Polonia Napisano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2012 Nigella, przyleci juz niedlugo i to jest najlepsza wiadomosc dzisiejszego dnia:) ... dzisiaj plakalismy razem do sluchawki ...;( juz niedlugo zaczynamy napewno bede zadawac duuuuzo pytan. A jak odopowiedziec na pytanie co zamierzam robic w USA?Tak ogolnie ? Przepraszam jesli moje pytania sa banalne, ale nie mam do kogo sie zwrocic o pomoc.
Nigella Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2012 Ale to Ty powinnaś wiedzieć, co chcesz robić w USA - ja Ciebie nie znam Takie pytanie jest w formularzu i ja byłam o to dodatkowo pytana przez panią konsul - dokładnie zapytała, czy zamierzam kontynuować to, co robiłam w Polsce, więc powiedziałam, że oczywiście chciałabym, ale zdaję sobie sprawę, że mam jeszcze wiele do zrobienia jeśli chodzi o język, także może na początek jakieś bezpłatne praktyki (wymieniłam nawet konkretne miejsce), a potem ewentualnie starania o konkretne zatrudnienie. Niby taki drobiazg, small talk ale lepiej nie dać się zagiąć.
Polonia Napisano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2012 A czy np to ze chcialabym podjac nauke , zeby dostac lepsza prace?
Nigella Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2012 Jest to jakieś wyjście z sytuacji, aczkolwiek pamiętaj, że nauka w USA kosztuje i to słono, więc możesz usłyszeć pytanie skąd weźmiesz fundusze
Polonia Napisano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2012 Tak naprawde to tego jeszcze nie wiem , poprostu chce prowadzic normalne zycie teraz czekamy na spotkanie, cala procedura zacznie sie jak moj kochany bedzie musial wrocic znow sam , bo zanim sie nie spotkamy to on nie moze wyslac I-129 szkoda . Ale jesli bede miala jakies pytania( a napewno bede miala:)) to bede zagladac tu dosc czesto bo to moje jedyne zrodlo informacji tak naprawde
sly6 Napisano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2012 Polonia co innego wiza turystyczna a co innego wiza k-1 tutaj sa rozne zasady i tego sie trzymaj jesli nie sklamalas a spelnisz wymagania k-1 to dostaniesz taka wize i tak mysl Sa osoby ze nie dostaja wiz turystycznych ale dostaja na staly pobyt,wizy narzeczenskie a nie pracuja,nie ucza sie bo tutaj sa inne zasady takich wiz
Polonia Napisano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2012 Dzieki za słowa pocieszenia na wniosku o b2 nie klamalam, wpisalam nawet ile zarabiam na umowie zlecenie;)
sly6 Napisano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2012 No to masz myslec o k-1 a nie o tym co bylo przy wizie turystycznej
_ela Napisano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2012 Może trochę off topic, ale Polonii napewno się też przyda... Podzieli się ktoś wiedzą na temat oświadczenia o gotowości zawarcia związku małżeńskiego, tego, które się dołącza do I-129? Chodzi mi o to, czy wystarczy napisać jednym zdaniem po urzędowemu, czy ma to być coś bardziej rozbudowanego? Właśnie kompletuję dokumenty do wysłania swojemu chłopakowi i nie chcę przedłużać całego procesu przez takie 'błahostki'. Z góry ogromne dzięki!
lochraven Napisano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2012 Nic specjalnego to nie musi być, ważne żeby była data, miejsce, podpis i jasno wyrażona chęć zawarcia związku małżeńskiego, może ze 3-4 zdania historii.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.