wojtek25 Napisano 30 Maja 2011 Zgłoś Napisano 30 Maja 2011 Proszę o pomoc. Moja żona dostła propozycję wyjazdu do pracy w USA (kontrakt na 2 lata) do filli swojej firmy w Chattanooga (stan Tennessee). Z tego co się zorjętowałem w sprawie wiz to dostanie wizę L-1 (wyjazd do filli firmy na terenie USA) ja jako jej mąż mogę dostać wizę L-2. W związku z tym mam pytanie czy na wizie L-2 mogę dostać pozwolenie na pracę, bo nie wyobrażam sobie siedzenia w domu przez 2 lata. Chciałbym też wiedzieć czy o takie pozwolenie na pracę (EAD) to mam się starać już w polsce podczas rozmowy z Konsulem, czy może to być możliwe do załatwienia dopiero po przylocie do USA na miejscu po jakimś czasie. Proszę o pomoc w tym temacie, może inna wiza była by lepsza dla mnie żeby dostać pozwolenie na pracę w USA. Z góry dziękuję za pomoc bo zbliża się czas załatwiania formalności.
Joanna30 Napisano 30 Maja 2011 Zgłoś Napisano 30 Maja 2011 O pozwolenie na pracę starasz się PO przylocie do USA. http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1271.html#9 Wiem, że wikipedia nie zawsze jest wiarygodnym źródłem, ale ten link chyba będzie dość pomocny: http://en.wikipedia.org/wiki/L-2_visa I jeszcze taki pomocny link: http://www.path2usa.com/employment-authori...on-document-ead
kantrusy Napisano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2011 O pozwolenie na pracę starasz się PO przylocie do USA. ale?? O czym ty mowisz jest cienko z praca dla amerykanow a ty chcesz sie zalapac?? Chyba ze masz jakis poszukiwany zawod bo tak to nie masz szansy na prace chyba ze na czarno ! Jest kolejnosc Amerykanie , murzyni, ludzie urodzeni w USA , a potem inni ! de cyt! Ale POWODZENIA ! daj ci jak najlepiej ale wiedz ze cienko sie zrobilo w USA! Ameryka sie skonczyla niestety !
Jackie Napisano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2011 Chyba ze masz jakis poszukiwany zawod bo tak to nie masz szansy na prace Co za glupoty.
wojtek25 Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2011 Nie martwie się czy znajdę pracę. Mam dobry zawód jestem inżynierem mechanikiem i mam kilkanaście lat doświadczenia. Martwi mnie tylko to czy mam szansę na pozwolenie na pracę jak przylecę na wizie L-2.
sly6 Napisano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2011 wojtek poczytaj rozne fora anglojezyczne i moze napisz do Kariny jak Ona takie cos widzi.
pelasia Napisano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2011 Jest kolejnosc Amerykanie , murzyni, ludzie urodzeni w USA , a potem inni ! de cyt! a afro-amerykanie to juz nie amerykanie? wiekszych glupot nie slyszalam. A czym sie roznia amerykanie od ludzi urodzonych w USA? bo amerykanie na pierwszym miejscu w twojej kolejnosci a ludzie urodzeni w usa juz na trzecim. hmmm czyli z twojej logiki np: twoje dziecko urodzone i wychowane w USA nigdy nie bedzie amerykaninem?
gal Napisano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2011 Nie martwie się czy znajdę pracę. Mam dobry zawód jestem inżynierem mechanikiem i mam kilkanaście lat doświadczenia. Martwi mnie tylko to czy mam szansę na pozwolenie na pracę jak przylecę na wizie L-2. What privileges do I enjoy on L-2 visa? On L-2 visa, you may: • Reside in the U.S. for the duration of the L-1 visa holder's authorized duration of stay • If your are an L-2 Spouse you may work on a full-time basis in the U.S. with proper employment authorization from the USCIS • Engage in full-time study in the U.S. • Travel in and out of the U.S. on short trips and return
mercer Napisano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2011 Wybaczcie , podczepie sie do wątku, bo w czasie oczekiwania na GC (sprawa zamknieta) musze niestety znow ubiegac sie o wize. Czy wystarczy wypelnic wniosek elektroniczny czy trzeba jeszcze dzwonic na ich płatną infolinie i umawiac z na wizyte ? Jak to sie teraz zalatwia , w skrócie ?
Joanna30 Napisano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2011 Ale jaką wizę? Turystyczną? Bo wpisałeś się w wątku o wizę L-2. Bo o turystycznej są informacje na stronie ambasady: http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wi...a-si-o-wiz.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.