andyandy Posted October 9, 2011 Report Posted October 9, 2011 Witam wszystkich, 6 czerwca 2011- zostałem obywatelem USA, stan Nowy York. 13 czerwca 2011 - wysłałem pakiet dokumentów na żonę na zieloną kartę z przesiedzianej o 5 lat wizy J-1. Jesteśmy małżeństwem od 2,5 roku. 19 lipca - biometrics żony 12 sierpnia - doszła EAD 17 sierpnia - zmieniliśmy żonie nazwisko na moje w Social Security, gdyż do tej pory posługiwała się panieńskim, aczkolwiek papiery do immigration wypełniliśmy już na nowe nazwisko - moje. Od tego czasu cisza, żadnego zaproszenia na interview, nic, z tego co się orientuję, zaproszenie powinno przyjść ok. 2 tygodnie po EAD czyli jakoś w sierpniu, a mamy już październik. Zastanawia mnie dlaczego to tyle trwa, z reguły interview jest ok. 3 miesiące od wysłania papierów... Zaczynamy sie niepokoić czy oby wszystko jest w porządku? Czy ktoś z was również czekał tak długo? Czy fakt zmiany nazwiska w Social Security mógł coś tutaj namieszać? Prosze o wasze opinie, z góry dziękuję.
dareknow0 Posted October 9, 2011 Report Posted October 9, 2011 Nie widzę na razie nic niepokojącego .Okres wakacyjny wydłużył procedury.
Lazarus Posted November 5, 2011 Report Posted November 5, 2011 witam mam pytanie, nigdzie nie moge uzyskac odpowiedzi, moze tutaj -otoz, w 2003 roku wylecialem do usa na wizie j1, po 4 miesiacach przedluzylem ja na b2 (turystyczna). Status legalny mialem do okolo lutego-marca 2004 -chyba (otrzymialem z emigration papier ktory niby o tym informowal -cala sprawa zalatwiana byla przez jedna z agencji na green poincie w NYC. po wygasnieciu legalnosci do 2007 roku bylem nielegalnie. po czym w 2007 roku wrocilem do polski i tu zyje do dzis. Mam pytanie, czy jesli wylosuje green karte w dv 2013 to mam jakies szanse na otrzymanie gren carty? - wiem ze bedac na wizie j1 nie ma sie 10 letniego zakazu wjazdu nawet w przypadku przesiedzenia...ale co w przypadku zamiany na b2???. nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi prosze o odpowiedz
sly6 Posted November 5, 2011 Report Posted November 5, 2011 chyba-niby to co wrescie dostales,bo to jest wazne .. nie pisz juz kolejnych postow-tematow takich samych a czekaj na odpowiedz
kzielu Posted November 5, 2011 Report Posted November 5, 2011 witam mam pytanie, nigdzie nie moge uzyskac odpowiedzi, moze tutaj -otoz, w 2003 roku wylecialem do usa na wizie j1, po 4 miesiacach przedluzylem ja na b2 (turystyczna). Status legalny mialem do okolo lutego-marca 2004 -chyba (otrzymialem z emigration papier ktory niby o tym informowal -cala sprawa zalatwiana byla przez jedna z agencji na green poincie w NYC. po wygasnieciu legalnosci do 2007 roku bylem nielegalnie. po czym w 2007 roku wrocilem do polski i tu zyje do dzis. Mam pytanie, czy jesli wylosuje green karte w dv 2013 to mam jakies szanse na otrzymanie gren carty? - wiem ze bedac na wizie j1 nie ma sie 10 letniego zakazu wjazdu nawet w przypadku przesiedzenia...ale co w przypadku zamiany na b2???. nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi prosze o odpowiedz Nie masz żadnych szans. Masz 10 letni ban na wjazd.
Lazarus Posted November 6, 2011 Report Posted November 6, 2011 No dobra a co w takim razie z wypowiedzia pana Mecenasa Jana Blocha z NYC link do jego strony poniżej: http://www.adwokatbloch.com/index.php?p=146 gdzie pisze on ze osoby na wizach J1 nie są objęte banem, tak jak na F1, ???, moja sytuacja jest o tyle inna że zmieniłem na b2 turystyczną (ale de facto wjechałem na J1) stąd pytanie i jeszcze jedna sprawa, czytałem cos że istnieje możliwośc skrócenia 10 letniego zakazu w podobnych przypadkach(jak sie wylosuje zielona kartę) - wszystko zależy ponoć od konsula -czytałem też w necie że jakaś laska miała podobną sytuacje, pojechała do konsulatu, nie mówiła nic, rozmowa szybko poszła, i dostała zielona karte bez problemu - to jak to w koncu jest????
karina Posted November 6, 2011 Report Posted November 6, 2011 Masz zakaz wjazdu, bo Twoim statusem byl turystyczny, ktory okreslal date wylotu z USA. Nie ma znaczenia czy ktos ma J-1, F-1 itp - jesli ma wbita "D/S" oraz caly czas jest na tejze wizie a nie ma nadanego nakazu wylotu z USA. Duration of status pozwala na m.in. przedluzanie statusu bez koniecznosci wysylania formularza do USCIS, robiac to jedynie przez uczelnie (update w SEVIS) badz przez wyszczegolniona agencja (np. jesli ktos jest au pair). Jesli zmienilas status na inny, wtedy, jesli masz okreslona date wylotu z USA, liczy sie ta data. Teraz zaostrzyli przepisy dot. osob na F-1 czyli zaczynaja im wydawac NTA jesli np. przestana chodzic do szkoly, ale jesli komus sie 'uda' i nie ma wydanego nakazu wylotu, nie zmienia statusu na taki gdzie jest konkretna data - wtedy nie ma prawnie zakazu wlotu do USA.
sly6 Posted November 6, 2011 Report Posted November 6, 2011 skrocenie zakazu tzn ze musisz miec waiver wpisz w szukaj na forum waiver i zobaczysz jak z tym jest i bywa nim bys dostal waiver to moze byc juz koniec z loteria wizowa...
Lazarus Posted November 6, 2011 Report Posted November 6, 2011 dziekuje za wyczerpującą odpowiedz, Mam jeszcze jedno pytanie jak w takim razie starać się o taki waiver - jak to w praktyce wygląda?, Czy jest wogóle możliwość sprawdzenia czy ma się taki zakaz wjazdu?
sly6 Posted November 6, 2011 Report Posted November 6, 2011 a czytales forum o tym? wpisz w szukaj waiver ale szukaj takich tematow co dotycza zakazu wjazdu .. mozesz takie cos sprawdzic idac po wize i wtedy Konsul moze Ci powiedziec ze masz zakaz wjazdy a moze byc tak ze nie powie Ci np przy wizie turystycznej ale Cie moga cofnac z granicy juz .. bylo juz pare takich przypadkow i wtedy tez sie dowiesz,moze sie okazac za 2-3 wlotem na teren USA ze masz taki zakaz. i nie ma znaczenia ze wydali wize i Cie wpuszczali na teren USA..zakaz to zakaz ps jesli nie bedziesz klamac w formularzu wizowym to wyjdzie na rozmowie ze masz taki zakaz bo moze byc tak ze sa jakies luki w systemie ale tym w Ambasadzie a juz na granicy moze byc roznie z tym-jesli nie napiszesz prawdy nie bylo by sprawy jakbys Lazarus nie zmienial statusu.. co innego nic nie zmieniac z j-1 a co innego jak zmieniles status..
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.