany na rok wiezienia za Probation violation(to z 83 roku). Spedzil rok w roznych wiezeniach w Poludniowej Californi(z jakiegos powodu go transportowali z wiezienia do wiezienia(minium seciurity) az wreszcie przekazano go ICE I przetransportowano do Mira Loma Detention facility Lancaster, CA. Immigration, chce mu odebrac zielona karte I deportowac z kraju. Osobiscie uwazam za obrzydliwe deportowanie 53 letniego faceta za probation violation ktore popelnil jak mial 24 lata. Niestety prawo zezwala na deportowanie kazdego kto ma felony na rekordzie. Nie pozwolono mu sie skontaktowac z sedzia ale on wyslal dokument o nazwie "Motion to reopen" based on section 212©. Sekcja 212© pozwala "pominac" przestepstwa(felonies) popelnione przed 1996 roku. W zeszlym tygodniu otrzymal dokument od IJ w ktorym sedzia granted motion to reopen. Moje pytania sa nastepujace:

1) Jakie sa jego szanse na wygranie sprawy i pozostanie w U.S. ?

2) Jaki powinien byc jego nastepny krok prawny(otrzymal GRANTED TO MOTION TO REOPEN)

3) Ile kosztowalo by wynajecie prawnika zeby zwalczyc taka sprawe?

NAJWAZNIEJSZE:

4) Czy moze otrzymac BOND(w tej chwili jest w MiraLoma Detention Center) i wyjsc z wiezienia i walczyc na zewnatrz. Ile taki BOND moze wyniesc, $5000, $10 000?

5) Jaki moze byc czas(miesiac, 2, rok, approximately) oczekiwania na wygranie/przegranie sprawy?

Szczerze, to on jest tak zmeczony pobytem, w wiezieniu i detention ze nie ma sily walczyc INSIDE jesli sprawa bedzie sie ciagnela w nieskonczonosc. Co innego OUTSIDE, ale do tego potrzebny jest Bond albo OR albo cos?

2 rzeczy,:

a) w wiezieniu mial wzorowe zachowanie i ukonczyl wiele courses za ktore daje sie credits jednak z jakiegos powodu ich nie uznali(credits)

;) rowniez w wiezieniu dostal letter od panow z IRS ze ma jakies niezaplacone property taxes(za sprzedaz property w 2002 roku) - bagatela $6000. Oczywiscie IRS sobie w 2010 przypomnialo o podatkach z 2002. Wyglada to dla mnie jakby system chcial skopac lezacego.

BARDZO BYM PROSIL O SZYBKIE ODPOWIEDZI, bo facet going down the hill w tym detention center(depresja etc)

I NIE, NIE WIEM DLACZEGO NIE APLIKOWAL O OBYWATELSTWO PRZEZ TAK DLUGI CZAS WIEC PROSZE NIE PYTAC. Glupota pewnie, niedbalstwo etc. Osobiscie jednak uwazam za chamskie karac kogos po 30 latach za takiego badziewie(wdg mojej opini) jak probation violation.

Dzieki

Napisano
Osobiscie jednak uwazam za chamskie karac kogos po 30 latach za takiego badziewie(wdg mojej opini) jak probation violation.

Sęk w tym, że probation violation to b. poważna sprawa - w KAŻDYM KRAJU. Zgadzam się jednak co do prośby o darowanie sobie pewnych komentarzy, bo zrobi się brzydka dyskusja i temat trzeba będzie zamknąć.

Na pytania które postawiłeś odpowie Ci prawnik imigracyjny, wątpię czy ktoś z forum jest na tyle zorientowany w temacie by coś sensownego doradzić (oprócz Kariny). Znajomy potrzebuje dobrego prawnika specjalizującego się w deportacjach - pani Krysia z agencji nic nie wskóra. Wg. tego co poczytałam kiedyś na jednym z forów imigracyjnych, tego typu sprawy kosztują sporo, liczcie się w dziesiątkami tysięcy raczej niż sumami rzędu 5-6 tys.

Napisano

co do IRS to jakby nie mial tej sprawy to nikt by go nie kopal>?poprostu zlozyly sie sprawy i lepiej z IRS nie zadzierac .

i jak Jackie napisala,moze cos tutaj napisze Karina .

Napisano

Jesli ktos by mial jakiekolwiek linki odnosnie sekcji 212c googlowalem to troche i cos tam znalazlem ale jakiekolwiek profesjonalne linki(odnosniki do angielskich forow mile widziane) bylyby docenione. Dzieki i czekam na odpowiedz Kariny, jesli by miala troche czasu na odpowiedz

Napisano
Hi,

Mam pytanie do prawnika immigracyjnego lub osoby ktora miala podobna sprawe w przeszlosci. Bardzo prosze o szybka odpowiedz gdyz czas ma tutaj znaczenie:

Moj znajomy przybyl do U.S.A w 1979. Otrzymal zielona karte w 1980. 3 lata pozniej 1983 on I jego znajomi zostali zatrzymani przez policje w Los Angeles, CA. Kilka osob, NIE ON, posiadalo narkotyki wiec policja ich aresztowala. Oczywiscie 83 byl bardzo dawno I jestem pewien ze wiele szczegolow on nie pamieta. W kazdym razie sedzial dal mu wtedy, w 83 ?3 years probation?.

CZYLI JESLI DOBRZE ROZUMIEM DOSTAL 3 LATA PROBATION ZA NIC. TAK TO MAM ROZUMIEC? TO COS TU NIE GRA, BO JESLI BY BYL NIEWINNY TO BY NIE DOSTAL NIC, JESLI SIE ZGODZIL NA PROBATION TO ALBO ZAWARL UGODE Z PROKURATOREM (A TEN ZMIEJSZYL MU PRZEWINIENIA.. => CZYLI TWOJ ZNAJOMY BYL WINNY) ALBO BYLA ROZPRAWA I ZOSTAL SKAZANY (CZYLI TWOJ ZNAJOMY BYL WINNY) CZYLI REASUMJAC: BYL WINNY I COS ZROBIL TYLE, ZE TWIERDZI, ZE NIE BYL WINNY.. JA OBSTAWIAM, ZE POSZEDL NA UKLAD Z PROKURATOREM CO NAS SPROWADZA DO POCZATK SPRAWY CZYLI, ZE BYL WINNY.

Jego glupota spowodowala ze je zignorowal. Byl mlody I glupi jak sam mowi. Przez nastepne 20 lat nikt go nie meczyl I nie bylo zadnych innych wypadkow z policja czy sedzia. Niestety po 9/11 zaczelo sie polowanie na immigrantow I w 2009 roku zostal aresztowany przez policje I skazany na rok wiezienia za Probation violation(to z 83 roku). Spedzil rok w roznych wiezeniach w Poludniowej Californi(z jakiegos powodu go transportowali z wiezienia do wiezienia(minium seciurity) az wreszcie przekazano go ICE I przetransportowano do Mira Loma Detention facility Lancaster, CA. Immigration, chce mu odebrac zielona karte I deportowac z kraju.

TAKIE MAJA PRAWO JESLI MAJA DO TEGO PODSTAWY.

Osobiscie uwazam za obrzydliwe deportowanie 53 letniego faceta za probation violation ktore popelnil jak mial 24 lata.

OSOBISCIE UWAZAM, ZE PRAWO JEST PO TO ZEBY JE PRZESTRZEGAC I JESLI KTOS JE ZLAMAL TO POWINIEN PONIESC KONSEKWENCJE. JESLI TEN KTOS MYSLAL, ZE ZE WYWINIE I NIE ZROBIL TEGO CO MIAL PRZYKAZANE PRZEZ SAD TO NIE JEST TO ANI MOJA WINA, ANI WINA KOGOKOLWIEK Z IMMIGRATION, ZE ROBIA TO CO MAJA ROBIC. A TO, ZE ARESZTOWALI GO PO LATACH - NO COZ.. MIELI TAKIE PRAWO.

MEZCZYZNA, KTORY MA 24 LATA NIE JEST DZIECKIEM. NIE BYLOBY CALEJ SPRAWY GDYBY NIE MIAL KONFLIKTU Z PRAWEM - A MIAL, BO ZOSTAL SKAZANY. MOGL WYPELNIC PROBATION - NIE ZROBIL TEGO, A TERAZ JEST TO OBRZYDLIWE ZEBY GO DEPORTOWAC...

Niestety prawo zezwala na deportowanie kazdego kto ma felony na rekordzie.

"NIESTETY" ????

Nie pozwolono mu sie skontaktowac z sedzia ale on wyslal dokument o nazwie "Motion to reopen" based on section 212?. Sekcja 212? pozwala "pominac" przestepstwa(felonies) popelnione przed 1996 roku. W zeszlym tygodniu otrzymal dokument od IJ w ktorym sedzia granted motion to reopen.

ZEBY TO ZROBIL MUSIAL MU W TYM KTOS POMOC. KTOS KTO ZNA SIE NA PRAWIE. CZYLI ... MIAL KONTAKT Z PRAWNIKIEM.

JAK ZYJE NIE SPOTKALAM KOGOS SKAZANEGO KTO SAM, OT TAK OD SIEBIE, WIEDZIAL CO MA ZROBIC, JAK NAPISAC MOTION, WIEDZIAL, ZE MU SIE W OGOLE MOTION NALEZY I WYSLAL MOTION. CZYLI NIE PISZESZ NAM PRAWDY, ZE TWOJ ZNAJOMY KONTAKTOWAL SIE Z PRAWNIKIEM I TERAZ SZUKACIE INFORMACJI ALBO ZEBY POTWIERDZIC CO MOWIL WAM PRAWNIK ALBO JESLI USLYSZELISCIE STAWKE ZA COS TAKIEGO, CHCECIE WIEDZIEC CZY WAM SIE W OGOLE OPLACA W TO INWESTOWAC.

PRZEPRASZAM, ZE TAK PISZE, ALE TAKA JEST PRAWDA. I NIE LUBIE KIEDY KTOS NIE PISZE DO KONCA JAK JEST...

NA TWOJE PYTANIA NIKT CI NIE ODPOWIE BEZ SPRAWDZENIA CO NAPRAWDE BYLO Z TWOIM ZNAJOMYM. RAZ PISZESZ, ZE KTOS INNY MIAL NARKOTYKI A NIE ON, A POZNIEJ PISZESZ, ZE ON BYL SKAZANY I MIAL FELONY. TO JEDNO DRUGIEMU PRZECZY. TRZEBA BY ZACZAC OD SPRAWDZENIA JEGO REKORDU I POTEM BRAC SIE ZA SPRAWE. NA PEWNO JEST DO WYGRANIA, BO ZNAM WIELE SPRAW, KTORE MIALAM PODOBNE, ALE TRUDNO COS MOWIC, JESLI TEJ SPRAWY SIE DOKLADNIE NIE ZNA.

Moje pytania sa nastepujace:

1) Jakie sa jego szanse na wygranie sprawy i pozostanie w U.S. ?

NIE WIEM, NIE ZNAM SPRAWY. FELONY TO FELONY.

2) Jaki powinien byc jego nastepny krok prawny(otrzymal GRANTED TO MOTION TO REOPEN)

TO PYTANIE BRZMI JAK ZART. BO NIKT NIE BEDZIE WAM PISAL CO ON MA ROBIC NIE ZNAJAC SPRAWY..

3) Ile kosztowalo by wynajecie prawnika zeby zwalczyc taka sprawe?

BARDZO DUZO. BARDZO DOBRY PRAWNIK, A KOGOS TAKIEGO POTRZEBUJECIE, TO SA BARDZO DUZE PIENIADZE. PRZECIETNY PRAWNIK MOZE WAM ZAWALIC SPRAWE I POWIEDZIEC "SORRY, NIE WYSZLO".

NAJWAZNIEJSZE:

4) Czy moze otrzymac BOND(w tej chwili jest w MiraLoma Detention Center) i wyjsc z wiezienia i walczyc na zewnatrz. Ile taki BOND moze wyniesc, $5000, $10 000?

NIE WIEM CZY MOZE OTRZYMAC ZGODE NA BOND.. JESLI ROBIA MU PROBLEMY TO COS W TEJ SPRAWIE MUSI BYC... MOZE JEST JESZCZE INVESTIGATION W SPRAWIE, MOZE JEST ON "NO BAIL HOLD STATUS", BOND JEST ROZNY, CIEZKO PRZEWIDZIEC KWOTE, NIE SADZE ABY BYLA MALA. MOGA SIE NIE ZGODZIC NA BOND - TEZ TAK MOZE BYC.

5) Jaki moze byc czas(miesiac, 2, rok, approximately) oczekiwania na wygranie/przegranie sprawy?

NIE WIEM. NIE WIEMY CO TO ZA SPRAWA, NIE WIEMY CO ON MA NA SUMIENIU, BO ON TWIERDZI, ZE INNI MIELI NARKOTYKI, A ON NIE, A ON MA FELONY.. WIEC COS TU NIE GRA. SPRAWA BEDZIE SIE TOCZYC DLUGO JESLI SA W NIEJ NIEJASNOSCI. CIEZKO POWIEDZIEC JAK BEDZIE PRACOWAL PRAWNIK (CZESC Z NICH NIE PRZYKLADA SIE AZ TAK DO SPRAWY, BO WIADOMO, KLIENT PLACI..).. NIE WIEM.

Szczerze, to on jest tak zmeczony pobytem, w wiezieniu i detention ze nie ma sily walczyc INSIDE jesli sprawa bedzie sie ciagnela w nieskonczonosc. Co innego OUTSIDE, ale do tego potrzebny jest Bond albo OR albo cos?

2 rzeczy,:

a) w wiezieniu mial wzorowe zachowanie i ukonczyl wiele courses za ktore daje sie credits jednak z jakiegos powodu ich nie uznali(credits)

:) rowniez w wiezieniu dostal letter od panow z IRS ze ma jakies niezaplacone property taxes(za sprzedaz property w 2002 roku) - bagatela $6000. Oczywiscie IRS sobie w 2010 przypomnialo o podatkach z 2002. Wyglada to dla mnie jakby system chcial skopac lezacego.

SYSTEM WINNY, ZE ON NIE PLACIL PODATKOW? CZYLI UWAZASZ, ZE TO SKOPANIE LEZACEGO, BO TWOJ ZNAJOMY NIE PLACIL PODATKOW I TERAZ IRS SIE UPOMNIAL... GDYBY ZACHOWAL SIE TAK JAK SIE MIAL ZACHOWAC CZYLI ZAPLACIL PODATEK TO BY NIE MIAL PROBLEMOW.

NIE MAM SLOW, ZEBY OPISAC JAK WREDNI SA URZEDNICY W USA: NAJPIERW JAKIS DURNY SEDZIA ZGODZIL SIE SKAZAC PANA KOWALSKIEGO, KTORY NIE POSIADAL NARKOTYKOW; POZNIEJ PAN KOWALSKI, KTORY MIAL 24 LATA NIE WYPELNIL PROBATION (NA PEWNO MIAL KU TEMU SWOJE POWODY), POZNIEJ GO ARESZTOWALI I JAK BYL W WIEZIENIU TO MU NIE UZNALI KREDYTOW; POZNIEJ PAN KOWALSKI NIE ZAPLACIL PODATKU, KTORY POWINIEN BYL ZAPLACIC KILKA LAT TEMU, A TERAZ CI BEZDUSZNI URZEDNICY SMIA WYSYLAC JAKIES PISMA, CHCA GO DEPORTOWAC ZA FELONY (KTOREGO NIE POPELNIL) - A W OGOLE JAKZE TO TAK DEPORTOWAC KOGOS PO 20 LATACH, BEZDUSZNI JACYS...

CZY MY JESTESMY NA TEJ SAMEJ PLANECIE..?

BARDZO BYM PROSIL O SZYBKIE ODPOWIEDZI, bo facet going down the hill w tym detention center(depresja etc)

I NIE, NIE WIEM DLACZEGO NIE APLIKOWAL O OBYWATELSTWO PRZEZ TAK DLUGI CZAS WIEC PROSZE NIE PYTAC. Glupota pewnie, niedbalstwo etc. Osobiscie jednak uwazam za chamskie karac kogos po 30 latach za takiego badziewie(wdg mojej opini) jak probation violation.

Dzieki

AHA, JESZCZE COS: JAK APLIKOWAL O MOTION TO REOPEN, TO ON MIAL JUZ SPRAWE W IMMIGRATION - MOTION NIE PISZE SIE OD NICZEGO, WIEC ON JUZ BYL SKAZANY/ALBO DOSTAL ODP. NEGATYWNA, A TERAZ PISAL MOTION O PONOWNE OTWARCIE SPRAWY. I TO PROWADZI DO TEGO SAMEGO: NIE ZNAMY SZCZEGOLOW SPRAWY..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...