kzielu Napisano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2012 W takim razie w jakich przypadkach konieczne jest przebywanie 5 lat aby moc strac sie o GC? Bo aktycznie chyba cos pobładzilem albo mi sie myli z obywatelstwem Myli Ci się z obywatelstwem - po 5 latach bycia rezydentem (posiadania GC, przebywania w US, spełnienia wymagać) można starać się o obywatelstwo (po 3 latach na podstawie małżeństwa).
sly6 Napisano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2012 a mozna szybciej sie starac o obywatelstwo jak idziesz do wojska,,jak widzisz tych wyjatkow troche jest Pacio to ze Ci sie myli to tak bywa ale uwazaj z tym,jak popadniesz na osobe ktora nie bedzie taka jak kzielu to nie zle wpadniesz,do tego duzoo czasu stracisz,kasy ..tutaj nalezy byc ostroznym i wiedziec co i jak na ile sie da .I czytac strony rzadowe tutaj masz biuletyn na maj.ile ludzie czekaja na GC http://www.travel.state.gov/visa/bulletin/bulletin_5692.html http://travel.state.gov/visa/bulletin/bulletin_1360.html
karina Napisano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2012 Nie ma mozliwosci staranie sie GC tylko na podstawie przebywania w US na wizie pracowniczej. Cos Ci sie z tymi 5-cioma latami na H-1B mocno pomylilo... Po 5 latach na H-1B to do domu trzeba spadac bo H-1B ma "temporary w swojej nazwie". A wymienianie w tym kontekscie H-2B jest w ogole juz zabawne... Mozna byc sponsorowanym na green card, wtedy mozesz miec np. taki scenariusz: H-1B na 3 lata, pozniej na 3 lata a pozniej przedluzac JESLI toczy sie Twoje sponsorowanie na green card => na takiej zasadzie siedza tu rzesze ludzi bedacych na wizach pracowniczych H1B. Nawet jesli H-1B jest wiza nieimigracyjna, to jednak ta wiza jest tzw. dual intent czyli jestes w USA tymczasowo z intencja zostania na stale (czyli sponsorowania).
kzielu Napisano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2012 Mozna byc sponsorowanym na green card, wtedy mozesz miec np. taki scenariusz: H-1B na 3 lata, pozniej na 3 lata a pozniej przedluzac JESLI toczy sie Twoje sponsorowanie na green card => na takiej zasadzie siedza tu rzesze ludzi bedacych na wizach pracowniczych H1B. Nawet jesli H-1B jest wiza nieimigracyjna, to jednak ta wiza jest tzw. dual intent czyli jestes w USA tymczasowo z intencja zostania na stale (czyli sponsorowania). To ja wiem (sam niejako skorzystalem na L-1B being dual intent). Tylko to wymaga wyslania petycji na GC przez pracodawce. a koledze zdaje sie wydawalo ze sama dlugosc pobytu na H-1B da mu GC...
karina Napisano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2012 mam pytanie takie z ciekawości : Czy będąc w USA na wizie H2B jest mozliwość po 5 latach otrzymania zielonej karty ? wiem ze takowa wiza jest max na 3 lata czyli zbyt krótko aby moc sie w ogóle starac o GC.A jest np. mozliwe po upływie 3 lat otrzymanie kolej wizy h2b i wtedy po łącznie 5 latach starac sie o GC ? Albo czy po 3 latach na h2b i po niej przejsciu na h1b( apropo tego co jest tu pisane powyzej) to po 2 latach na h1b ( czyli w sumie 5 ) mozna starac sie o GC ? Czy jedyna droga do GC to 5 lat na h1b ? Pierwsza sprawa: H2B nie jest na 3 lata. Jest czas DO 12 miesiecy. Mozna ja przedluzac do 3 lat. Jesli jestes w USA przez 3 lata, wtedy musisz wyleciec poza Stany i mozesz wrocic po 3 miesiacach jesli nowa H-2B bedzie Ci przyznana. H1B jest na 3 lata. Mozesz ja przedluzyc (bez okresu na jaki trzeba wyjechac poza USA) na nastepne 3 lata. Pozniej, jesli toczy sie sponsorowanie pracownicze oraz sa spelnione odpowiednie warunki mozna H1B przedluzyc. Tutaj masz na temat H-2B: Generally, USCIS may grant H-2B classification for the period of time authorized on the temporary labor certification (usually authorized for no longer than one (1) year). H-2B classification may be extended for qualifying employment in increments of up to one (1) year. The maximum period of stay in H-2B classification is three (3) years. An individual who has held H-2B nonimmigrant status for a total of three (3) years is required to depart and remain outside the United States for an uninterrupted period of three (3) months before seeking readmission as an H-2B nonimmigrant. See 8 CFR 214.2(h)(13)(iv) To ja wiem (sam niejako skorzystalem na L-1B being dual intent). Tylko to wymaga wyslania petycji na GC przez pracodawce. a koledze zdaje sie wydawalo ze sama dlugosc pobytu na H-1B da mu GC... Koledze sie wydawalo, ze H1B, H2B to whatever (jak to mawia moja corka) - byle tu przetrzymac 5 lat i dostac green card, bo green card sie dostaje za sam pobyt - tak ja odczytalam jego posty. Kolega musi wiedziec, ze H-2B a H-1B to sa ZUPELNIE inne wizy i od tego by trzeba zaczac. Pozniej trzeba by poczytac co daje mozliwosc uzyskania green card (rodzaje sponsorowan) i dopiero wtedy myslec co dalej. Kolega powinien tez zwrocic uwage na koszty tych operacji, bo sa to sprawy powazne...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.