Nigella Napisano 18 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2011 Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum Mam już wyznaczony termin rozmowy z konsulem, poziom stresu zaczyna się podnosić Interesuje mnie jedna kwestia - może ktoś mógłby pomóc? Otóż: jak rozwiązać problem okazania korespondencji? Muszę udowodnić, że mam kontakt z narzeczonym - owszem, mam - codzienny, czasem wielogodzinny. W ciągu kilku lat maili i czatów uzbierały się tysiące - przecież nie da się tego wszystkiego wydrukować i zanieść do ambasady - czy jest jakiś "złoty środek"? Wystarczy kilka, np. z różnych lat? Podobnie jest z rozmowami telefonicznymi - nie mam billingów, bo rozmawiamy przez Skype - czy lista połączeń z komunikatora to wystarczający dowód? Druga sprawa - jak wygląda rozmowa z konsulem w Warszawie? Czy rozmowy w sprawie K-1 odbywają się w tym samym pomieszczeniu, co w sprawie wiz turystycznych? Nie ukrywam, że byłam mocno skrępowana "publicznością" za plecami, gdy starałam się o wizę turystyczną. Ciężko mi jest wyobrazić sobie sytuację, w której miałabym tym razem mówić o bardzo prywatnej sytuacji, a "publika" miałaby tego słuchać Ale cóż... najważniejsze, że jesteśmy coraz bliżej "rozwiązania", nie spodziewałam się, że ta procedura będzie się ciągnąć miesiącami
sly6 Napisano 18 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2011 rozmowy na k-1 sa w innym pomieszczeniu tzn na parterze a nie jak przy wizach turystycznych idzie sie na dol. a ile trwala ta sprawa z k1?
Nigella Napisano 18 Lipca 2011 Autor Zgłoś Napisano 18 Lipca 2011 Rozumiem - czy to oznacza, że są to rozmowy w cztery oczy? Co do naszej sprawy - od momentu złożenia petycji w USA do rozmowy w Warszawie minie około 10 miesięcy...
adka0401 Napisano 18 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2011 10 miesiecy z waszej "winy" czy "urzedowej" ?
sly6 Napisano 19 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2011 w cztery oczy i bez swiadkow to rozmowy sa w USA w pokoju z urzednikiem a tak sa w cztery oczy ,przy okienku I teraz co do intymnych spraw to nikt sie nie bedzie pytac o takie sprawy-jedynie kiedy sie poznaliscie itd ja mam inne pytanie-mozesz tej osobie odpowiedziec czy musialas starac sie o takie cos jak tutaj pisze dana osoba tobiasz 41: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...c=19186&hl=
Nigella Napisano 19 Lipca 2011 Autor Zgłoś Napisano 19 Lipca 2011 Dla mnie "intymne sprawy" to właśnie mówienie o tym, kiedy się poznaliśmy i generalnie mówienie o związku Podczas starania się o turystyczną byłam świadkiem naprawdę smutnych sytuacji - widownia słuchała np., jak babunia emerytka tłumaczyła się ze swoich dochodów... to są właśnie kwestie intymne, prywatne - niech będzie okienko, ale bez publiczności za plecami 10 miesięcy - raczej z winy urzędowej, na samo zaakceptowanie petycji czekaliśmy około 8 miesięcy i teraz ja na rozmowę w ambasadzie, od momentu odesłania pakietu, dwa miesiące. Jeśli teraz dodamy do tego czas do wylotu, to wyjdzie na to, że od chwili złożenia "papierów" do mojego wylotu do USA (jeśli oczywiście dostanę K-1) minie rok... dużo!
Lenka1718 Napisano 26 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2012 Czy na rozmowę z konsulem należy - oprócz wszystkich wymienionych w zawiadomieniu z ambasady dokumentów, badan lekarskich i gwarancji finansowych od narzeczonego składającego wniosek - zabrać także jakieś inne dokumenty od narzeczonego z USA (jak np. oświadczenia i dowody związku, które składał wraz z petycja itp.)??
lochraven Napisano 26 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2012 Nie koniecznie musi być to samo co było przy i-129, ale tak, na rozmowę w ambasadzie należy zabrać dowody istnienia relationship, czyli maile, smsy, zdjęcia, bilety lotnicze itd. To jedna z pierwszych rzeczy o jaką pytała mnie pani konsul - 'do you have some nice photos for me today??'
Lenka1718 Napisano 26 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2012 Ok. Bardzo dziekuję za odpowiedź A czy narzeczony powinien przyslac jakieś inne dokumenty poza tym drukiem dot. gwarancji finansowych (jakieś kopie rozliczenia podatkowego, zaświadczenia z pracy, wyciągi z kont itp.)? Czy na rozmowe potrzebne sa jakies jego dodatkowe oświadczenia - np. gotowośc do zawarcia związku małżeńskiego do 90 dni od mojego ewentualnego przylotu itp.?
kzielu Napisano 26 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2012 Wszystko co poszło razem z I-129F powinien Ci przysłać + intent letters też (czyli zaświadczenie o gotowości do zawarcia związku...).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.