Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Mam pytanie dotyczace i-864. moj maz obecnie nie zarabia (zakonczyl sluzbe we wrzesniu tego roku). W zwiazku z tym jego mama bedzie joint sponsor.

Czy moj maz w polu current annual income ma wskazac ile zarobil od stycznia do wrzesnia (jest to niewystarczajce do przekroczenia 125% poverty line), czy wystarczy ze wpisze 0$?

Z instrukcji zrozumialam takze, ze joint sponsor musi wykazac wszystkie dzieci, ktore ujal w tax returns. Obecnie mieszkamy z mama mojego meza, jednak moj maz nie musi zostac ujety z racji tego ze przez ostanie lata sam sie rozliczal z dochodu, czy poprawnie rozumuje? jego mlodsza siostra byla natomiast ujeta (mimo ze zarabia).

Tak wiec mama musi ujac: siebie, meza swojego, corke i mnie (razem 4 osoby). jesli tylko jej dochody sa wystarczajace/przekraczajace limit dla czeterch osob wystarczy ze je ujmie?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tez jestem w trakcie wypelniania I-846. Moim zdaniem w current annual income trzeba wpisac nie ile zarobil dotychczas a ile to wychodzi na rok biorac pod uwage obecna stawke. Przynajmniej ja tak to rozumiem...

Jesli chodzi o drugie pytanie to nie bardzo potrafie pomoc :/

Napisano

Mam pytanie dotyczace i-864. moj maz obecnie nie zarabia (zakonczyl sluzbe we wrzesniu tego roku). W zwiazku z tym jego mama bedzie joint sponsor.

Czy moj maz w polu current annual income ma wskazac ile zarobil od stycznia do wrzesnia (jest to niewystarczajce do przekroczenia 125% poverty line), czy wystarczy ze wpisze 0$?

Z instrukcji zrozumialam takze, ze joint sponsor musi wykazac wszystkie dzieci, ktore ujal w tax returns. Obecnie mieszkamy z mama mojego meza, jednak moj maz nie musi zostac ujety z racji tego ze przez ostanie lata sam sie rozliczal z dochodu, czy poprawnie rozumuje? jego mlodsza siostra byla natomiast ujeta (mimo ze zarabia).

Tak wiec mama musi ujac: siebie, meza swojego, corke i mnie (razem 4 osoby). jesli tylko jej dochody sa wystarczajace/przekraczajace limit dla czeterch osob wystarczy ze je ujmie?

Sara, nie doczytalam ze twoj maz obecnie juz nie zarabia takze moja odpowiedz nie jest trafna.

W kazdym razie w moim przypadku, kiedy moj maz pracuje, wpisuje jego roczny zarobek wyliczony na podstawie stawki jaka ma teraz.

Napisano

Teraz nasuwa mi się takie pytanie... Czy do wypełnienia i zaakceptowania póxniej formularza I-864 affidavit of support konieczne jest udowodnienie 3 letnich zarobków? Czy praca nie cały rok wystarczy na to? Roczny zarobek przekracza 125%

CZy jednak lepiej załatwic to z co-sponsorem?

Napisano

Zarobki sa z biezacego roku oraz podatki z ostatniego roku, aczkolwiek formularz daje mozliwosc dodania informacji o podatkach z trzech ostatnich lat.

Nie jestem jednak pewna czy odpowiedzialam na Twoje pytanie ;-) Jakby co podaj konkretny punkt na I-864, do ktorego masz watpliwosci.

Napisano

Praca była rozpoczeta w tym roku aczkolwiek nawet nie z jego początkiem. Domyslam sie, ze bedzie to niewystarczające i bedzie potrzebny co-sponsor. Z twojej wypowiedzi tak wnioskuję. Bo zarobków z poprzedniego roku nie ma.

Napisano

Praca była rozpoczeta w tym roku aczkolwiek nawet nie z jego początkiem. Domyslam sie, ze bedzie to niewystarczające i bedzie potrzebny co-sponsor. Z twojej wypowiedzi tak wnioskuję. Bo zarobków z poprzedniego roku nie ma.

Lepiej abys miala wspolsponsora - patrzac na to co piszesz.

Sara, nie doczytalam ze twoj maz obecnie juz nie zarabia takze moja odpowiedz nie jest trafna.

W kazdym razie w moim przypadku, kiedy moj maz pracuje, wpisuje jego roczny zarobek wyliczony na podstawie stawki jaka ma teraz.

Obecny roczny zarobek to zarobek na podstawie listu od pracodawcy - to jest tzw. wyrocznia dla immigration.

Widzisz, tutaj masz sytuacje gdzie, wezmy teoretycznie, Twoj maz zaczal prace w tym tygodniu, zarabia $1000 na tydzien => wpisujemy wiec, ze jego obecny dochod jest $52,000 na rok skoro on tam tylko tydzien pracuje? Tutaj jest taki konflikt, ktory urzednicy roznie interpretuja i sadzac po ilosci RFE, ja sklanialabym sie raczej ku dodatkowemu sponsorwi jesli sytuacja jest niejasna niz kombinowala...

Dlatego oni chca kopie czekow z 6 miesiecy / listu od pracodawcy... ma to swoj sens, prawda? :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...