Mariano0075 Napisano 24 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2012 Witam, Biore udzial w loteri wizowej, jestem grafikiem komputerowym/artysta, bez wyksztalcenia wyzszego. Mam pracodawce z USA ktory chce mnie zatrudnic u siebie. Na jaka wize sie kwalfikuje? Czy Jezeli moj pracodawca zlozy papiery na wize H2B a kiedy biore udzial w loteri wizowej czy to w czyms przeszkadza? Prosze o porade, dziekuje. P.S. Gdybym wyjechal na wizie H2B, czy moge byc sponsorowany na green card odrazu przez pracodawce? Czy kiedykolwek slyszala pani o tym aby ktos na wizie H2B bez wyksztalcenia wyzszego dostal zmiane na H1B?
sly6 Napisano 24 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2012 h1b musisz spelnic wymagan w innym przypadku takiej wizy nie otrzymasz,masz to ladnie napisane na stronie rzadowej co do loterii to wiesz chyba ze podajac ze chcesz miec rozmowe w Polsce czy tez w USA bedziesz musial sie tego trzymac ..i nie przeszkadza w tym ze masz h2b pamietaj aby nie miec zamknietej drogi do USA.
kzielu Napisano 24 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2012 Mariano - na takie pytania powinien Ci odpowiedziec prawnik pracodawcy ktory i tak do ubiegania sie o wize H bedzie praktycznie niezbedny.
karina Napisano 27 Lutego 2012 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2012 Witam, Biore udzial w loteri wizowej, jestem grafikiem komputerowym/artysta, bez wyksztalcenia wyzszego. Mam pracodawce z USA ktory chce mnie zatrudnic u siebie. Na jaka wize sie kwalfikuje? Czy Jezeli moj pracodawca zlozy papiery na wize H2B a kiedy biore udzial w loteri wizowej czy to w czyms przeszkadza? Prosze o porade, dziekuje. P.S. Gdybym wyjechal na wizie H2B, czy moge byc sponsorowany na green card odrazu przez pracodawce? Czy kiedykolwek slyszala pani o tym aby ktos na wizie H2B bez wyksztalcenia wyzszego dostal zmiane na H1B? Ciezko powiedziec na jaka wize sie kwalifikujesz. To zalezy od wielu rzeczy - wyksztalcenia, doswiadczenia itd. Z H2B na H1B - to duzy przeskok. Duzy i nie zawsze udany, ale teoretycznie jest to mozliwe. H2B - jest te wize bardzo ciezko dostac, bo wymogi sie zmienily a koszty horrendalnie wzrosly. Dla jednej osoby H2B to jest naprawde koszt przekraczajacy $5,000. Plus jest duze ryzyko czy to w ogole przejdzie. Juz - wedlug mnie - pewniejsza jest wiza H1B (jesli sie kwalifikujesz). Nie, nie slyszalam zeby ktos bez wyksztalcenia, kto jest na H2B dostal H1B. Slyszalam jednak wiele takich obietnc i zna wiele osob, ktore zaplacily za nadzieje.. Pierwsze - trzeba by znac Twoje wyksztalcenie (konkretnie co masz). Drugie - trzeba by wiedziec co chcesz tu robic i jak dlugo chcesz zostac. Trzecie - sprawdzic jaka oferte pracy moze dac Ci osoba, ktora znasz i czwarte - poukladac te puzzle razem. Ja nie mowie, ze nie wyjedziesz; ja mowie, ze trzeba by to przemyslec i wybrac droge jak najpewniejsza... Powodzenia Udzial w loterii nie przeszkadza zadnym wizom, sponsorowaniom itd.
pacio177 Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 mam pytanie takie z ciekawości : Czy będąc w USA na wizie H2B jest mozliwość po 5 latach otrzymania zielonej karty ? wiem ze takowa wiza jest max na 3 lata czyli zbyt krótko aby moc sie w ogóle starac o GC.A jest np. mozliwe po upływie 3 lat otrzymanie kolej wizy h2b i wtedy po łącznie 5 latach starac sie o GC ? Albo czy po 3 latach na h2b i po niej przejsciu na h1b( apropo tego co jest tu pisane powyzej) to po 2 latach na h1b ( czyli w sumie 5 ) mozna starac sie o GC ? Czy jedyna droga do GC to 5 lat na h1b ?
sly6 Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 ale sama wiza bez sponsorowania pracowniczego na GC nic Ci nie daje,chyba sponsorowanie pracownicze na GC masz na mysli?
kzielu Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 Nie ma mozliwosci staranie sie GC tylko na podstawie przebywania w US na wizie pracowniczej. Cos Ci sie z tymi 5-cioma latami na H-1B mocno pomylilo... Po 5 latach na H-1B to do domu trzeba spadac bo H-1B ma "temporary w swojej nazwie". A wymienianie w tym kontekscie H-2B jest w ogole juz zabawne...
pacio177 Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 Nie ma mozliwosci staranie sie GC tylko na podstawie przebywania w US na wizie pracowniczej. Cos Ci sie z tymi 5-cioma latami na H-1B mocno pomylilo... Po 5 latach na H-1B to do domu trzeba spadac bo H-1B ma "temporary w swojej nazwie". A wymienianie w tym kontekscie H-2B jest w ogole juz zabawne... Nie wiedziałem jak to z tym jest dlatego zapytałęm ale sama wiza bez sponsorowania pracowniczego na GC nic Ci nie daje,chyba sponsorowanie pracownicze na GC masz na mysli? tak , chodziło mi o sponsorowanie Chodziło mi ot oze np. jestes 3 lata na h2b i po tym przechodzisz na h1b (teoretycznie) i czy juz po 2 latach na h1b mozna byc sponsorowanym ? czyli innymi słowy czy ten pobyt na h2b liczy się do sumy tych 5 lat?
kzielu Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 Sponsorowanym możesz być od razu - sponsorowanie na GC nie ma nic wspólnego z długością pobytu na H-1B czy H-2B. Ma związek jedynie z chęcią pracodawcy żeby to zrobić i wydać na to pieniądze. W tym przypadku róznież są kategorie i są priority dates które nie dla wszystkich kategorii są aktualne. Użyj google'a i obczaj sprawę, bo na razie to błądzisz...
pacio177 Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2012 W takim razie w jakich przypadkach konieczne jest przebywanie 5 lat aby moc strac sie o GC? Bo aktycznie chyba cos pobładzilem albo mi sie myli z obywatelstwem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.