wojtek25 Posted May 30, 2011 Report Posted May 30, 2011 Proszę o pomoc. Moja żona dostła propozycję wyjazdu do pracy w USA (kontrakt na 2 lata) do filli swojej firmy w Chattanooga (stan Tennessee). Z tego co się zorjętowałem w sprawie wiz to dostanie wizę L-1 (wyjazd do filli firmy na terenie USA) ja jako jej mąż mogę dostać wizę L-2. W związku z tym mam pytanie czy na wizie L-2 mogę dostać pozwolenie na pracę, bo nie wyobrażam sobie siedzenia w domu przez 2 lata. Chciałbym też wiedzieć czy o takie pozwolenie na pracę (EAD) to mam się starać już w polsce podczas rozmowy z Konsulem, czy może to być możliwe do załatwienia dopiero po przylocie do USA na miejscu po jakimś czasie. Proszę o pomoc w tym temacie, może inna wiza była by lepsza dla mnie żeby dostać pozwolenie na pracę w USA. Z góry dziękuję za pomoc bo zbliża się czas załatwiania formalności.
Joanna30 Posted May 30, 2011 Report Posted May 30, 2011 O pozwolenie na pracę starasz się PO przylocie do USA. http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1271.html#9 Wiem, że wikipedia nie zawsze jest wiarygodnym źródłem, ale ten link chyba będzie dość pomocny: http://en.wikipedia.org/wiki/L-2_visa I jeszcze taki pomocny link: http://www.path2usa.com/employment-authori...on-document-ead
kantrusy Posted June 1, 2011 Report Posted June 1, 2011 O pozwolenie na pracę starasz się PO przylocie do USA. ale?? O czym ty mowisz jest cienko z praca dla amerykanow a ty chcesz sie zalapac?? Chyba ze masz jakis poszukiwany zawod bo tak to nie masz szansy na prace chyba ze na czarno ! Jest kolejnosc Amerykanie , murzyni, ludzie urodzeni w USA , a potem inni ! de cyt! Ale POWODZENIA ! daj ci jak najlepiej ale wiedz ze cienko sie zrobilo w USA! Ameryka sie skonczyla niestety !
Jackie Posted June 1, 2011 Report Posted June 1, 2011 Chyba ze masz jakis poszukiwany zawod bo tak to nie masz szansy na prace Co za glupoty.
wojtek25 Posted June 1, 2011 Author Report Posted June 1, 2011 Nie martwie się czy znajdę pracę. Mam dobry zawód jestem inżynierem mechanikiem i mam kilkanaście lat doświadczenia. Martwi mnie tylko to czy mam szansę na pozwolenie na pracę jak przylecę na wizie L-2.
sly6 Posted June 1, 2011 Report Posted June 1, 2011 wojtek poczytaj rozne fora anglojezyczne i moze napisz do Kariny jak Ona takie cos widzi.
pelasia Posted June 1, 2011 Report Posted June 1, 2011 Jest kolejnosc Amerykanie , murzyni, ludzie urodzeni w USA , a potem inni ! de cyt! a afro-amerykanie to juz nie amerykanie? wiekszych glupot nie slyszalam. A czym sie roznia amerykanie od ludzi urodzonych w USA? bo amerykanie na pierwszym miejscu w twojej kolejnosci a ludzie urodzeni w usa juz na trzecim. hmmm czyli z twojej logiki np: twoje dziecko urodzone i wychowane w USA nigdy nie bedzie amerykaninem?
gal Posted June 1, 2011 Report Posted June 1, 2011 Nie martwie się czy znajdę pracę. Mam dobry zawód jestem inżynierem mechanikiem i mam kilkanaście lat doświadczenia. Martwi mnie tylko to czy mam szansę na pozwolenie na pracę jak przylecę na wizie L-2. What privileges do I enjoy on L-2 visa? On L-2 visa, you may: • Reside in the U.S. for the duration of the L-1 visa holder's authorized duration of stay • If your are an L-2 Spouse you may work on a full-time basis in the U.S. with proper employment authorization from the USCIS • Engage in full-time study in the U.S. • Travel in and out of the U.S. on short trips and return
mercer Posted June 15, 2011 Report Posted June 15, 2011 Wybaczcie , podczepie sie do wątku, bo w czasie oczekiwania na GC (sprawa zamknieta) musze niestety znow ubiegac sie o wize. Czy wystarczy wypelnic wniosek elektroniczny czy trzeba jeszcze dzwonic na ich płatną infolinie i umawiac z na wizyte ? Jak to sie teraz zalatwia , w skrócie ?
Joanna30 Posted June 15, 2011 Report Posted June 15, 2011 Ale jaką wizę? Turystyczną? Bo wpisałeś się w wątku o wizę L-2. Bo o turystycznej są informacje na stronie ambasady: http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wi...a-si-o-wiz.html
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.